«Bølgen» har fått ros fra kritikere og nå ligger den an til å gjøre det godt på kino. FOTO: FANTEFILM

Tredje beste åpningshelg noensinne

Det er kun «Kon-Tiki» og «Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa» som slår åpningshelgen til «Bølgen». Nå utvider Oslos kinoer kapasiteten.

– Når de siste tallene er rapportert inn vil «Bølgen» ha krøpet akkurat over 135.000. Det er helt strålende, sier programdirektør i Nordisk Film Kino i Oslo, Christin Berg.

Det er altså kun «Kon-Tiki» og «Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa» som kan vise til en bedre åpningshelg enn Roar Uthaugs katastrofefilm «Bølgen».

Etter en rekorddårlig kinovår er det nok en gang høstens filmer som vil redde filmåret for de norske filmene.

LES OGSÅ: Tre filmer på kortlisten til Oscar

– Rørende

Regissør Roar Uthaug, som blant annet har stått bak «Fritt Vilt» og «Thale», forteller at tallet er langt over forventningene.

– Jeg er utrolig glad for at så mange har villet se filmen, og god respons fra publikum varmer hjertet, sier han.

Uthaug forteller at han har fått med seg rosende ord på Twitter, og at han har fått høre om applaus etter filmen på vanlige kinovisninger.

– Det er rørende, og det er gøy at denne filmen når så bredt ut uten at den er basert på noe folk kjenner godt fra før. Jeg tror vi også kan takke mange flinke folk som har jobbet med markedsføringen, sier han.

Les Dagsavisens anmeldelse her: Rasende og god katastrofefilm

Godt voksne

Dagsavisen har fått utarbeidet en oversikt over de 15 beste åpningshelgene for norske filmer noensinne, og ifølge bransjeorganisasjonen Film & Kinos liste er åtte av de 15 filmene med best besøk første helgen, barnefilmer. Og de siste årene er det i hovedsak barne- og familiefilmer som har stått for de høyeste besøkstallene til norsk film.

Christin Berg forteller at det var forventet at «Bølgen» skulle ha en bred appell, men at Nordisk Film Kino er positivt overrasket over at så mange voksne har tatt turen for å se filmen.

– Filmen har nådd både unge og de godt voksne, selv med en aldersgrense på 15 år. Men det er en god sjangerfilm, den har det menneskelige dramaet og teknisk er den veldig vellykket, sier Berg.

Hun forteller at Nordisk Film Kino nå utvider kapasiteten.

– Vi setter opp flere forestillinger, blant annet også på Gimle, som trekker et godt voksent publikum, sier hun.

LES OGSÅ: Frykter for norsk filmframtid

Firedobling

For de 15 filmene med best åpningshelg, kan man i snitt gange besøkstallet første helgen med 4 eller 5 for å nå det totale besøkstallet. Berg mener det er vanskelig å forutsi hvor mange «Bølgen» vil trekke totalt, men en firedobling er ikke umulig.

– Jeg tror denne filmen vil vare lenge på kino, nettopp fordi den appellerer til et eldre publikum som gjerne er litt treige med å komme seg på kino. Jeg tror ikke vi får et tall som «Kon-Tiki», men det er ikke umulig å tenke seg et besøk på mellom 6-700.000, sier hun.

Dagsavisen skrev i sommer om årets kinovår som har skuffet mange. I juli var den mest sette norske filmen i 2015 «Staying alive», med 82.163 besøkende. Norsk films markedsandel på kino lå på 3 prosent.

– Vi visste at høsten ville bli langt sterkere enn våren i år, og at Bølgen har blitt så stor allerede er et lovende tegn, sier Berg.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!