Kultur

Talentsatsing blir 10 mill. dyrere

Neste år ber Talent Norge om 40 millioner kroner til talentsatsingen som skal skaffe mer private penger til kulturen.

– Vi snakker med flere potensielle samarbeidspartnere. Det er ikke så vanskelig å skape interesse for Talent Norge sånn konseptuelt, men vi ønsker også å knytte satsingen opp mot konkrete prosjekter, gjerne med dem som har erfaring med den typen arbeid, og det tar tid, sier John G. Bernander.

Han er styreleder for Talent Norge, som er regjeringens satsing for å dyrke fram flere talenter og for å få mer private penger inn i kulturlivet.

Denne uka kunne NRK fortelle at kulturlivet sliter med kulturminister Thorhild Widveys (H) politikk for å få flere sponsorer inn i kulturlivet.

At de fleste potensielle sponsorer velger idretten er vel dokumentert, blant annet i fjorårets rapport fra Arts & Business, som viste at kulturen i 2012 kun trakk sponsormidler tilsvarende en fjerdedel av det idretten klarte.

Les også: De skal finne Norges talenter

Tar tid

Bernander forteller at fordi prosjektene til Talent Norge forutsetter privat medfinansiering, så må de ha nok offentlige midler.

– Vi kunne ha nok midler til å gå inn i prosjektene over flere år, sier han.

Talent Norge ble etablert i januar som et selskap med staten som deleier. 30 millioner kroner ble bevilget til talentsatsingen innen dans, scenekunst, musikk, bildekunst, arkitektur, design med mer, inspirert av resultatene til Olympiatoppen.

Les også: Dette er status for Widweys talentsatsing

Stipender

Men nå har Talent Norge sendt inn sin søknad om midler for 2016, og her ber de om mer fra staten. 40 millioner kroner ønsker de i offentlig støtte.

– Vi begynner å nærme oss noen prosjekter som trengs å utvikles over flere år for å bli gode. Da vil vi fort ha brukt opp grunnkapitalen, sier Bernander. Pengene vil de blant annet bruke på et stipendprogram inspirert av Olympiatoppen.

– Vi ser at det kan være noen som er interessert i å bygge opp noe lignende med oss, forteller Bernander.

Stipendene Talent Norge har presentert for Kulturdepartementet vil være:

  • 40 talentstipender på 120.000 kroner og 80 utviklingsstipender på 60.000 kroner.

De som skal søke har Talent Norge beskrevet som:

  • Fra 16 år og oppover.
  • Blant de beste i verden innen sitt felt, eller kunne dokumentere sitt potensial til å bli det.

Les også: Vil investere 30 mill i talenter

Utlandet

I tillegg foreslår Talent Norge fem millioner kroner til talentutvikling i utlandet. Office for contemporary Art Norway (OCA), Senter for norsk skjønn- og faglitteratur i utlandet (NORLA), Norsk Form, Danse- og Teatersentrum, Norsk filminstitutt, Norske Kunsthåndverkere og Music Norway kan være mulige samarbeidspartnere.

Bernander forteller at utenlandssatsing har vært tema i møter med organisasjonene, noe som trolig har blitt tema etter Utenriksdepartementets kutt i reisestøtteordningen.

Bernander er imidlertid hemmelighetsfull om når de vil offentliggjøre første prosjekt for Talent Norge.

– Jeg tror det blir snart, sier han.

Mer fra Dagsavisen