Terry Jones fra Monty Python er død

Terry Jones er død, medlem av Monty Python og regissør av «Life Of Brian».

Terry Jones var en av de seks medlemmene i Monty Python’s Flying Circus, gruppa som snudde opp ned på alle forestillinger om komikk da deres TV-serie hadde premiere på BBC i England for 50 år siden.

Les også: Noe helt annet i 50 år

Terry Jones regisserte «Monty Python and The Holy Grail» sammen med Terry Gilliam, og hadde regiansvaret alene på «Life Of Brian». Han spilte også flere av figurene som huskes aller best – som den forspiste mr. Creosote i «The Meaning of Life». 

Jones døde tirsdag kveld etter lengre tids sykdom, opplyser familien hans. Den britiske komikeren og regissøren led av en sjelden form for demens. «Vi har mistet en snill, morsom, varm, kreativ og virkelig kjærlig mann. Hans kompromissløse individualitet, ustoppelige intellekt og usedvanlige humor har gitt talløse millioner mennesker glede gjennom seks tiår», heter det i en uttalelse fra familien, ifølge BBC, ifølge NTB.

Den britiske komikerens kanskje aller beste rolle er som den plagede komponisten Arthur «Two Sheds» Jackson, som i et TV-intervju aldri får snakket om sin nye symfoni, men bare blir spurt om skuret i hagen sin, og det andre skuret han hadde tenkt å oppføre, men aldri fikk bygget.

Etter å ha moret seg med verdenshistorien i mange år med Monty Python ble Terry Jones senere sterkt interessert i historie på ordentlig, og lagde flere seriøse TV-serier, som en parallell til reiseskildringene til Michael Palin .

-  Alle er vel interesserte i historie, og vil vite hvor vi kommer fra. Denne interessen blir bare drept slik historien presenteres i skolene, med altfor mange kjedelige fakta, på bekostning av ideer og fortellinger, sa Jones da vi traff ham i Oslo i 2009, forbindelse med utgivelsen av boka «Barbarene», om Romerrikets vekst og fall. 

– Det fine med Monty Python er at de fortsatt gir meg en inntekt som gjør det lettere for meg å bruke tida på det jeg helst vil gjøre i dag, fortalte han.

Les intervjuet i Dagsavisen fra 2009: Romerne var pyton

Artikkelen fortsetter under bildet.

Monty Python da gjenforeningsshowet ble annonsert i 2013. Terry Jones sittende i midten, flankert av (fra venstre) Michael Palin, Eric Idle, Terry Gilliam og John Cleese Foto: AP/Matt Dunham

Terry Jones er en av ytterst få kunstnere som har opplevd å få et av sine verk forbudt i Norge – da «Life Of Brian» først ble nektet vist på grunn av blasfemianklagene. – Den ble forbudt i Irland også, og i enkelte distrikter i England. Som en rådmann i Devon sa: Jeg har ikke sett filmen, men du trenger ikke å se en svinesti for å skjønne at den stinker, sa Jones i det samme intervjuet.

Terry Jones var med på gjenforeningsforestilingene til Monty Python i London i 2014, men fikk året etter demens-diagnose og trakk seg tilbake fra offentligheten.