Kultur

Til flyktninger «heimafrå»

Odd Nordstoga og Ingebjørg Bratland har gjort «Heimafrå» til årets mest riksdekkende suksess.
Nå gir de bort sangen «Landet imot nord» til 
Flyktninghjelpen til jul.

Til flyktninger «heimafrå»

Odd Nordstoga og Ingebjørg Bratland har gjort «Heimafrå» til årets mest riksdekkende suksess.
Nå gir de bort sangen «Landet imot nord» til 
Flyktninghjelpen til jul.

n Geir Rakvaag

n Arne Ove Bergo (foto)

- Vi tok med oss denne sangen til Flyktninghjelpen, for å få brukt den til mer enn bare variasjon på konsertene våre. Takknemligheten er på vår side, sier Odd Nordstoga og Ingebjørg Bratland. Deres album «Heimafrå» fra i vår inneholder gamle folkesanger «heimafrå» Telemark. Nå har albumet fått en ekstra sang, som også handler om mennesker som er «heimafrå». Flyktninger på vei fra sør til nord, til en usikker framtid i et land av «stein og is».

- Siden vi brukte musikk «heimafrå» på konsertene fant vi ut at vi måtte ha en avdeling å veie opp med, en avdeling vi kalte «burtefrå». En av de første sangene vi tenkte på da var «Across The Borderline». Og så er jeg så ærekjær at hvis jeg kan synge på norsk, så gjør jeg det, sier Odd Nordstoga, som altså ga sangen norsk tekst.

Oppmuntring og julegave

«Landet imot nord» er den moderne amerikanske folkesangen «Across The Borderline», egentlig skrevet av Ry Cooder, Jim Dickinson og John Hiatt til filmen «The Border» (med Jack Nicholson) fra 1982, og senere sunget av Bob Dylan, Bruce Springsteen, Willie Nelson og en lang rekke andre. Og nå på norsk av Nordstoga og Bratland, som tar den langt fra grensen mellom USA og Mexico, opp til et land av «stein og is».

- Den handler egentlig om mennesker som risikerer livet for å komme over Rio Grande. For oss handler den om de som prøver å komme seg over Middelhavet for å få et bedre liv i nord. Annenhver dag står det i avisen om noen som stryker med, sier Odd Nordstoga.

- Vi ble så fryktelig glad i denne sangen, og hadde lyst til at den skulle leve litt videre. Hvis den kan hjelpe andre også, så er det en fantastisk julegave til oss selv, sier Ingebjørg Bratland.

Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, sier at sangen har større betydning enn kronene den spiller inn.

- For oss som står midt oppe i hjelpearbeidet, er det mye oppoverbakke. Da er det en viktig oppmuntring å få oppmerksomhet fra noen av landets største kunstnere, sier han.

Landets største

Dette med «landets største» er ingen overdrivelse i år. Odd Nordstoga og Ingebjørg Bratland står bak en av årets største musikalske suksesser med «Heimafrå». Albumet har ligget på salgslistene store deler av året. Etter at plata kom ut i vår har de to gjort 132 konserter, der de har besøkt kriker og kroker av landet som ikke er vant til besøk fra artister som ligger i toppen på popularitetslistene. Fra Nissedal Fleirbrukshus via Fjågesund Grendehus til Den Norske Opera. I tillegg har de rapportert jevnt fra livet på veien i egne innslag i «Norge rundt». De som skal ta fra dem tittelen som Hele Norges Artister i år skal ha jobbet hardt.

- Siden sangene på plata kom fra utkanten, ville vi ta dem med til utkantene også. Det blir fort mange konserter når en bestemmer seg for å spille i utkantene. Der er det mye å ta av, sier Ingebjørg Bratland.

Selv om «Across The Borderline» er en veldig amerikansk sang, passer den helt fint inn blant de andre sangene på «Heimafrå». Som hovedsakelig er ei countryplate, selv om sangene kommer fra Telemark.

Det var ikke bevisst at det skulle bli «Vinje møter Amerika», det er bare slik musikk vi liker, sier Bratland.

- Konsertene har vært ganske sømløse, enten sangene er hentet fra kilder i Vinje, Ål i Hallingdal eller California, legger Nordstoga til.

Jul i Svingen

Midt opp i dette er det nypremiere på NRKs sju år gamle julekalender «Jul i svingen». Plata med sangene er allerede en av de mest spilte i landet, ifølge strømmetjenesten Wimp. Her var det Odd Nordstoga og Ingebjørg Bratland sang sammen for første gang. Hun var bare 15, og opptaket ble gjort på gården Plassen i Vinje, der Nordstoga kom fra.

- Det føltes helt naturlig for meg, han hadde rigget opp mikrofonene hjemme, og jeg kom bort etter skolen og sang litt, forteller hun.

- Jeg visste om ei som jeg trodde kunne gjøre dette helt fantastisk, alle visste om henne i Vinje, og jeg fikk rett, sier Nordstoga.

- Det høres litt nedverdigende ut, men plata fra «Jul i Svingen» en egentlig en «spin off», det er jo bare sangene fra serien som er samlet på en CD. Så ser vi at de etablerte seg der ute. Jeg fikk høre «Santa Lucia»-sangen min sunget i barnehagen, og tenkte, «hmmm, den har jeg skrevet», uten at noen av de andre der visste det. Jeg får bare være glad fra å ha laget noe som varer litt.

Og nå er Odd Nordstoga med i den nye «Norsk Salmebok» også, med sin melodi til «Opp gladest alle».

- Nå sniker du deg inn i alle sammenhenger. Makan. hva blir det neste? sier Ingebjørg Bratland­.

geir.rakvaag@dagsavisen.no

«Det blir 
fort mange konserter når 
en bestemmer seg for å spille 
i utkantene.»

Ingebjørg Bratland

«Det er en viktig oppmuntring å få oppmerksomhet fra noen av landets største kunstnere.»

Jan Egeland, 
general­sekretær i 
Flyktninghjelpen

Fakta tittel

Mer fra Dagsavisen