Bøker

Tartt til Norge

Den amerikanske suksessforfatteren Donna Tartt gir ut en roman i tiåret, og holder seg ellers unna rampelyset. Nå kommer hun til Norge for første gang.

- At hun plutselig dukker opp, er en begivenhet.

Dette sier Vinduet-redaktør Kaja Schjerven Mollerin, som skal intervjue den amerikanske forfatteren Donna Tartt på scenen i Litteraturhuset Oslo den 9. mai.

Litteraturhuset offentliggjør i dag sitt vårprogram, der Donna Tartt er det største navnet.

Hennes debutroman «The Secret History» (1992) ble et av 90-tallets store bokfenomener. Så ble det stille i rundt ti år før hennes andre roman, «The Little Friend» (2002). Nå har det igjen vært lenge taust rundt Donna Tartt, før hun i høst dukket opp med den storslåtte romanen «The Goldfinch». Den kommer i norsk oversettelse 2. mai, med tittelen «Stillitsen». Den 800 sider lange fortellingen foregår i New Yorks kunstmiljø, og sentralt står 1600-tallsmaleriet «Stillits» av Rembrandt-eleven Carel Fabritius.

Kraft og presisjon

- Donna Tartt blander klassisk dannelse med spenningsromanen. Hun har en analytisk kraft i hvordan hun skriver fortellingene sine, og en veldig presisjon i språket, sier Kaja Schjerven Mollerin.

Hun har nettopp levert sitt første nummer av Vinduet til trykking, og det kommer ut 10. april. Nå ser hun fram til å treffe Tartt en måned etter for å snakke om «Stillitsen».

- Når Tartt gir ut ny bok, kan man aldri føle seg trygg på om det kommer en til. Hun har holdt dette mønsteret med å gi ut en bok hvert tiende år, i mellomtida holder hun seg anonym. Hun er ikke typen som reiser rundt og lanserer. Derfor får hun enormt mye oppmerksomhet når hun først gir ut noe nytt, sier Mollerin.

Horror på Manhattan

En annen amerikansk suksessforfatter som tar seg god tid, kommer også til Litteraturhuset i vår: Marisha Pessl slo stort gjennom i 2006 med «Utvalgte emner i katastrofefysikk». I høst ga hun ut sin andre roman, «Night Film», som i vår kom på norsk med tittelen «Nattfilm»: En omfattende spenningsroman med eksperimentelle trekk, og handling lagt til New York også her. På Litteraturhuset snakker hun med Linn Ullmann under tittelen «Horror på Manhattan».

Boka om Shankly

Av andre større internasjonale navn på vårens program er David Peace, først kjent gjennom sin filmatiserte krimtrilogi «Red Riding Hood», de senere årene mest kjent for sin roman om fotballklubben Leeds FC, «Damned United». I høst kom han med dokumentarroman om Liverpools legendariske manager Bill Shankly, «Red Or Dead». Den kommer i norsk oversettelse i vår, og på Litteraturhuset samtaler han med Aslak Sira Myhre om fotball, liv og død, den 30. april.

Holberg-prisen gikk i år til den britiske islam-forskeren Michael Cook. I starten av juni kommer han til Bergen for å motta prisen under Festspillene, og 5. juni kommer han til Litteraturhuset i Oslo.

pedersen@dagsavisen.no

Våren på

Litteraturhuset

Noen høydepunkter fra april-mai-juni-programmet på Litteraturhuset i Oslo:

9. april: Lars Ramslie, aktuell med sin første roman på ti år, møter John Erik Riley.

30. april: David Peace, aktuell med «Rød eller død», i samtale med Aslak Sira Myhre.

7. mai: Poesi og metall - Jørn H. Sværen (Ulver) og Jørgen Munkeby (Shining).

9. mai: Donna Tartt.

14. mai: Marisha Pessl.

21. mai: Erlend Loe, Bjørn Gabrielsen og Bård Tufte Johansen, om å være mann midt i 40-åra.

28. mai: Snorre-Mette Karlsvik, Bergsvein Birgisson og Bjørn Bandlien om sagaene.

Mer fra Dagsavisen