Kultur

Tronsmo vil ut av «kunnskapsakse»

- Entra skjønner ikke hva de nå gjør, sier Per Petterson. Forfatteren er styremedlem i Tronsmo bokhandel, som nå vil ut etter at statlige Entra har kjøpt bygården.

- Vi orker ikke sitte her med en dødstrussel over oss. Vi har allerede vært og sett etter nye lokaler, sier Eva Stenlund Thorsen, daglig leder for tradisjonsrike Tronsmo Bokhandel i Kristian Augusts gate IV.

Neste år fyller Tronsmo 40 år, som en av Norges få gjenværende uavhengige bokhandlere. Jubileet hadde Tronsmo tenkt å feire i det nye parkanlegget utenfor butikklokalene i Tullinløkka. Det blir det neppe noe av. Mandag fikk Eva Stenlund Thorsen beskjed om at bygården der Tronsmo holder til, er solgt til statlige Entra Eiendom. Entra har lagt fram planer for to høyblokker på 22 og 24 etasjer ved Tullinløkka, med forretningslokaler og kontorer. Schibsted-gruppen og Universitetet i Oslo er blant de aktuelle leietakerne. «Vi ser for oss en kunnskapsakse fra Universitetets urbygning via Tullinløkka inn mot det nye kvartalet», uttalte Entra-direktør Kyrre Olaf Johansen til Aftenposten da de sendte inn søknad om regulering til Oslo kommune i januar.

- De sier de vil lage en kunnskapsakse, men dette er kunnskapsløst, sier forfatter Per Petterson. Han er styremedlem i Tronsmo A/S, og skal nå ta stilling til framtida for den populære bokhandelen.

- Entra ser ikke det som de fleste kulturfolk gjør: At Tronsmo er en kulturinstitusjon som er helt nødvendig for Oslo og Norge. Tegningene for de nye byggene ser helt forferdelige ut. Det er nå så. Om Tronsmo nå må ut, står jo det i motsetning til det å lage en kunnskapskvartal. Men Entra er som alle andre, bare interessert i å tjene mest mulig penger ved å bygge flest mulig kvadratmeter kontorbygg på minst mulig plass, mener Petterson.

Knausgård kommer

Tronsmo bokhandel er blitt kalt «verdens beste bokhandel» av størrelser som Allen Ginsberg og Neil Gaiman, og er flere ganger blitt kåret til beste bokhandel av Norsk Forfatterforening. Tronsmo ble etablert i 1973, som en felles bokhandel for norsk venstreside. Oktober Forlag og Pax Forlag er blant eierne. Tronsmo har spesialisert seg på et bredt utvalg politisk litteratur, fotokunst, homo- og lesbe-litteratur, og tegneserier. Veggene på Tronsmo er prydet med tegninger av prisbelønte serieskapere som Christopher Nielsen og Jason.

Bokhandelen har en høy stjerne i norske litteraturmiljøer. I morgen kommer Karl Ove Knausgård til Tronsmo for å presentere fotoboken «Alt som er i himmelen», gitt ut på Knausgårds eget forlag.

Per Petterson, som fikk Nordisk Råds litteraturpris 2008, jobbet på Tronsmo da han etablerte seg som forfatter tidlig på 90-tallet. Siden 1993 har han sittet i styret for Tronsmo A/S.

- Jeg sluttet på universitetet etter tre dager og begynte å jobbe på Tronsmo i stedet. Tronsmo var mitt universitet. Der tok jeg eksamen hver dag. Tronsmos betydning for meg som forfatter kan ikke overvurderes. Det var der jeg begynte å skrive på ordentlig, og fant litteratur fra hele verden som inspirerte meg. Flere redaktører og forfattere har hatt Tronsmo som utgangspunkt for karrieren, understreker Petterson.

Truet før

Også i 2004 var det strid om lokalene til Tronsmo. Da var Nasjonalmuseet i forhandlinger om å bygge nytt museum på Tullinløkka, og Entra kjøpte opp flere eiendommer rundt Tullinløkka. Entra eier allerede flere av nabogårdene i Kristian Augusts gate, og denne uka kjøpte Entra også Kristian Augusts gate 19, som går inn i planene for de nye bykvartalene.

- Vi fikk beskjed denne uka om at gården skal rives. Det var et sjokk. «Nå stenger vi. Dette orker jeg ikke», var min første tanke. Men vi har et ansvar for kundene våre, for forfatterne og for bøkene, sier Eva Stenlund Thorsen.

- Jeg er ennå ikke blitt kontaktet av Entra. Jeg aner ikke hva som skjer når de overtar. Entra bryr seg ikke om kultur og kunnskap. Da hadde de ikke rørt oss, sier Thorsen.

- Det var svært anstrengende i 2004 da vi var truet med utkastelse. Vi kan ikke ha det sånn igjen og igjen. Vi må ut fortest mulig. Denne prosessen har vært forferdelig ført, sier Thorsen.

- Dette er en skjebnetime for Tronsmo, fastslår Per Petterson.

- Tronsmo har hatt en god utvikling de siste årene. Nå må Tronsmo løfte seg igjen. Jeg tror det kan komme noe godt ut av dette. Tronsmo er og har alltid vært uavhengig. Vi skal ikke be noen om noe som helst, sier Per Petterson.

Entra tok kontakt

Entra Eiendom understreker at de nå vil innlede dialog med Tronsmo.

– Vi ønsker ikke at Tronsmo skal forsvinne fra Tullinkvartalet, sier Hans Henrik Torgersen, kommunikasjonssjef i Entra Eiendom. Entra er eid av Næringsdepartementet. I går morges hadde Tronsmos daglige leder Eva Thorsen ikke hørt noe fra Entra om eiendomssalget. I løpet av gårsdagen tok Entra kontakt, etter at Klassekampen skrev om salget av bygården. Vi har tatt kontakt med Tronsmo og snakket med dem i går ettermiddag. Vi ønsker at Tullinkvartalet skal bli en levende bydel. For oss er det viktig å ikke fjerne alt som allerede ligger der, og vi vil gå inn i dialog med leietakerne i Kristian Augusts gate 19. Om gården skal rives eller bygges om er det for tidlig å si noe om nå. Det skal skje en byfornyelse i dette kvartalet. Det skal være både kontorbygg og butikklokaler. Visjonen er et levende sentrumskvartal.

Mer fra Dagsavisen