Kultur

Tar av på Øya

– Jeg gleder meg aller mest til Øya, sa Aurora Aksnes til Dagsavisen tidligere i sommer. Det er det mange andre som gjør også. Nå starter Norges største festival.

Bilde 1 av 4

Av Bernt Erik Pedersen, Espen Rusdal, Ida Madsen Hestman, Mode Steinkjer og Geir Rakvaag

I morgen begynner den 18. Øyafestivalen. Norges desidert største, fire dager med musikk fra fire store scener, og to litt mindre. Allerede i kveld er klubbdagen, som er inkludert i ukepasset for festivalen, med over 100 navn på 22 scener. Om vi skal trekke fram én artist fra kveldens omfattende program blir det Vilde Tuv, som har gitt ut et av årets aller fineste album og spiller på Jaeger kl. 23.30. Og i morgen braker det løs i Tøyenparken, der så godt som alle billetter er utsolgt på forhånd.

Øya er godt forsynt med hovedattraksjoner i år også. Sterke norske publikumsfavoritter som Highasakite, Aurora, Kvelertak og Ane Brun, og store utenlandske stjerner som PJ Harvey, Grace Jones, New Order og Massive Attack. Dessuten en sikkert følelsesladet retur til Øya for Eagles of Death Metal. Den tradisjonelle morgenkonserten lørdagen (morgen er i festivalsammenheng kl. 13.00) kommer i år fra Midnight Choir. Kanskje ikke helt feelgood i vanlig forstand, men helt sikkert stemningsfullt nok.

Også litt nedover på plakaten har Øya noe for enhver smak, i en rekke stilarter:

Les også: Ingen musikalsk moteslave

Pop og rock

Ingebjørg Bratland (onsdag)

Den aller første konserten i Tøyenparken i morgen, med en av Norges fineste stemmer, folkesang og pop i skjønn forening.

Julia Holter (torsdag)

Albumet «Have You In My Wilderness» ble kåret til fjorårets nest beste av 68 norske kritikere. Julia Holter mestrer fusjonen mellom pop og eksperimentell kunstmusikk til fulle.

Whitney (lørdag)

Gruppa fra Chicago spilte på Bylarm i vinter, og fikk mye fin oppmerksomhet for sitt første album på forsommeren, Whitney står for tilbakelent vellyd, med høye stemmer og smektende arrangementer uten å bli for søte.

Jason Isbell (onsdag)

Amerikaneren har på kort tid tatt skrittet opp fra å være americana-helt for spesielt interesserte til å bli en folkekjær sanger og låtskriver, bl.a. med to Grammy-priser i vinter

Erlend Ropstad (torsdag)

Før nominert i viseklassen til Spellemann, nå med skurrende pop, pianoballader og til og med direkte fengende rock. En av de beste i sitt slag.

Frøkedal & Familien (lørdag)

Anne Lise Frøkedal har spilt på Øya med Dharma, Harrys Gym og I Was A King. I år med nytt band og låter fra det kritikerroste albumet «Hold On Dreamer», strålende, glassklart og med sterk tilstedeværelse

Sondre Justad (lørdag)

En av det siste årets store popsensasjoner i Norge, sånn at Øya-settet nå kommer til å fortone seg som en hitparade.

Savages (lørdag)

Britisk og østrogensk post-punk. Har blitt sammenlignet med varierte, men særegne artister og band, som Public Ltd, Swans, Soundgarden og PJ Harvey.

Jazz

Hedvig Mollestad Trio (fredag og Klubbdagen: Øyatrikken/Stortorget tirsdag kl. 17.)

Fantomgitarist Hedvig Mollestad ble her i avisen kalt «den nye Rypdal», ved utgivelsen av sitt fjerde album “Black Stabat Mater” i år.

Elephant 9/Terje Rypdal (lørdag)

Den gode gamle Terje Rypdal får endelig spille på Øya, sammen med fremadstormende progjazz-trio.

Thundercat (fredag)

Fantombassist Stephen Bruner har spilt med tidligere Øya-høydepunkt som Kendrick Lamar og Flying Lotus, spiller også med et forventet Øya-høydepunkt i år, Kamasi Washington (se under). Han er også en spennende artist på egne bein, i et skjæringspunkt mellom jazz, soul og hip hop.

Kamasi Washington (lørdag)

De siste årenes store jazzhelt, etter trippelalbumet «The Epic» (2015), kommer med grandiost orkester og kosmiske vibber.

Orlando Julius & The Heliocentrics (lørdag)

Afropopens yppersteprest, Orlando Julius’ eksperimentering med tradisjonelle afrikanske uttrykk med amerikansk pop, r & b og soul har hatt stor påvirkning på amerikansk musikk. En groovete opplevelse med mye puls.

