Thor Gjermund Eriksen går fra konsernsjefjobb i Amedia til posten som kringkastingssjef i NRK. FOTO: BERIT ROALD/NTB SCANPIX

Tilbudet han ikke kunne si nei til

- Å lede NRK etter Hans Tore Bjerkaas er Norges viktigste, mest krevende og morsomste mediejobb, sa den nye kringkastingssjefen da han ble lansert.

Sjefsposten i NRK var jobbtilbudet han ikke kunne takke nei til, og det eneste som kunne få ham til å forlate stillingen som konsernsjef i Amedia. Det fortalte den nye NRK-sjefen på pressekonferansen i går.

Nå har han landets mektigste mediejobb, 17 år etter at han begynte mediekarrieren som sommervikar i Dagbladets politiske avdeling - avisen han seinere ble sjefredaktør i.

 

Spennende

Journalistene i NRK er glade for at det er en mann med mye publisistisk bakgrunn som overtar når Hans-Tore Bjerkaas slutter i mars. Det sier NRKJ-leder Hege Iren Frantzen.

- Vi tenker at det er et spennende valg, og vi har jo vært opptatt av at en ny leder skal ha redaksjonell kjennskap. Eriksen har tung redaksjonell bakgrunn, og det er viktig for NRK. I tillegg har vi en tradisjon med et godt samarbeid mellom ledelse og tillitsvalgte og det regner vi med at blir videreført, sier Frantzen.

- Vi har hatt et godt samarbeid med Bjerkaas. Han har vært en person som har lyttet til det de ansattes meninger og tatt våre tilbakemeldinger på alvor. Det har vært veldig viktig fordi NRK er en stor bedrift med mange ansatte og mange journalistiske miljøer, sier Frantzen.

Hun beklager ikke at Bjerkaas‘ etterfølger ikke ble en kvinne.

- Vi er også klar over at det ikke har vært noen kvinnelige kringkastingssjefer før, men det finnes ikke veldig mange gode medieledere der ute, og for oss er ikke kjønn avgjørende. Det viktigste er at vi har fått en god leder, sier Frantzen.

 

Forlater mediegigant

Nå overlater Eriksen til andre i Amedia det møysommelige arbeidet med å få Medietilsynet til godta A-pressen gigantoppkjøp av Edda Media-avisene. Styreleder i Amedia, LO-leder Roar Flåthen, er alt i gang med å finne Eriksens etterfølger som konsernsjef.

- Mest av alt vil jeg gratulere Thor Gjermund Eriksen med en særdeles viktig oppgave i vårt samfunn, og NRK med å ha fått en dyktig kringkastingssjef, uttalte Flåthen i går.

- Med sin brede erfaring fra mediebransjen og betydelige evner til å iverksette nødvendige tiltak, er Eriksen akkurat den lederen NRK trenger. Fra Amedias side er vi stolte over at vårt selskap får fram dyktige ledere som er attraktive for andre, sier Flåthen. Han understreker at Eriksens innsats har vært avgjørende i prosessen med A-pressens kjøp av Edda Media og etableringen av det sammenslåtte Amedia-konsernet.

 

Tidlig kandidat

Thor Gjermund Eriksen ble tidlig lansert som mulig kringkastingssjef, da Hans-Tore Bjerkaas i august annonserte at han gir seg etter seks år som kringkastingssjef. Da ble Eriksen også lansert som en mulig etterfølger til Alf Hildrum i TV 2, som tidligere har annonsert at han vil gå av i løpet av neste år. Nå må TV 2 finne seg en annen toppkandidat. I går nøyet TV 2 seg med å gratulere Eriksen med ny jobb, og ønsket ikke å kommentere sin egen lederjakt.

- Alle spørsmål av den typen må du ta med våre eiere, sier kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy i TV 2.

Ifølge NRKs styreleder William Nygaard var Eriksen NRk-styrets enstemmige valg. NRK-styret og Hodejegerne har brukt fire måneder på å finne riktig mann, etter å ha begynt på en liste på over 80 kandidater.

- Eriksen er en av landets fremste og mest erfarne medieledere, sine 46 år til tross. Han har en tung publisistisk erfaring som journalist og sjefredaktør. Han har ledet store og komplekse organisasjoner og krevende strukturelle endringsprosesser. Han har solid politisk og kulturpolitisk forståelse, sa styreleder Nygaard under gårsdagens pressekonferanse.

 

Mektig medieaktør

Nå forlater Thor Gjermund Eriksen en mektig post som konsernsjef i Amedia, et konsern med 3.800 ansatte i inn- og utland, til fordel for en norsk mediegigant med 3700 NRK-ansatte.

I sin tid som Dagbladet-sjef ledet han en smertefull nedskjæringsprosess i Dagbladet. I går var mulige nedskjæringer og omstillinger i NRK det første spørsmålet han måtte svare på.

- Å effektivisere og kutte kostnader er ingen favorittidrett man driver med, eller ett mål i seg selv. Mediebildet er i kontinuerlig endring, noe som betyr omstilling. Det tror jeg alle kan være enige om. Vi må lage de programmene som det norske folk vil ha, og vi må fylle de plattformene som fins: Mobil, nett, radio, TV og gud vet hva som kommer, sier Eriksen.

Han er opptatt av NRKs posisjon som allmennkringkaster, og behovet for at NRK har folkets tillit.

- Det er avgjørende at vi beholder tilliten og troverdigheten, og dermed oppslutningen hos det norske folk. Jeg har masse å lære om NRK. Jeg skal bruke tid til å bli kjent med organisasjonen og dens styrker. Utfordringene skal vi bruke litt tid på, for jeg har bare vært her en times tid, sier Eriksen.

Nå går han til en åremålsstilling som er på seks år og har en årslønn på nær 2,5 millioner. Ifølge styreleder William Nygaard er det atskillig mer moderate betingelser enn han hadde i konsernlederjobben Eriksen forlater.

kultur@dagsavisen.no