Kultur

Teaterjulen i Oslo: – Det ser dystert ut

For mange kommer julestemningen på teateret i desember. Men blir det noe «Julemiddag» eller «Snøfall» på scenen i Oslo i år?

Bilde 1 av 2

– Det blir jo jul i år, men det blir en annerledes jul. Også for teatrene, sier Margareta Magnus Myhre, informasjonssjef ved Oslo Nye. 2. desember skal teateret ha forsinket sesongpremiere på juleforestillingen «Snøfall». Men kommer dette til å skje, i et Oslo med høye smittetall og som foreløpig er sosialt nedstengt fram til 1. desember?

– Vi håper jo at vi kan spille i desember. Vi må selvsagt til enhver tid forholde oss til de pålegg som myndighetene kommer med, men alt er lagt til rette og alle er på jobb på teatret for at vi skal kunne spille. Men det ser dystert ut, innrømmer Myhre.

Les også: Det er ingen selvfølge at vi har et fullverdig teatertilbud å gå til når koronakrisen er over

Venter nervøst

Det nærmer seg 1. desember, og før det er det varslet at byrådet i Oslo skal vurdere om den sosiale nedstengningen skal fortsette, eller om det blir lempet på de strengeste tiltakene. Sist uke ba byrådsleder Raymond Johansen Oslos befolkning være forberedt på at de strenge smittevernreglene i hovedstaden vil vare til over jul. I Bergen er det klart at nedstengningen varer fram til 7. desember. I resten av landet kjøres teaterforestillinger under gjeldende nasjonale smittevernregler. Oslo Nye har Oslo kommune som hovedeier, og har sendt hastebrev til byrådet om å få beskjed så snart det er mulig. Også nasjonale teatre som Det Norske Teatret og Nationaltheatret venter nervøst på å få beskjed fra byrådsleder Raymond Johansen.

– Det er flere teatre som oss i Oslo som har forestillinger på vent, som har hatt prøver og iverksatt produksjon, og vi trenger beskjed så fort som mulig, sier Myhre.

– Vi må rekke å kaste oss rundt, og ikke minst, få sagt fra til publikum, sier Myhre, og legger til:

– Det er jo fryktelig trist for publikum, særlig nå til jul, når familier gjerne går sammen for å se forestillinger i teateret. Men det viktigste nå tross alt er at vi alle drar lasset sammen, så vi blir ferdig med denne pandemien, sier Myhre, som understreker at de har en plan B om Oslo fortsetter med lockdown. De filmer «Snøfall» nå, og lager filmversjon av teaterforestillingen som skal tilbys de som har kjøpt billetter.

Et sug og en lengsel

Også Nationaltheatret har en plan B i tilfelle det blir desember-lockdown i Oslo. Blant annet planlegger de et digitalt gjestespill i forbindelse med Ibsen Awards i begynnelsen av desember. Men aller helst håper teatersjef Hanne Tømta at det blir mulig å spille «Julemiddag» og resten av repertoaret for et publikum på 50 eller 200, slik de kunne det i vår og tidligere i høst. Tømta mener å fornemme et sug der ute, et sug og en lengsel etter å komme seg vekk fra dataskjermene og oppleve kultur.

– Alt vi har på repertoaret er helt utsolgt før jul. Men det er utrolig vanskelig å gjette på hva som skjer videre. Jeg våkner hver morgen og er som alle andre nysgjerrig: «Hvor mange smittede er det i dag?» Det er i alle fall helt urealistisk å tro at alt blir «skrudd på» 1. desember i Oslo. Men kanskje vil myndighetene målrette tiltakene, kanskje kan det bli mulig med en gradvis gjenåpning? Som et stort institusjonsteater er vi selvsagt med på dugnaden. Samtidig er det paradoksalt at vi kanskje må holde stengt, når det i praksis ikke er smitte i teatrene, sier Tømta.

Lav smitterisiko

Også Erik Ulfsby, sjef for Det Norske Teatret (DNT) håper å kunne spille i desember. Han syns det er vanskelig å spå hva som kommer til å skje, men påpeker at smitterisikoen er lav i teatrene, og det ikke finnes noen historikk med smitte på en stor arena som DNT.

– Vi har fryktelig god plass i salen vår, der folk kan sitte med flere meters avstand. Om Oslo gjør en ny vurdering av de strengeste tiltakene, håper jeg de differensierer mer mellom ulike lokaler, sier Ulfsby.

– Vi får lov til å ha mennesker på vår Kafé Løve, der de sitter og spiser og prater. Men vi får altså ikke lov til å sette de samme mennesker i salen, der de kan sitte med mye større avstand, sitter i samme retning og holder munn. Det er jo mye tryggere smittevernmessig. Det syns jeg er pussig paradoks, og vanskelig å forstå. Det blir en prioritering hva du holder åpnet og holder stengt. Vi går nå inn i mørketida, og trenger de forsvarlige lyspunktene som fins.

Les også: Håper Putti Plutti Pott finner skjegget i år også

Mer fra Dagsavisen