Kultur

Ti år etter debuten: Nå drar Frida hjem for å strømme i gymsalen

Denne uka feirer hun tiårsjubileum som artist med spektakulært strømmeopplegg. Mye kan gå galt. Men Frida Ånnevik satser på 2020-flaksen.

Bilde 1 av 3

– Jeg angrer som en hund. Jeg har en Ludvig på skulderen som sier «Hva har du stelt i stand nå, Solan?» sukker Frida Ånnevik.

Om få dager skal Frida Ånnevik gjøre det som blir kalt «verdens første direktesendte konsertdokumentar». Torsdag 26. november, direktesendt fra Ridabu ungdomsskole utenfor Hamar, i regi av strømmeprodusentene Vierlive.

Det markerer ti år siden Frida Ånnevik debuterte med albumet «Synlige hjerteslag». I årene siden har hun vokst til å bli både anerkjent og folkekjær, med en serie kritikerroste album, store TV-opptredener og konserter, og i år også en ekte hit med duetten «Hvis verden».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Når jeg først har fått en hit, da skal jeg dra til en gymsal på Ridabu og spille alle låtene fra en ti år gammel plate nesten ingen har hørt, sier Frida Ånnevik og flirer.

– Vi skal lage en konsertstream, kombinert med dokumentarmateriale, spille «Synlige hjerteslag» i sin helhet, vi skal reise mellom flere steder, på direkten, og vi vet ikke helt hva som vil skje. Det liker jeg, sier Ånnevik.

– Alt kan gå galt. Det er altfor digert, men jeg har lyst til å gjøre det likevel. Det oppsummerer vel meg som artist disse 10 årene.

Ny stemme

«En sterk ny stemme i norsk visepop» skrev Dagsavisen, høsten 2010, i anmeldelsen av debutplata «Synlige hjerteslag», som ga Frida Ånnevik to Spellemann-nominasjoner.

Sven Arild Storberget, medregissør for torsdagens strømmebegivenhet, fulgte Ånnevik med kamera under innspillingen av debutalbumet i 2010. Opptakene er ikke tidligere vist, og vil inngå i strømmesendingen. Utgangspunktet er gymsalen på ungdomsskolen der Ånnevik gikk.

ANMELDELSE: «Andre sanger» - Frida Ånnevik synger andres sanger om igjen

– Regissørene ville dra til et sted som betyr noe for meg. Da vi kom inn i gymsalen på den gamle ungdomsskolen min falt alt på plass for filmteamet, men alt kom i ulage for meg. Skoleball og gymtimer vellet opp, forteller Ånnevik.

Det var også i denne gymsalen hun gjorde sine første konserter.

– Mange skoler ble bygd i det tidsrommet. Jeg har vært mye på skoleturneer og sett dem alle sammen. Arkitekturen, interiøret, lukten – alle er like. Så ved å ta med publikum i gymsalen min, graver jeg i deres traumer også.

Hver gang vi møtes begynner for niende gang, med Tuva Syvertsen, Linnea Dale, Aslag Haugen, Odd Nordstoga, Chris Holsten, Morgan Sulele og Frida Ånnevik.

"Hver gang vi møtes" vinteren 2020, Frida Ånnevik og Chris Holsten bak til høyre. Foto: TV2

Rett før pandemien stengte ned samfunnet 12. mars, hadde Frida Ånnevik vært med i «Hver gang vi møtes». En av de andre deltakerne var artisten Chris Holsten. Sammen hadde de spilt inn en oversettelse av «If The World Was Ending», en 2019-hit for kanadiske Julia Michaels. «Hvis verden» med Holsten og Ånnevik kom ut i mai, og traff tidsånden under pandemien. Den har ligget på VG-lista helt siden utgivelsen, og nærmer seg ti millioner avspillinger på Spotify.

– Det er rart at «Hvis verden» har tatt sånn av. Det var en del av 2020-flaksen, konstaterer Ånnevik.

– «Hver gang vi møtes» var nesten ferdig da pandemien traff. At vi fikk gjort den låten og at det ble så digert var helt sprøtt. Jeg bruker musikk selv for å komme meg gjennom denne tida. Men det er rart å være en som gjør det for andre, synes Ånnevik, og oppsummerer:

– Hvis jeg får etterkommere, kan jeg sitte der som gammel og si «2020, ja, det var det året a’ bæssmor rota seg bort i en silkerøst fra Lillestrøm og det var pandemi».

På turné

Frida Ånnevik har også klart å opprettholde turnévirksomhet gjennom sommeren og høsten.

– I mars så det mørkt ut, men så gikk det bedre enn jeg hadde trodd. Det har vært et turbulent og tross alt veldig bra år. Jeg har hatt flaks og fått spille mye, siden vi har kunnet reise rundt med en liten konstellasjon på fire stykker, sier Ånnevik, som har flere av sangene fra debutplata fast på repertoaret. Nå gleder hun seg til å løfte fram hele debutplata igjen.

Frida Ånneviks debutalbum fra 2010, "Synlige hjerteslag" (Grappa)

– I dag handler mye om strømming og algoritmer, men «Synlige hjerteslag» er ikke en strømmeplate. Da den kom ut, var platebransjen i konflikt, og den kom ikke på strømming før et halvt år etter utgivelsen. Plata hadde ingen kommersiell interesse da jeg var med på «Hver gang vi møtes». Men den har noen av de fineste låtene jeg har skrevet.

– Jeg vil feire at plata har 10-årsjubileum. Nå har jeg også fått gitt den ut på vinyl for første gang. Å spille plata i sin helhet på konserter i høst slik jeg hadde tenkt, det er ikke mulig. Men vi gjorde en strømmekonsert i Oslo Konserthus i vår som ga mersmak. Selv om vi spilte for tom sal i Konserthuset, fikk jeg en så sterk følelse av at folk var sammen med oss. Det hadde jeg ikke forutsett, sier Ånnevik, og tipser:

– Jeg liker tanken på at folk sitter hjemme, i pysj eller finstas, for å se på. Folk sender meg spørsmål om hva de bør spise på Frida Ånnevik-kvelden. «Du bør iallfall ha akevitt» svarer jeg.

Les også: Portrettet med Frida Ånnevik - en katastrofetenkende visesanger fra flatbygda (+)

Mer fra Dagsavisen