Kultur

TV-sesongen er sommeråpnet

Det er ikke lenger mulig å ta seg fri fra fjernsynet på sommertid. Det er jo nå de gode dramaseriene kommer.

Bilde 1 av 6

En av årets snakkiser i TV-bransjen er «Marcella», en britisk litt dyster dramaserie om en kvinnelig, skakkjørt politietterforsker uten særlig til privatliv. «Marcella» er den typiske serien NRK byr sitt krimelskende publikum når høstmørket melder seg. I stedet kommer den på Netflix, midt i skoleferien.

Seriekuppet

For sånn er det blitt. NRK hadde så nær kjøpt «Marcella» på papiret, da Netflix kuppet hele TV-handelen og bladde opp for verdensrettighetene for krimserien.

Netflix og konkurrentene i videostrømmebransjen bryr seg heller ikke om TV-kanalenes tradisjonelle sesongdefinisjoner. Sommertida kan derimot være høysesong for videostrømmerne, ettersom TV-kanalene også tar ferie fram til slutten av august.

Størst av alle er Netflix, nå til stede i 190 territorier verden over. Selskapet har forpliktet seg til å lage og kjøpe TV- og filmunderholdning for 100 milliarder kroner i år. Det er 20 ganger NRKs hele og totale årsbudsjett, og forklarer hvorfor dramaserier vi tradisjonelt forbinder med NRK havner på en strømmegigant med egen betalingsmur.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tidenes tilbud

Det ligger tusenvis av timer TV-drama på nettet. Netflix, HBO Nordic, Viaplay og TV 2 Sumo kjemper hardt om norske husstander. Å finne en ny, god serie i det store tilfanget av titler er blitt en egen disiplin i TV-stua. Jakten på den beste tidtrøyta er ikke blitt lettere av at TV-bransjen både i USA og Europa lager mer drama enn noen gang, 450 forskjellige serier bare i USA dette året. Dramaskapernes jakt på det neste TV-gullet har skapt frykt for drama-krasj i bransjen, men kampen om publikum har også resultert i alskens kreative fortellinger og uvante sjangermikser.

Les også: Henter gamle TV-helter

Alvorlig sjangermiks

Strømmebutikkene bugner over av actionserier, drama, komedier, skrekk, romantikk og relasjoner i alle kombinasjoner, dystopier, engler og djevler, alver og demoner, superhelter og science fiction, kostymedramatidsreiseromantikk («Outlander») og middelaldermusikalkomedie «Galavant». Sistnevnte er en overraskende morsom, sjarmerende og metapreget komedie som nylig kom på Viaplay. Samme plattform har det altfor lite omtalte «Mozart in the Jungle», et Golden Globe-priset komidrama med Gael García Bernal hovedrollen som eksentrisk dirigent. «Gomorrah» er en av få (tre?) italienske serier på nettet, en rå fortelling om vår tids Napoli-mafia i to sesonger på HBO Nordic.

Amerikanske tilstander

Noe nytt er det på vanlig TV også. TV3 trosser fotball-EM med en av årets beste serie: «The People vs. OJ Simpson», en 10-delers dramatisering av 1990-tallets mest omtalte rettssak. HBO Nordic byr om halvannen uke på «Roots», den klassiske 70-tallsserien om det amerikanske slaveriet i modernisert TV-utgave. Slaveriet i USA er og tema i «Underground» på Viaplay.

I HBOs arkiv ligger blant annet egenproduserte «Game of Thrones», «Veep», «Vinyl» og «Silicon Valley».

Til uka har Netflix premiere på sesong 2 av «Bloodline», men har en mer gripende familiefortelling i «Rectify» – serien om en tidligere dødsdømt manns hjemkomst til lokalsamfunnet. Samme sted ligger «Better Call Saul», den «Breaking Bad»-relaterte historien om advokat Jimmy McGill i årene før han møter Walter White.

Det lages påfallende mye drama basert på bibelske figurer og myter. Den ferskeste av dem er vårens mye omtalte og kritikerroste «Preacher», basert på en kulttegneserie om en prest i overnaturlige omstendigheter.

Les også: Trevor Noah langer ut mot Donald Trump og Sylvi Listhaug

Nettet vinner

«Outcast» er en ny overnaturlig serie fra «The Walking Dead»-skaperen Robert Kirkman som har tidlig junipremiere på norske Fox. Dette er også den første serien som får amerikansk og norsk premiere også via Facebook Live i kveld.

Høydepunktet på TV 2 Sumo denne våren er BBCs «Wolf Hall», en priset dramatisering av Hillary Mantels romaner om Thomas Cromwell. Denne må bare sees bak lukkede gardiner, da den er filmet i tidsriktig dus belysning. Andre høydepunkter på Sumo er miniserien «Fargo 2», og «Elementary», en amerikansk tolkning av Sherlock Holmes.

«Elementary» er en må-se-serie på Sumo av flere grunner. Johnny Lee Miller og Lucy Liu er den beste Holmes og Watson-duoen der ute. Samtidig deler «Elementary» skjebne med stadig flere gode innkjøpte serier på vanlig TV i 2016. Den sendes bare midt på natta.

Les kommentar: TV 2 hjelper deg mindre

Mer fra Dagsavisen