Bygget TV 2 skal flytte inn i er i midten av illustrasjonen. Ved siden av ligger bygget som er beregnet for studentboliger, og bak dette ligger det nye hovedbiblioteket. ILLUSTRASJON: HAV EIENDOM

TV 2 til signalbygg i Bjørvika

I 2018 skal TV 2 flytte inn i et splitter nytt bygg i Bjørvika. Flyttingen er et tydelig signal om at TV 2 vil være en del av det nye Oslo, mener medieforsker.

Kontrakten ble signert tirsdag kveld, og i går sendte TV 2 ut pressemeldingen om at de i 2018 vil flytte fra Karl Johans gate til bygget Diagonale i Bjørvika. Kanalen sparer angivelig store summer på flyttingen, da det er dyrt å leie lokalene i Karl Johans gate. Men de understreker også at beliggenheten er verdifull.

– Valget var ikke opplagt, men vi falt til slutt ned på Diagonale, som er et spennende bygg med en fantastisk beliggenhet, både som utgangspunkt for TV-produksjon, og for våre ansatte, forteller TV 2-sjef, Olav T. Sandnes i pressemeldingen.

Framtida

Men før 2018 skal mye av TV 2s framtid avklares:

I stortingsmeldingen om allmennkringkasting og mediemangfold, som regjeringen la fram før sommeren, ble det ikke tatt noen beslutning med hensyn til rammebetingelsene for den kommersielle allmennkringkasteren i framtida. TV 2 har ønsket mer kompensasjon fra staten for allmennkringkasteroppdraget de har påtatt seg.

I stedet valgte daværende kulturminister Thorhild Widvey (H) å forlenge dagens konsesjonsavtale med TV 2 ut 2016, og dette medfører at TV 2 er forpliktet til fortsatt å ha sitt hovedkontor i Bergen og produsere nyhetssendinger, men kun ut året.

TV 2 har reagert sterkt på at regjeringen ikke vil avklare hvordan staten vil bidra til å finansiere en kommersiell allmennkringkaster i framtida, og de uttrykket i stortingshøringen om allmennkringkastermeldingen i høst at nyhetsdekningen, og oppfyllelsen av allmennkringkasteroppgavene til TV 2, kan forsvinne dersom ikke staten tar grep og sikrer bedre rammevilkår.

I mars skal Stortinget behandle allmennkringkastermeldingen.

LES OGSÅ: Ble advart om Munch-problemer

Det nye Oslo

Også i Bergen har TV 2 flytteplaner, da de skal bli del av den store mediebyen, Media City.

Medieforsker ved Høgskolen i Lillehammer, Vilde Schanke Sundet, mener flytteplanene til TV 2 signaliserer at de ønsker å være en mediebedrift blant de store også i framtida.

– Dette viser at de satser. Valget av Bjørvika virker rimelig da det ligger i umiddelbar nærhet til sentrum, politikere og flytoget. Det gjør det lett for dem å få tak i folk. Samtidig signaliserer de at de ønsker å bli en del av det nye Oslo, både kulturelt og økonomisk. Her bygges nytt Munchmuseum, Operaen ligger her, og det kommer nytt hovedbibliotek. Å flytte hit er en viktig symboleffekt og passer godt til TV 2s merkevare, sier Sundet.

Hun tror TV 2 med den nye leieavtalen vil få en mer fleksibel situasjon.

– Mest sannsynlig har de fått en mer fleksibel avtale som gjør at de kan tilpasse arealbruken mer etter behov. Det er viktig for en moderne allmennkringkaster, sier hun.

Også NRK har flytteplaner, men Sundet tror ikke de vil kunne flytte mot samme område.

– Det er nok verre for NRK, som trenger et helt annet type bygg, med mye større arealer. Den typen bygg er ikke enkelt å få med samme beliggenhet, sier Sundet.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

 

Har slitt med vannlekkasjer

Bygget TV 2 skal flytte inn i er blant naboene til katastrofeprosjektet Det nye hovedbiblioteket. Men her går bygge­prosessen langt bedre, forteller Hav Eiendom.

Husleien TV 2 må ut med er ikke offentlig kjent, og Hav Eiendom ønsker ikke å fortelle hvor mye det er snakk om. Men kanalen kommuniserte i går at det vil koste dem mindre enn det gjør i dagens lokaler på Karl Johan.

Eva Hagen, administrerende direktør i Hav Eiendom, forteller at kontorbygget er det første av de tre Diagonale-byggene som skal stå ferdig. I januar 2018 skal TV 2 kunne flytte inn, mens studentboligene ved siden av skal være innflyttingsklare høsten 2018.

Det nye hovedbiblioteket, som ligger ved siden av studentboligene igjen, er som kjent kraftig forsinket og vil trolig ikke stå ferdig før slutten av 2019. Det er ulik byggherre og byggeledelse i disse prosjektene. Hav Eiendom har hyret Veidekke til å lage kontorbygget, mens det er Oslo kommune, gjennom Kultur- og idrettsbygg, som er byggherre for bibliotekbyggingen.

Også Hav Eiendom og Veidekke har opplevd utfordringer med vannlekkasje i byggegropa, men problemene har ikke vært på langt nær så store som i bibliotekbyggingen.

– Vi holder på med å bygge kjeller nå, og vi bygger også med en totalentreprise, forteller Hagen.

TV 2 skal overta omtrent 45 prosent av bygget, mens resten skal leies ut til andre leietakere.

– Det var avgjørende for byggingen at vi fikk en avtale med en så stor aktør nå, sier Hagen.

Hav Eiendom jobber med å få flere avtaler.

– Men vi er veldig glad for at det kommer en ny type bedrift til Bjørvika. Det er en del bedrifter innen finans her nå, og det er viktig med et mangfold. Vi vet at TV 2 bruker området rundt seg mye, og de er en spennende aktør med en sterk merkevare, sier Hagen.

Hva bygget koster ønsker ikke Hav Eiendom å gå ut med, men Hagen forteller at kontorbygget har en totalkostnad langt under rammene for bibliotekbygget som per dags dato vil koste opp mot 3 milliarder kroner.