Kultur

Teatermann kan få TV-Oscar

Teaterveteran Stein Winge (71) kan vinne den gjeve Emmy-prisen for innsatsen som Frank i TV-serien «Koselig med Peis».

Serieskaper Thomas Seeberg Torjussen er strålende fornøyd med at Stein Winge har sikret Norge historiens andre skuespillernominasjon i den internasjonale Emmy-utdelingen, TV-bransjens versjon av Oscar-prisen.

Fryktinngytende

Torjussen kan fortelle at Winges rollefigur Frank, den psykisk ustabile, tyranniske, mannevonde farsfiguren i «Koselig med peis», også har gjort seg bemerket blant TV-seere utenfor Norges grenser.

- Frank er en figur som gjør inntrykk. Serien har blitt vist i mange land etter hvert, og vi får mailer fra folk som har sett den. De handler gjerne om Frank. Han er jo også selve dødsstjernen i serien, den som hele persongalleriet kretser rundt. Vi var engstelige for å ikke finne en god Frank, men da jeg så Stein Winge ble jeg lykkelig. Han hadde mye ved seg bare i framtoningen. Jeg skjønte at han var mannen for rollen, sier Torjussen.

Stein Winge er mest kjent som teatermann og operaregissør. Ifølge CV-en på filmdatabasen IMDB har han bare spilt i «Døden på Oslo S» (1990) og «Afrikaneren» fra 1966 på film, før han altså takket ja til den sentrale rollen i «Koselig med peis».

- Frank er både fryktinngytende og fascinerende. Stein tok rollen, selv om han har hatt få filmroller. Den må sies å være et bra comeback for ham, sier Torjussen.

Internasjonal pris

«Koselig med peis» ble vist på NRK i januar i fjor, og var dermed kvalifisert til å være med i prisutdelingen for 2011. Tordenfilm lanserte flere skuespillere fra serien overfor det internasjonale Emmy-akademiet, som altså har merket seg Stein Winges prestasjon. Dermed er teaterveteranen nominert for innsatsen i serien som også datteren hans Viktoria har en sentral rolle, i tillegg til Anders Baasmo Christiansen og Anders Danielsen Lie som spiller sønnene hans.

Den internasjonale Emmy er en global TV-pris, adskilt fra det amerikanske Emmy-showet. Stein Winge er nominert i kategorien beste skuespiller i konkurranse med kolleger i seriene «Television por La Inclusión» fra Argentina, den kinesiske «Flying Eagle», «The Kitchen Musical» fra Singapore og britiske «Case Histories».

Flere barneserier

Tidligere er det bare Anneke von der Lippe av norske skuespillere som har kunnet skryte av en personlig Emmy-nominasjon, for hovedrollen hun hadde i dramaserien «Ved kongens bord» i 2005.

Siden har en rekke norske barneproduksjoner vært nominert, blant dem «Elias» og «Gutta Boys» i 2006 og «Ping Pong» i 2008.

I år kan tre nye norske serier for barn skilte med nominasjoner: «Energikampen» av Fabelaktiv og NRK, dramaserien «Stikk» produsert av Nordisk Film TV, NRK og flere nordiske kringkastere, samt NRKs egenproduksjon «Leserkorpset». Barneprisene vil deles ut ved den nyopprettede International Emmy Kids Awards i februar neste år. Tordenfilm og Stein Winge tar turen til New York for å overvære Emmy-utdelingen om en drøy måned.

Stein Winge selv er i gang med forberedelsene til oppsetningen «Bibelen» på Det norske teater, og var ikke tilgjengelig på telefon i går.

reidar.spigseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen