Kultur

Teatervåren er levende igjen - disse teaterstykkene spilles nå og inn i sommeren

Alt fra gjensyn med Vigdis Hjorth-stykket «Arv og miljø» til Jakob og Neikob i Oslo og Tønes-musikal i Stavanger. Her er oversikten over det norske teatertilbudet akkurat nå.

Dagsavisen anmelder

Teatrene åpner dørene igjen og en rekke forestillinger spilles i flere store norske byer nå og ut i juni. Publikums tørst etter levende teateropplevelser, korte speilleperioder og smittevernsbegrensingene på kun 50 personer i lokalet - skuespillere og stab inkludert - gjør imidlertid at det er rift om billettene.

Vi tar forbehold om at noen av disse forestillingene for øyeblikket er utsolgt. Se oversikten her:

Teaterforestillinger i Oslo

Alle de tre store teaterhusene i Oslo åpner eller vil åpne nå før sommeren med utvalgte forestillinger. Her er de som er klare for øyeblikket.

«Menneske, kjære menneske»

Nationaltheatret

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

Erlend Ropstad på Nationaltheatret. Foto: Øyvind Eide

Et unikt scenemøte mellom Erlend Ropstads musikk framført live på scenen og Nils-Øyvind Haagensens dikt som framføres av teatrets eget ensemble. «Inderligheten, råskapen og rettferdighetssansen binder Erlend Ropstad og Nils-Øyvind Haagensen sammen på teaterscenen», skrev Dagsavisens anmelder etter premieren i vinter.

Spilles fra 25. mai

Les også: Anmeldelse «Menneske, kjære menneske»: Brenner til siste dikt

«Superkid»

Nationaltheatret - Torshovteatret

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

Foto: Nationaltheatret

Urpremiere på monologen «Superkid», basert på skuespiller Kingsford Siayors historie om hvordan er det å være 14 år og bære på en hemmelighet? Manuset er utviklet av Siayor selv i samarbeid med regissør Josette Bushell-Mingo og medregissør Cici Henriksen. Teatret kaller forestillingen «t spark til et system som ikke funker. Men også en hyllest til de som stiller opp, når alle andre ser en annen vei.»

Siayor har vært ansatt ved Nationaltheatret og Trøndelag teater, hvor han sist spilte Erelend i Kjertsi Horns «Kristin Lavransdatter». Han har spilt i flere TV-serier, deribant «Twin», «Hjem til hjul» og islandske «Innesperret». «Superkid» er produsert av SPKRBOX, som blant annet sto bak «Blokk til blokk»-suksessen, i samarbeid med National Black Theatre of Sweden og Nationaltheatret.

Urpremiere 3. juni.

«Det blåser skarpt fra endeløse sletter»

Nationaltheatret - Torshovteatret.

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

Marika Enstad på Torshovteatret. Foto: Øyvind Eide

To forestillinger igjen i denne omgang av Marika Enstads kabaretteater i Hanne Tømtas regi. Her tolker skuespilleren og sangeren låter av Tom Waits, Leonard Cohen, Anne Grete Preus, Stefan Sundström, Sigrid og PJ Harvey, for å nevne noen.

Spilles 22. -23. mai

Les også: Anmeldelse: Bernhoft gjenåpnet konsertsesongen på Sentralen

«Boys & Girls»

Oslo Nye Teater

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

Stine Fevik i "Girls & Boys". Foto: Øyvind Eide

Dennis Kellys «Boys & Girls» ble uroppført så sent som i 2018, men blant andre Carey Mulligans scenetolkning av den sterke samfunnskritiske monologen om kjærlighet og voldens konsekvenser har allerede gjort den til en av de mest omtalte stykkene i vår tid. I Oslo Nyes oppsetning er det svenske Lena Endre som har regien mens Stine Fevik forteller historien fra alle dens vinkler.

Premiere 28. mai

Les også: «De Urolige» til teaterscenen

«Karius og Baktus»

Oslo Nye Teater finner fram tanntroll og tannbørster på nytt og gir teater til de minste fra hovedscenen med en ny omgang «Karius og Baktus».

