Annonse
Maria Parr er klar med sin tredje bok.

Tilbake til Knert-Mathilde

Suksessforfatter Maria Parr måtte til Mummidalen for å finne tilbake til vestlandsbygda. Nå er hun klar med sin første bok på åtte år.

Annonse
Kultur

 

– Jeg hadde ikke tenkt å skrive noen oppfølger. Jeg er generelt skeptisk til «toeren», sier Maria Parr, og utdyper:

– Når du ikke har tenkt en bok nummer to fra starten, kan du ikke skrive en ny bok om det samme bare fordi det gikk bra forrige gang. Du må ha noe å melde.

Det er hele 12 år siden hun debuterte med «Vaffelhjarte», og åtte år siden hennes forrige bok, «Tonje Glimmerdal». Begge er blant norsk barnelitteraturs store suksesser de siste årene. Denne uka kommer Parr med sin tredje bok, «Keeperen og havet», der hun vender tilbake til miljøet og hovedpersonene fra «Vaffelhjarte». Handlingen foregår i den fiktive bygda Knert-Mathilde, som har klare likhetstrekk med Sunnmørsbygda som Parr selv kommer fra. Boka utgis denne uka og har allerede fått strålende kritikker.

Teateranmeldelse: Gull fra Glimmerdal

I sjuende klasse

– Jeg gikk mange omveier før jeg skjønte at jeg kunne være i dette universet og samtidig gjøre noe nytt, sier Parr.

– Jeg fikk en aha-opplevelse da jeg leste biografien om Tove Jansson, og oppsøkte bøkene hennes igjen. Bøkene fra Mummidalen er veldig forskjellige, selv om fiksjonsuniverset er det samme. Det hjalp meg å skjønne at jeg ikke trenger finne opp alt på ny for hver gang. Og da jeg begynte å skrive igjen, sånn litt på tøys, merket jeg at det var godt å være tilbake i Knert-Mathilde. Da ga mye seg selv.

I «Vaffelhjarte» var vennene Trille og Lena ni år. I oppfølgeren skal de begynne i sjuende klasse, og både vennskapet deres og forholdet til de andre i bygda møter nye utfordringer.

– Jeg trengte å skrive en annen slags bok. Derfor var det viktig for meg at Trille og Lena var blitt noen år eldre. Nå er de i brytningspunktet mellom barn og ungdom, og det er et spennende punkt i livet. Verden utvider seg, man ser seg selv gå inn i noen sammenhenger. Man skjønner at alt skal ikke være likt for alltid, det gode og trygge som du alltid har kjent er i forandring. Der ligger det et vemod, men også et komisk potensial, sier Parr.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kjente presset

Da hun skrev sine to første bøker, var hun student. Siden har hun fullført lærerutdannelse og mastergrad i nordisk litteratur, jobbet som lærer, og fått to barn. Imens har interessen for Parr og bøkene hennes bare vokst. Blant annet gjennom NRK Supers filmatisering av «Vaffelhjarte» i 2011, og Det Norske Teatrets suksessforestilling «Tonje Glimmerdal» i 2013.

– Selv om folk rundt meg har vært flinke og ikke lagt press på meg, har jeg vel kjent på det selv. Det har skjedd så mye fint med bøkene mine hele tida. Så jeg måtte bruke litt tid på å riste av meg alt det der og finne tilbake til det å bare sitte og putle med skrivingen, sier Parr.

Les også: «Vaffelhjerte» blir NRK-serie

Filmatisering

Til TV-serien lagde Odd Nordstoga musikken, og ga ut sangene på albumet «Bestevenn». Han spilte selv rollen som Isak i TV-serien, og Isak er sentral også i den nye boka.

– Jeg elsket TV-serien. Og det er klart, når jeg skulle skrive en bok til fra dette universet, klinger TV-serien med, både musikken og skuespillerne.

– Men om det blir TV-serie av denne boka har jeg ikke tenkt på. Da ville det gått helt i ball for meg. Jeg kan ikke TV, jeg vet ikke hva slags historier som passer inn i hvilket format. Jeg er forfatter og skriver bøker, understreker Maria Parr.

NRK Super har foreløpig ingen planer om å lage ny TV-serie basert på «Keeperen og havet». Men Hummelfilm har nylig fått støtte fra Norsk Filminstitutt til å gjøre spillefilm av «Tonje Glimmerdal».

– Vi jobber med manus og finansiering nå og håper å komme i gang i 2018, sier produsent Gudny Hummelvoll.

Les også: Selger vafler til utlandet. Og NRK

Annonse