Kultur

Tapte i Strasbourg

Lars Lillo-Stenberg og Andrine Sæther tapte nok en gang kampen mot Se og Hør, denne gang i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

I går ble det klart at Menneskerettighetsdomstolen (EMD) sier seg enig med avgjørelsen til norsk høyesterett i saken mellom Lillo-Stenberg/ Sæther og Se og Hør. Etter at ukebladet hadde brukt langlinser til å fotografere parets bryllup i 2005, anla kjendisparet sak mot Se og Hør for brudd på privatlivets fred. Etter to runder med medhold i henholdsvis ting­retten og lagmannsretten, tapte de til slutt saken i Høyesterett, som dømte i favør med Se og Hør.

- Saken endte som en vurderingssak mellom lovens artikkel åtte, om privatlivets fred, og artikkel ti, ytringsfriheten, sier senioradvokat og ekspert i medie- og underholdningsrett, Harald Bjelke i advokatfirmaet Steenstrup Stordrange.

Skjønnsmessig

Da EMD ga Se og Hør medhold i går, tilførte de lite nytt til den dommen og de vurderingene norsk høyesterett allerede hadde gjort i forbindelse med saken.

- EMD sier i sin avgjørelse at de vil unngå å overstyre nasjonale domstoler, såframt disse har lagt EMDs prinsipper og tidligere presedens til bunn. I denne saken har de kommet fram til at Høyesterett har benyttet de relevante prinsippene i sin vurdering, og at det ikke foreligger sterke grunner til å overprøve Høyesteretts vurderinger, sier Bjelke.

- Det som dermed er mest interessant er derfor fremdeles hvor tett løp det ble i Høyesterett, med tre høyesterettsdommere for, og to mot, domsavgjørelsen. Det viser jo at vurderinger rundt privatlivets rett er ganske skjønnsmessige, sier Bjelke.

At kjendisparet valgte å gjennomføre en offentlig handling (bryllup) på et offentlig sted (det populære feriestedet Tjøme) og i tillegg valgte at bruden skulle ankomme vielsen i åpen båt, blir trukket fram av Høyesterett som formildende for Se og Hør.

- Her har Høyesteretts flertall vurdert at det at to kjendiser arrangerer et spektakulær bryllup på en offentlig plass er av en viss offentlig interesse. Videre har de lagt vekt på at bildene var av nøytral karakter, og ikke fra selve bryllupsseremonien, slik at hensynet til privatlivets fred ikke var særskilt tungtveiende. De kom da fram til at ytringsfrihetsprinsipper overstyrte hensynet til privatlivets fred, sier Bjelke.

Offentlig handling

Og det er nettopp vektleggingen av ytringsfriheten som er det viktigste ved dommen i både norsk høyesterett og EMD, ifølge generalsekretær i Pressens Faglige Utvalg, Kjersti Løken Stavrum.

- Presse- og ytringsfrihet er så grunnleggende verdier i vårt samfunn at da kan det ikke være slik at retten skal måtte vurdere alt som skal kunne publiseres eller ikke. Vi i Norsk Presseforbund har en god og fungerende etikkplakat som styrer nettopp det, sier Stavrum.

Kongehuset fikk i fjor sommer medhold i Pressens Faglige Utvalg i en lignende sak, der de klaget inn Se og Hør til PFU for å ha trykket bilder av blant annet kronprinsparet på ferie.

- Det var på sin side en riktig dom igjen, fordi de nevnte sakene er blitt rammet av to forskjellige regelverk. Etikk, det vi dømmer etter i PFU, må alltid være strengere enn juss, sier Stavrum.

Lars Lillo Stenberg og Andrine Sæther opplyste i går til NRK at de ikke kommer til å anke dommen.

oda.faremo.lindholm@dagsavisen.no

Lillo-Stenberg/Sæther-saken

Høyesterett frikjente i september 2008 Se og Hør i en sak Lars Lillo-Stenberg og Andrine Sæther hadde anlagt mot dem for offentliggjøring av bilder fra parets bryllup i 2005.

Kjendisparet hadde tidligere vunnet fram mot ukebladet i to rettsinstanser. I tingretten og lagmannsretten ble Se og Hør dømt til å betale paret en erstatning på 150.000 kroner for brudd på bestemmelsen i straffeloven om privatlivets fred.

Dommen i Høyesterett ble klaget inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i 2008. Denne gangen er det den norske staten som er den saksøkte part.

Lillo-Stenberg og Sæther tapte torsdag saken i Strasbourg. Dommen kan ankes videre hos EMD.

Kilde: NTB

Mer fra Dagsavisen