Nypremiere 22. mai

Les også: Munchmuseet vet når de ønsker å åpne. Men er ikke sikre på om det går

«Jakob og Neikob og Alle Andre»

Det Norske Teatret

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

Jakob og Neikob. Foto: Dag Jenssen

Det Norske Teatret åpnet teatersesongen etter korona med premiere på en ny frydefull teaterversjon av Jakob og Neikob, de underfundige, umake figurene som bor i huset på toppen av bakken og ser verden henholdsvis blide og ublide øyne. «En frodig og frydefull oppsetning der vennskap og galskap står i sentrum», mener vi om stykket som bygger på den banebrytende po populære bokserien for de mindre barna.

Spilles nå og utover i juni.

«Tante Ulrikkes vei»

Det Norske Teatret

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

Gaute Adela Aastorp Cudjoe og Manish Sharma​. Foto: Erika Hebbert

Teatersuksessen som bygger på Zeshan Shakars store debutroman med samme tittel spilles på Teatrets amfiscene etter å ha gått på Rommen Scene tidligere i år. Boken handler om to gutter som vokser opp på Oslos østkant, med hvert sitt sett drømmer for framtida og ulike forutsetninger for å oppnå dem.

Les anmeldelsen her: «Tante Ulrikkes vei»: Et lite stykke Norge

Spilles nå og gjenopptas i september.

«Sigd»

Det Norske Teatret

Ruth Lillegravens opprinnelige «langdikt» om Endre, en odelsgutt fra Vestlandet på 1800-tallet og hans tanker rundt identitet og kall, har i sceneversjonen blitt en av disse stille teatersuksessene som har gått høsten og vinteren igjennom. Morten Svartveit har hovedrollen som Endre.

Spilles to ganger nå i vår, 4. og 5. juni.

Les også: «Sigd» går opp i scenerøyk

«Den lille havfruen! …fortalt av en gjeng pirater!»

Sommerteater i Frognerparken, Oslo

Det er klart at andreårskullet ved Teaterhøgskolen (KHIO) gjennomfører den tradisjonelle familieforestillingen i sommer også, med de restriksjonene som gjelder. «Den lille havfruen! …fortalt av en gjeng pirater!» får bistand av Mats Eldøen fra Det Andre Teatret på regi og en rekke sterke krefter. Årets forestilling i teltet bygger på mye improvisasjon den barna blant publikum skal få muligheten til å påvirke handlingen fra forestilling til forestilling.

Premiere 17. juni

Les også: Stor samleoversikt: Her er alle Dagsavisens tips til gode filmer, bøker, TV-serier, teaterstykker

Teaterforestillinger i Stavanger

Rogaland Teater restarter deler av vintersesongen nå inn sommeren. I tillegg har de fortsatt noen mindre utendørs teaterforestillinger og digitale tilbud som ble igangsatt under koronastengningen.

«Tønes»

Rogaland Teater

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

Fra Tønes-teatret. Foto: Stig Håvard Dirdal

Nypremiere kan man vel kalle Rogaland Teaters gjenopphenting av teaterkonserten basert på Frank «Tønes» Tønnesens musikk og sanger, med virkelighetsnære tankespill og tekster som hver og en av oss kan kjenne seg igjen i. En Tønes-konsert uten Tønes som vinner på miksen mellom humoren og galskapen i skildrende låter som «Maxitaxi», «Yatzy» og landbruksarbeider-«hymnen» med den maleriske tittelen «Te kniss i drid», og Tønes' fine sanger om hverdagskjærlighet, samhold, tvil og tro.

Spilles fra 4. juni.

Les også: Anmeldelse Tønes-teater: Til scenen i all beskjedenhet

«Scener fra et ekteskap»

Rogaland Teater

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

Kjersti Horn setter opp Bergman. Foto: Stig Håvard Dirdal

Kjersti Horns oppsetning av Ingmar Bergmans stykke går inn blant de beste sceneversjonene av dette stykket, ikke minst på grunn av ekteparet Nina Ellen Ødegård og Anders Dales prestasjoner som stykkets Marianne og Johan. En intens opplevelse der Horns tette, klaustrofobiske nærbilde av de løfter forestillingen visuelt uten å miste relasjonsdramaet av syne.