Les hele Dagsavisens intervju med Aurora Aksnes: Godt skodd for festivalsommeren

Metal

Okkultokrati (torsdag)

Dødsrock fra Oslo, med attitude fra punk og black metal, i ferd med å gå internasjonalt: Store forventninger til deres kommende plate på Southern Lord-labelen

Mastodon (torsdag)

Omsider klar for Øya etter avlysning i fjor, ett av de helt sentrale metalbandene fra de siste 10 årene, moderne psykedelisk tungrock.

Neurosis (lørdag)

Banebrytende på 90-tallet og skoledannende for flere generasjoner post-metal-band, med sin drastisk seige, atmosfæriske vri på doom.

Sibiir (torsdag)

Oslo-band med en talenteksplosjon av en vokalist i urskriket Jimmy Nymoen. De drar iskalde lass av inspirasjon fra både svartmetall og sjangerens mer kontante avkroker, og bandets eneste håndfaste bevisførsel så langt, EP-en «Swallow & Trap Them!», lover mer enn godt. Se dem før alle andre skal.

Aiming For Enrike (onsdag)

De er bare to, men høres ut som de kunne vært fem. Aiming For Enrike dingler et sted mellom jazz og punk. Det er vokalløst, men gjør ingen verdens ting. Her er det så mye annet av detaljer å bite seg fast i. Og støy, ikke minst, til suggererende, melodisk fengende låter, med en sterk sprut av positiv energi.

Les også: Grace Jones kommer til Øya i ellevte time

Elektronikk

Biosphere (lørdag)

Norsk elektronikas store pioner og veteran Geir Jenssen. er tilbake med et sterkt nytt album, hans første på fem år. Gjør en av sine i Oslo-sammenheng sjeldne liveopptredener på årets Øya.

Floating Points (torsdag)

Etter å ha gjort seg bemerket med sine vidsynte dj-sett og jazzinspirerte house-/techno-produksjoner, slo britiske Sam Sheperd gjennom i fjor med det vidunderlige albumet “Elaenia”. Spiller med band i Tøyenparken, gjør DJ-sett på Jaeger.

Arca (torsdag)

Medprodusent på Bjørk «Vulnicura», denne venezuelanske vidunderkid-en sto selv for ett av fjorårets beste elektronika-album med sin «Mutant». Jobber på nytt album med Bjørk nå, gjør DJ-sett på Øya.

Jlin (torsdag)

Med utgangspunkt i Chicagos footwork-sound strekker hun seg langt ut fra dansegulvet i oppfinnsomme, speisa produksjoner. Hennes «Dark Energy» ble kåret til årets album 2015 i det toneangivende britiske magasinet The Wire.

Anohni (onsdag)

Sangeren som før var kjent som Antony Hegarty med ny musikk, sterke politiske sanger, elektronisk utført i et stort visuelt sceneshow.

Les også: De første punkerne på plate var hverken Sex Pistols eller The Clash

Rap

Stormzy (torsdag)

Rapper som lener seg mot den basstunge varianten grime og har fått stor oppmerksomhet for sine konserter og oppfinnsomme flyt.

Travis Scott (fredag)

Rapperen fra Houston har jobbet tett med Kanye West og med debutalbumet «Rodeo» viste han at han kan. På scenen er han energisk og inkluderer publikum i stor grad.

Anderson .Paak (lørdag)

Mange ble kjent med Anderson .Paak på Dr. Dres «Compton», men allerede flere år tidligere slapp han musikk under navnet Breezy Lovejoy.

Arif (fredag)

Han har gått fra å være «årets Urørt» til Spellemann for fjorårets «High End/Asfalt» med sin schizofrene palett.

Skepta (onsdag)

Han er allerede utropt som redningsmann for britenes grime og med årets album «Konnichiwa» er det stadig flere som får øynene opp for rapperen og produsenten.

Rat Boy (torsdag)

Chelmsford-gutten fra Englands østkyst, har blitt trukket fram av diverse mediekanaler som en man bør følge med på (blant annet utpekt som beste nye artist i NME) – og ikke uten grunn.

Kommentar: Øya 2015 – en solskinnshistorie (Geir Rakvaag)

Unge og lovende

Øya begynte i sin tid som en festival for nye og lovende norske artister. Dette utgangspunktet er fortsatt godt ivaretatt. Med navn som Ary, Dagny, Unnveig Aas, Gundelach, Frøder, Farao og en lang rekke andre. Og Band Of Gold, som fikk Nordic Music Prize for sitt første album.

God festival!

Øya 2015: Se bildene her

Mer fra Dagsavisen