Kultur

Tilbake etter sensasjonsdebuten

Tre år tok det Maria Navarro Skaranger (23) å følge opp suksessdebuten «Alle utlendinger har lukka gardiner». Nå forlater hun Romsås.

– Jeg kan godt være Romsås-forfatter. Men det var ikke det som var utgangspunktet mitt for å skrive bøker, sier Maria Navarro Skaranger (23) til Dagsavisen.

I 2015 var hun bokhøstens debutantsensasjon med romanen «Alle utlendinger har lukka gardiner». Der var hovedpersonen og fortellerstemmen 15-årige Mariana fra drabantbyen Romsås i Groruddalen. Boka var i sin helhet skrevet på Romsås-dialekt, med egen syntaks og innslag av ord fra mange forskjellige språk.

Les Dagsavisens mening her: Boka huns er sykt lættis

I sin nye roman skriver Navarro Skaranger normalprosa. Onsdag presenterte hun «Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen), da Forlaget Oktober lanserte sin høstliste. Romanen utgis i oktober, og er ennå ikke er helt ferdig, ifølge forfatteren selv.

– Dette er urpremieren, fortalte Skaranger da hun leste et utdrag fra romanen.

I likhet med «Alle utlendinger ...» dreier også denne historien seg om en familie der ett av familiemedlemmene er borte.

Les også: Hun ga ut første roman på drabantby-norsk

Broren er død

– Det handler om en bror som dør, og familiens sorg etterpå. Heller enn å sette sammen et puslespill av livet til den avdøde, har jeg sett på alt det et dødsfall setter i gang hos dem som blir igjen, forteller Skaranger.

– Familietematikken har nok fellestrekk med den første boka mi, men det er jo ikke den samme familien, og historien er ikke knyttet til et bestemt geografisk sted. Det var fint å kunne gjøre noe annet denne gangen enn å skrive om Romsås, sier Skaranger.

For debuten ble hun nominert til Tarjei Vesaas' debutantpris, og solgte i over 10.000 eksemplarer. Om det å skulle skrive «den vanskelige andreboka» sier hun:

– Jeg tror det er vanskelig for alle som skal skrive bøker, å begynne på noe nytt. Jeg kom ganske raskt i gang. Først var jeg opptatt av å skrive fort, jeg tenkte jeg måtte gi ut bøker annethvert år. I mellomtiden har jeg gått på skrivekunstakademiet i Bergen. Nå er det gått tre år siden den første boka, men jeg synes jeg har vært kjapp likevel.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kan bli film

Produksjonsselskapet Misofilm er i gang med å gjøre film av «Alle utlendinger har lukka gardiner». Filmprosjektet har fått utviklingsstøtte i flere runder hos Norsk filminstitutt. Filmskaperne har vært på skoler og ungdomsklubber i Groruddalen og på Holmlia for å finne skuespillere. Alle bærende roller i filmen besettes av ungdommer med flerkulturell bakgrunn. I høst søker filmselskapet igjen om produksjonsstøtte for å kunne realisere filmen.

– Boka fortjener å bli en film. Så jeg håper det skjer. Men jeg er ikke involvert i prosessen, sier Maria Navarro Skaranger.

Les også: Bøker å glede seg til i høst

Oktober-høsten

Fra høstnyhetene på Forlaget Oktober:

Jenny Hval: «Å hate Gud». Forfatter og artist med sin andre roman, lansering og konsert på Blå fredag.

Kristine Næss: «Mens jeg husker det». Nominert til Nordisk Råd for sin forrige roman, ute denne uka

Hanne Ørstavik: «Jeg drømte at alle bøkene mine sto i kjøkkenskap». Litterære essays, ute denne uka

Jon Michelet: «En sjøens helt. Krigerens hjemkomst». Sjette og siste del i romansyklusen om krigsseilerne. Lansering 13. september på Vippa i Oslo

Karl Ove Knausgård: «Uforvarende». Essay i Oktobers poetikk-serie «Lese/Skrive». Utgis parallelt på Yale University Press i september.

Karl Ove Knausgård: «I kyklopenes land. Tekster 1998-2018». Samling av essays, utgis i oktober

Kjartan Hatløy: «Menneskedagar». Bok nr 13 fra bejublet lyriker, også kjent som Knausgårds «onkel Kjartan». Utgis i september

Per Petterson: «Menn i min situasjon». Første roman på seks år fra norsk verdensnavn. Utgis 28. september

Edvard Hoem: «Jordmor på jorda». Femte del i slektskrøniken som nå har rundet 300.000 i opplag. Utgis i november

Mer fra Dagsavisen