Petter Northug vant femmila under OL i Vancouver. TV 2 er forberedt på reaksjoner når seerne får oppleve sånt som femmila i Sotsji avbrutt av reklameinnslag. FOTO: NTB SCANPIX

TV 2 går for Sotsji-gull

TV 2 går for gull og seerrekorder i TV-kanalens første vinter-OL, som også inkluderer rundt 100 timer med TV-reklame.

Om to dager blir TV 2 forandret til den nye norske OL-kanalen. Etter åpningen av vinterlekene i Sotsji fredag, vil det gå 16 timer OL-program hver eneste dag på TV 2, TV 2 Zebra og TV 2 Sportskanalen, fra sju om morgenen til nær midnatt i to uker framover. De tre TV-kanalene skal formidle nær 700 timer fra vinterlekene.

 

Reklamefest

Det første vinter-OL som sendes på en kommersiell kanal i Norge betyr store inntekter for TV 2.

- Vi anslår et netto inntektspotensial for to uker med OL til cirka 250 millioner kroner. Det er over en fordobling av TV 2s reklame- og sponsorinntekter i februar, etter vår beregning, sier TV-sjef Morten Wiberg i mediebyrået Carat.

Da har han ikke regnet på reklameinntektene TV 2 også vil ha på nett-TV. Årets OL-formidler skal sende 1.300 timer direkte fra Sotsji på TV2.no, sendinger som også vil ha reklameinnslag.

I tillegg til reklameinntektene kan TV 2 også tjene på OL i form av nye seervaner når festen er over i Sotsji.

- TV 2 forventer helt klart at den betydelige investeringen de her gjør skal gi avkastning i form av seervaner og høyere markedsandeler på sikt. De har holdt igjen alle de «vanlige» vårprogrammene sine til etter OL og vil bruke OL-sendingene til å promotere dette med voldsom kraft. TV 2 har et helt klart håp om at dette vil gi en langtidseffekt. Det gjenstår å se, for de konkurrerende kanalene har også mye på tablået fra og med uke 9, sier Wiberg.

 

Nasjonal opplevelse

TV 2 har sendt 140 medarbeidere til Sotsji, en stab større enn den norske OL-troppen. OL i Sotsji er den største TV-produksjonen TV 2 har stått for. TV-huset i Bergen er klar over forventningene de møtes med, i følge kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy i TV 2.

Reklamekanalen vil gjøre sitt beste for å skape den samme nasjonale fellesopplevelsen det OL-interesserte publikum har vært vant til å ta del i via NRK siden 1960-tallet.

- Vi er selvfølgelig spente, for vi er fullstendig klare over at NRK har levert veldig gode OL-sendinger i mange år. Vi håper vi klarer å gi seerne den samme opplevelsen, selv om det blir nye stemmer og nye folk for publikum som er vant til å se OL på NRK, sier Indrøy. Han ønsker ikke å kommentere TV 2s OL-inntekter.

- Mediebyråene regner stadig på hva TV 2 kan tjene på ulike begivenheter. Det totale bildet i forhold til inntekter, kjøp av OL-rettigheter og kostnadene på produksjonen vil vi oppsummere etterpå. Da vi kjøpte rettighetene, sa vi at dette ikke utelukkende er gjort ut fra en økonomisk vurdering, men også for å bygge merkevaren TV 2 i årene framover, sier Indrøy. Hva slags seertall TV 2 ser for seg under vinterlekene, ønsker han ikke si noe om.

- Vi har brukt veldig liten tid på å estimere seertall. Vi har brukt mer tid på å planlegge gode sendinger. Seertallene får bli som de blir, men vi håper på solide tall hver dag, sier han.

 

Reklamepauser

Spørsmålet mange har stilt, er hvordan TV 2 vil plassere reklamebolkene i de direktesendte øvelsene. I fjor høst fikk TV 2 dispensasjon fra Kulturdepartementet til å sende de tillatte 12 minutters reklamesendingene per time tilpasset OL-sendingene. I praksis betyr det at TV 2 kan sende flere og kortere reklameinnslag i løpet av sendingene hvor de vil. De rundt 700 timene med OL-sendinger inkluderer også rundt 100 timer med reklame.

- Fleksibiliteten betyr at vi vil kunne plassere reklamen der det er naturlig å legge den inn. Det gir også mulighet for mye kortere reklameblokker noen steder. Vi har jobbet veldig mye med å planlegge sendingene, i forhold til de reklamebolkene vi skal inn med. Vi har drillet folkene våre som skal vurderere dette underveis. Den førende hovedregelen at det er uansett er seerne som skal ha førsteprioritet i forhold til det som skjer på arenaene. Vi skal absolutt klare å unngå å ødelegge spenningen for folk, sier Indrøy.

TV 2 er likevel forberedt på publikumsreaksjoner.

- Vi har etablert en liten organisasjon som skal håndtere henvendelser fra publikum. Vi skal være i stand til å justere ting underveis. Vi har hatt en voldsom pågang fra annonsører i forhold til sponsing og reklame. Vi er nødt til å styre dette på en god måte. Vi er fullstendig klar over at om vi gjør for mange og store feil når det gjelder plassering av reklame, vil det utelukkende gå ut over TV 2.

reidar.spigseth@dagsavisen.no