Kultur

- Trussel mot demokratiet

Kraftige nedbemanninger i norske aviser blir på sikt et demokratisk problem, sier NJ-leder Thomas Spence.

Denne uka ble det kjent at Dagbladet skal kutte opp mot femti årsverk, flesteparten i redaksjonen på 150 journalister. Tidligere i vår har mediekonsern som Amedia og Aller allerede varslet nedskjæringer, mens Schibsted og Polaris Media signaliserer kutt og nedbemanninger ut over dem som allerede er gjennomført. Totalt skal flere hundre stillinger bort, snarest mulig.

- Alvorlig krise. Dette er ikke lenger kutt til beinet, men skraping av beinmargen, sier lederen i Norsk Journalistlag (NJ), Thomas Spence, til Dagsavisen.

Dyr omstilling

Han mener det er ekstra problematisk at kuttene skjer samtidig som avisbransjen står midt i en historisk omstillingsfase.

- Vi ser mot en digital framtid som krever innovasjon, produktutvikling, kompetanseheving. Kuttene i redaksjonell kraft akkurat da, er svært uheldige. Mediebransjen har levert fete overskudd gjennom mange tiår, for ikke å si hundreår. Eierne bør ikke kreve like store eller større overskudd akkurat idet bransjen skal igjennom store omveltninger, og få digitale plattformer til å lønne seg. I hvert fall ikke kutt som betyr nedbemanninger.

- Bør bekymre

Spence er dessuten svært skeptisk til regjeringens planer om kutt i pressestøtte og innføring av moms på papiraviser.

- Gi heller bransjen et pusterom akkurat nå, sier han.

Bekymringen er at journalistikken vil lide.

- Kritisk, gjennomtenkt, ubundet journalistikk koster penger og tid. Faren nå at vi får mer enkel og lettvint, kortreist og resirkulerende journalistikk, sånt som krever færre ressurser. Dette bør uroe flere enn bransjen. I bunn og grunn er det et demokratisk problem om de kritiske og overvåkende mediene svekkes. Trenden de siste årene har vært stadig færre journalister, mot stadig flere informasjonsarbeidere i offentlig og privat sektor. Ubalansen øker, og utgjør et samfunnsproblem. Langt flere enn media selv bør være bekymret over dette, sier Spence.

Løper fortere

I Dagbladet er drøftingene rundt nedbemanninger nettopp startet. Både endelig omfang og tidshorisont er fremdeles uklare.

- Journalistene hos oss har i flere år løpt stadig fortere. Vi leverer alle til alle plattformer, papir og nett. Det sier seg selv at vi ikke kan ha samme ambisjonsnivå som i dag med så mange færre reportere som forslaget legger opp til. I så fall kutter de i det ledelsen selv kaller kjernen i bedriften, sier Harald Klungtveit, leder i redaksjonsklubben.

gerd.elin.sandve@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen