Kultur

«Tar det lugnt» på Rockefeller

Dungen-gitarist Reine Fiske har mange jern i ilden, og har blant annet bidratt på Travis Scotts «Skeleton». Han får likevel sterkest følelser av å fremføre 15 år gamle låter igjen.

– Det blir til at vi bare står og ser på hverandre og flirer, eller at vi er helt sånn inni musikken. Det er bare en veldig nysgjerrighet og mye tid i det her. Det har gått 15 år, liksom. Så det er veldig spesielt.

Han snakker om i kveld, Nils Reine Fiske.

Da står han og makkeren Gustav Ejstes som er de to gjenværende originalmedlemmene på Rockefeller, sammen med multi-instrumentalist Fredrik Swahn, trommis Johan Holmegard og Mattias «Tias» Gustavsson på bassgitar, og fremfører det som etter hvert har blitt klassikeren som hans psykedeliske rockeband Dungen slo igjennom med i 2004, «Ta Det Lugnt».

Låt for Travis Scott

Det er femten-seksten år siden albumet ble laget, for det meste et i et hus i Småland. Siden da har Reine Fiske vært en fyr som har hatt fingra sine i mye forskjellig, og faste spillejobber med Motorspycho og Elephant9. Forresten har han også hatt en og flere fingre med i spillet på «Skeletons»-låta til Travis Scotts siste album «Astroworld».

– Jeg har nettopp fått meg en manager, og han er i gang med å gå igjennom hvilken prosent share jeg har krav på den låta der.

Det starta med en aldri så liten jam, ifølge ham selv, som han hadde med sin venn, Kevin Parker i Tame Impala.

– Historien er at Kevin jobba med flere forslag til den låta, men de var ikke så begeistra i andre enden. Så hadde vi to en jam, og den sendte vi inn. Responsen der borte ble «what’s this?», og sånn ble det en «Skeleton»-låt til Travis Scott. Så nå er jeg i gang med å finne ut om man får litt penger av et sånt bidrag. Som instrumentalist får man lite penger for å lage musikk. En eventuell share på låta blir ganske liten da. Det er pluss, minus, noll.

Han veksler mellom svensk med mye innstikk av trønderske vendinger. Født i Sverige, men norsk statsborger.

– Var en åpning der

Hvordan Reine Fiske traff Kevin Parker i Tame Impala, er et annet spørsmål. «Vi är ju kompisar» sier han henslengt, av avbalansert, reservert. Alt virker så naturlig og organisk rundt Reine Fiske.

– Men «jag vill veta hur?»

– Det var The Amazing’s plateselskap i New York som spurte meg en gang i 2012–11 om jeg kunne høre med ham om jeg kunne gjøre noe support på noen jobber. Han var fan av meg, og det var en åpning der, kan du si. Dungen var ikke så aktive da. Så ble det bare sånn at vi gjorde en liten turné i USA og Skandinavia, og så har vi bare holdt kontakten. Da Dungen gjorde en liten turne i Australia i 2015, ble jeg igjen i Perth i 5–6 dager og hengte ut og spilte litt da.

Mye følelser

Nå tror han det blir veldig positivt å spille «Ta det lugnt» på Rockefeller, fra «Panda» til «Sluta Följa Efter».

– Gustav og jeg er veldig interesserte i albumformatet, og det at låtene har en betydning i forhold til hverandre, at det er en forbindelse dem imellom, der du lager en reise av det materialet som man allerede har laget.

– Er det litt som å reise tilbake i tid når du spiller gjennom albumet i dag, 15 år senere?

– Det gir meg fortsatt veldig mye følelser å spille disse låtene. Gustav og jeg har et veldig sterkt forhold til den plata og hverandre. Så det blir veldig spesielt.

– Hvilket spor har du sterkest følelser til?

– Faktisk tror jeg det er instrumentalsporet «Om Du Vore En Vakthund». Jeg har et spesielt forhold til hvordan det ble innspilt, sier han.

– Når jeg spiller den live, tar tankene meg tilbake til den innspillingen. Jeg husker jeg kom hjem fra jobb og ble helt «wooow» av det jeg hørte: En trommesolo som Gustav hadde spilt inn selv. Det husker jeg så godt. Jeg ble så imponert. Så la vi på fløyte, bass og gitar og alt sammen på én kveld. Plutselig var det bare en sånn utrolig musikalsk ferd. Det er så mye av min og Gustavs energi i det. Det var noe som ble veldig svært,

Mer fra Dagsavisen