Hetain Patel kledd for en aften på CODA-festivalen. FOTO: HETAIN PATEL

Tatt av Hollywood

Når Hetain Patel inntar Dansens Hus under CODA-festivalen med «American Boy» er det duket for en ren quizaften for popkulturelle hoder.

Multikunstneren Hetain Patel utforsker populærkulturens dragninger på et voksent sinn når han gir seg i kast med alt fra Spider-Man til Bruce Lee, og etter hvert Youtube-generasjonens uttrykk. I «American Boy» møter vi mange av hans figurer tolket ut fra spørsmål om identitet, drømmer og hukommelse – det hele med store doser humor.

Indisk-britiske Patel vokste opp i England, mens foreldrene ble født i Afrika, vokste opp i India og flyttet til England, nærmere bestemt Bolton i 1967. Patel ble et barn av 80-tallet, da det ikke fantes indiske rollemodeller på britisk fjernsyn. Det nærmeste de kom, ifølge Patel selv, var Eddie Murphy, som ikke overraskende utgjør en betydelig bestanddel i Patels forestilling «American Boy».

KOMMENTAR: Hip hop på festival

Hetain Patels forestillinger preges av hans brede kunstneriske virke. Som fotograf, filmskaper, danser, performance-artist og ikke minst bildekunstner, som var hans første store lidenskap, og fortsatt et av flere uttrykk for et kunstsyn der personlighet er avgjørende; både den delen av den som ses og den som ikke kommer til syne på annet vis enn i kunsten. Slik blir for eksempel Amerika og det amerikanske en av de viktigste kildene i en britisk gutts liv.

– Mye av det jeg gjør har et biografisk utgangspunkt. De fleste sitatene, figurene eller filmene er enten personlige favoritter eller hadde en stor innvirkning på meg da jeg vokste opp. De er ofte blant dem som mine venner og jeg ville imitere på skolen – det er Hollywood-filmer fra 1990-tallet og sannsynligvis noe vi lo av. Disse tingene siver inn i deg på et vis, og slik blir disse TV- og filmøyeblikkene i «American Boy» nærmest ferdiglagde selvportretter hentet og klippet fra populærkulturen, har han selv sagt i et intervju med magasinet Aestetica.

LES OGSÅ: Dans som peilepunkt i en stresset tid

Og bare krediteringslisten i seg selv er en godtepose, med Michael Jackson og filmer som «Pulp Fiction», «The Matrix», selvsagt «Spider-Man» og «Transformers», «The Simpsons» og «Beverly Hills Cop».

Spilles lørdag 24. oktober