Spilles 25. – 28. mai

Les også: Fra utenforskapet

«Skjerp deg!»

Rogaland Teater

Rogaland Teaters Ungdomsteatret traff blink og solgte ut absolutt alle forestillinger i vinter med denne musikalske forestillingen der 12 unge skuespillere gir seg i kast med sin egen versjon av Generasjon Prestasjon.

Til 13. juni.

Les også: Det er ingen selvfølge at vi har et fullverdig teatertilbud å gå til når koronakrisen er over

Teaterforestillinger i Bergen

Festspillene i Bergen ville vanligvis sørget for et yrende liv også på byens teaterscener, men det aller meste foregår digitalt. DNS kvitterer med en etterlengtet reprise i levende live (se lenger nede), mens Det Vestnorske Teatret bøter på innstillingen av Morgon og Kveld med en innspilt filmversjon. For infor, se teatrets egne hjemmesider.

«Arv og miljø»

Den Nationale Scene

Artikkelen fortsetter under bildet.

Arv og miljø

Kjersti Elvik i Arv og miljø. Foto: Odd Mehus

En av de mest omdiskuterte og etterspurte oppsetningene på DNS i Bergen fra de siste årene, «Arv og miljø» bygget over Vigdis Hjorths kontroversielle bok som grep sterkt inn i virkelighetsdebatten innen litteraturen, settes nå opp igjen. Kjersti Elvik spiller den sentrale rollen som Bergljot, som brøt med familien og har levd med skyggene fra barndommen hele sitt voksne liv. Kjersti Horn har regien på stykket som ble saksøkt av forfatterens familie.

Spilles fra 28. mai og utover i juni.

Les også: Vigdis Hjorth skriver om å forstå mor – klar med ny roman

«Namnet»

Den Nationale Scene

Artikkelen fortsetter under bildet.

Namnet

Foto: Odd Mehus

Trine Wiggen har regien på Jon Fosses nære familieportrett om en ung jente som gravid oppsøker barndomshjemmet på et vestland der verken den yngre eller eldre generasjonen finner ordene som kan og skal sies. Stykket som fikk avbrutt spilletiden sin pga. koronastengningen, settes nå opp igjen. «Retter en nådeløs lyskaster mot lammende mangel på reell kontakt i en familie», skrev Bergensavisens anmelder om forestillingen som blant annet har musikk av Lars Vaular.

Fra 10. juni

Les også: Nytt teaterstykke fra Jon Fosse

Teaterforestillinger i Trondheim

Trøndelag Teater forbereder åpning igjen med å framsynde en av høstens premierer, og jobber med å kunne spille Ingmar Bergman-stykket «Høstsonaten» igjen, et av stykkene som ble rammet av korona. Rosendal Teater holder lukket til midten av juni, og har avlyst hele vårsesongen.

«Bunnlinjan»

Trøndelag Teater

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

Marianne Meløy og Trygve Brøske fra forestillingen i 2016. Foto: BERRE/Jens Westbye

Marianne Meløy og Trygve Brøskes musikalske fottur rundt en øy og de store spørsmålene i «Bunnlinja» ble spilt på Trøndelag Teater i 2016, og dette livsregnskapet skulle til høsten utvides med en «n» og oppdaterte funderinger. Nå framskyndes premieren på «Bunnlinjan».

Spilles 15., 16., 17. juni.

«Kristin Lavransdatter»

Trøndelag teater

«Kristin Lavransdatter» presenteres på scenen for publikum igjen, men denne gangen som lesestykke. Teksten fra den langt over tre timer lange forestillingen leses nå av skuespillere som medvirket i oppsetningen, i det som for øyeblikket framstår som «One Night Only». «Kristin Lavransdatter» i Kjersti Horns regi på Trøndelag Teater stiller Sigrid Undsets tekst i sentrum og Kristins råderett over egen vilje som premiss for oppsetningen, het det i Dagsavisens anmeldelse av stykket.

Leses på Hovedscenen med innlagte pauser 27. mai.