Kultur

Trine på toppmøte

Vi sier ja takk til kulturoppgaver, men da må det følge midler med, var den klare beskjeden statsråd Trine Skei Grande fikk fra kulturpolitikerne i landets fylker.

– Jeg har hørt på alt dere har sagt i dag, også det om øremerkede midler og administrative ressurser. Vi åpner nå for at vi kanskje bør ha øremerking for en periode, for å trygge kulturinstitusjonene og fylkene i en overgangsfase. Men regjeringen har ikke konkludert ennå, sa turminister Trine Skei Grande (V) etter mandagens «kulturtoppmøte», som ble holdt på Nationaltheatrets konferansesenter.

Les også: Stor spenning før kulturtoppmøte om regionreformen

Der var alle framtidige 11 fylker representert, og påfallende mange av kulturpolitikerne sa «ja takk» til at staten overfører kulturoppgaver til dem, men uttrykte samtidig bekymring for kulturpengene lett kan bli «spist opp» av veier og skoler.

Klart politisk signal

Derfor etterlyste flere av dem øremerkede midler til kultur, i alle fall i en overgangsperiode, og at det blir sikret midler til administrasjon av kulturinstitusjoner og tilskuddsordninger. Særlig Oslos kulturbyråd Rina Mariann Hansen var opptatt av dette siste, mens andre, som fylkesråd Kirsti Saxi fra Nordland, fortalte om en anstrengt fylkesøkonomi og store kutt i budsjettene. Det økonomiske ansvaret for kultursektoren kommer på toppen av alt annet for fylkene.

– Vi må ha øremerking, konkluderte Saxi.

– Det er ikke min intensjon å overføre midler fra kulturaktivitet til asfalt, ferjeavganger og videregående skoler, sa kulturministeren, sa kulturministeren, og kom altså med et klart politisk signal til fylkene om at hun vurderer øremerking. Hun sa også at hun skjønner at det trengs ressurser til administrasjon.

– Men dette må ikke bli en administrasjonsreform. Jeg vil at dette skal bli en maktreform, der staten tilfører dere makt over kulturen, sa Grande til salen.

– Jeg har kommet med noen signaler, men først og fremst er jeg her for å lytte til hva fylkene har å si. Dette er nemlig en reell prosess, der vi tar med oss innspill videre. For meg er dette et lyttemøte, sier Grande til Dagsavisen. Fram til jul vil hun ha flere «lyttemøter» ute i fylkene. I løpet av våren vil regjeringen komme med et forslag i forbindelse med kommuneproposisjonen og budsjettproposisjonen for 2021.

– Det er ambisiøst å bli ferdig til våren, men vi skal prøve, sier Grande til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Fortsatt statlig

I sin innledning var statsråden ellers klar på at hun ikke lenger er skeptisk til delt finansiering mellom stat og region, men at det kan greit i noen tilfeller. Det varierer også hvor mye statshjelp hver region ønsker seg, men majoritetsandelen av finansieringen skal være regional, mener statsråden. Det vil også være kulturinstitusjoner som fortsatt skal være statlige. Her kom statsråden med eksempler som Operaen i Bjørvika, Den Norske Teatret, Nasjonalmuseet og Arktisk Filharmoni.

Mer fra Dagsavisen