Kultur

Til minne om manageren

Jeg spør meg selv fortsatt «hva ville Per Eirik» ha gjort, sier Jarle Bernhoft. 15. januar er det minnekonsert for manageren Per Eirik Johansen, som døde samme dato i fjor.

 

Jeg spør meg selv fortsatt «hva ville Per Eirik» ha gjort, sier Jarle Bernhoft. 15. januar er det minnekonsert for manageren Per Eirik Johansen, som døde samme dato i fjor.

- Jeg var helt uerfaren i sorgarbeid. Per Eirik var den første som sto ordentlig nær meg som døde. Rett før plata min skulle ut. Det var som å miste roret på en båt i storm. Det har vært et forferdelig år, sier Bernhoft.

Albumet «Islander» kom og ble lansert som det skulle i fjor vår, men på høsten møtte Bernhoft den beryktede veggen. Han måtte avlyse en lang rekke konserter.

- Jeg gikk i bakken. Jeg hadde bare lyst til å legge meg ned og sove. Konserten blir et punktum for et år som har vært tungt for oss alle, sier Bernhoft.

 

Per Eirik Johansen rakk å bli en bransjelegende før han døde brått for et år siden, 54 år gammel. Han ble først kjent som sanger i tromsøgruppene Søt Hævn og Bols på 80-tallet. Han flyttet etter hvert til Oslo. Her ble han manager og konsertarrangør, og etter hvert platedirektør i Virgin og EMI. Han lanserte navn som Lene Marlin og Madrugada, og flere av de mest populære artistene i Norge rundt århundreskiftet. Johansen hevdet at han alltid insisterte på at underskriving av kontrakter med nye artister rituelt ble innledet med avspilling av «One Chord Wonders» med The Adverts. Han gjorde det bedre forretningsmessig enn de fleste av sine kolleger, på tross av at han beholdt den friske tankegangen fra punkrocken. Eller kanskje nettopp derfor?

 

- Jeg ble kjent med ham etter den første skiva mi, som jeg hadde laget innimellom andre gjøremål. Jeg begynte å snakke med ham etter en konsert sammen med Sivert Høyem i Trondheim, som han allerede var manager for. Vi hadde så mange like referanser at vi ble brødre på kort tid. Han sa at han ville jobbe med meg, og begynte å bølle med større tanker utenlands. «Ska vi ikke kline té», sa han. Jeg er ikke ambisiøs på den måten selv, jeg har ambisjoner for musikken min, men ikke karrieren. Vi flyttet til New York sammen for å se hva vi kunne få til, og han tok karrien min opp mange nivåer, forteller Jarle Bernhoft.

 

- Jeg mistet en veldig god kompis. Det er viktig at vi skal feire livet hans. For meg er han en høyst levende person, sier Bernhoft om Per Eirik Johansen. Som kanskje vil spille en gammel låt av Bel Canto, som var den første gruppa Johansen tok seg av som manager. Han vurderer også en låt av The Specials, som betydde mye for Johansen, og som i kjent stil insisterte på at Bernhoft måtte bli med på en konsert med den engelske gruppa i Los Angeles.

 

På konserten på Rockefeller torsdag opptrer også de andre sangerne Per Eirik Johansen jobbet med da han døde, Sivert Høyem, Emilie Nicolas, Truls og Samsaya.

Mer fra Dagsavisen