TIFF-åpningsfilm kommer ikke på kino

Filmfestival åpner med dokumentar fra nordområdene.

 

TROMSØ (Dagsavisen): Åpningsfilmen på Tromsø Internasjonale Filmfestival har de siste tre årene vært en kinodokumentar som har fått påfølgende landsdekkende kinodistribusjon. Årets åpningsfilm, dokumentaren «Hvor man vender tilbake», får ikke ordinær kinovisning.

– Vi ville utforske alternative distribusjonsmåter og visningsformer. Alle filmer trenger ikke lanseres på samme måte, sier produsent Racha Larsen.

Bare seks norske filmer får kinopremiere i vår, tre av dem dokumentarer. Flere bransjeaktører kritiserte Norsk Filminstitutt for det lave antallet kinopremierer, i Dagsavisen sist uke. Våren 2017 var det 17 norske kinopremierer, våren 2018 10.

«Hvor man vender tilbake» er regissert av Egil Håskjold Larsen. Han fikk gode kritikker og internasjonal oppmerksomhet for sin debut, «69 minutter av 68 dager» (2017), som handlet om syriske flyktninger på vei til Europa. Filmskaperen kommer selv fra Kirkenes og har vendt tilbake til hjemtraktene med «Hvor man vender tlibake».

Christian Wallumrød Ensemble gjør filmkonsert med sin frie og improviserte musikalske tolkning av filmen onsdag i Tromsø.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Det er en svart-hvitt film med sterk lokal forankring, og var aldri tenkt for nasjonal distribusjon. Vi har utarbeidet en versjon med konsertmusikk og skal turnere med filmen i Nord-Norge. Så jobber vi med visningssteder i Oslo.

– Filmen foregår i grensetraktene mellom Finnmark og Russland, ved Grense-Jakobselv. Den følger livet til hovedpersonen Steinar på 75 år, som har jobbet i kullgruvene i 28 år, og nå vil leve tett på naturen. Vi var bestemt på å gjøre en annen type distribusjon.

Les også: «Ut og stjæle hester» skal konkurrere om Gullbjørnen i Berlin