Thåström kommer tilbake for å avslutte neste års Øyafestival i Tøyenparken. Her fra hans opptreden i Middelalderparken i 2009. FOTO: KYRRE LIEN/NTB SCANPIX

Thåström til Øya

Den svenske sangeren Joachim Thåström kommer til Øyafestivalen til sommeren. Festivalene fortsetter å fylle på neste års program rekordtidlig.

Thåström får æren av å avslutte hele Øyafestivalen i det store Sirkus-teltet, lørdag 15. august neste år. Thåström var også på Øya i 2009, og har vært i Oslo to ganger siden, for fulle hus. Han skal også gjøre en allerede utsolgt konsert på Sentrum Scene 12. mars. Thåström slipper sitt nye album, «Den morronen», 15. februar.

 

Ulike posisjoner

I Dagsavisen i går sa Øyas pressetalsmann Jonas Prangerød at det virker som om festivalene starter bookingarbeidet og får artister bekreftet tidligere enn før. Mens mange ventet til en stund etter nyttår ønsker nå flere å ha artister på plass på et tidligere tidspunkt.

- Dette henger nok også sammen med at en del artister ønsker å sette sommerdatoene sine på et tidligere tidspunkt. Vi ser også en tendens til at festivalene ønsker å komme i gang før, og ha sterke smakebiter av programmet allerede i starten av salgsperioden, sier Prangerød. Han synes ikke dette nødvendigvis kommer av hardere konkurranse.

- Ikke nødvendigvis blant oslofestivalene. Her har vi posisjonert oss ulikt i tid, og på hva slags publikum vi vil ha. Men da vi for mange år siden begynte å slippe artister rundt 1. desember var vi alene om det. Nå begynner mange andre å starte i samme periode også, med både billettsalg og presentasjon av artister.

 

Les også: Flere band klare for Øya

 

Gleder seg

- Vi starter arbeidet med neste år en uke eller to etter at festivalen er over. Vi vet at utover høsten begynne noen av de store navnene å ta avgjørelser om de skal gjøre festivaler til sommeren. Særlig de som har planlagt utgivelser på høsten eller våren, Noen sånne planer legges ti måneders tid i forveien. Det er greit å være med i betraktingen allerede da. Men bookingen vår pågår helt fram mai.

- Det er vel også lettere å gi eller ønske seg billetter som julegave når man vet hvem som spiller?

- Dette har fungert godt for oss. Når vi har noen toppnavn tidlig gir det et innblikk i hva slags profil man legger seg på. Det er veldig moro å jobbe med festivalen når folk begynner å glede seg så mange måneder i forveien. Det er et godt tegn at både media og publikum er oppmerksomme på festivalsommeren allerede i begynnelsen av desember, mener Prangerød.

Thåström er det foreløpig største navnet som er sluppet av Øyafestivalen. Jonas Prangerød vil ikke si mer om når flere hovedattraksjoner kan være på plass.

- For å få de større utenlandske navnene må man være tålmodig. Det kan ta en uke eller en måned. Vi håper å slippe noen til før jul.

 

Flere nye navn

Øyafestivalen har så langt bare lagt ut ukepass for salg, ikke billetter til de enkelte dagene. Prangerød synes responsen ser god ut foreløpig.

- Vi har en publikumsgruppe som er våre mest lojale, som kjøper veldig tidlig. Etter dette ser vi at salget videre er artistavhengig. Myten om at vi kan gjøre hva vi vil, og selge ut likevel, er overdrevet. I fjor var ukepassene utsolgt i overgangen mellom februar og mars, sier Jonas Prangerød.

Samtidig med Thåström er Bendik, Slutface og amerikanske Father John Misty klare for Øya. Bendik, artistnavnet til Silje Halstensen fra Bergen, har fått mye fin omtale for albumet «No går det over» i høst. Slutface er et rockeband fra Stavanger, mens amerikanske Father John Misty kommer fra kretsen rundt Fleet Foxes. Fra før er Ida Jenshus, Thea Hjelmeland, Future Islands og Flying Lotus blant navnene som er annonsert for Øya 2015.