Det var en alvorlig utgave av den ellers så livlige Trude Drevland som lanserte bok i går.

Takker Erna for støtten

Trude Drevland tar et bittert oppgjør med Bergen Høyre i sin nye bok. Men hun gleder seg over støtten fra Høyre-toppene, statsminister Erna Solberg og næringsminister Monica Mæland.

 

– Jeg opplever at en travel statsminister i Norge har tatt seg tid til å spørre meg om hvordan jeg har det. Det har skjedd jevnlig. Hun har brydd seg, og det syns jeg er fantastisk. Det har varmet hver gang, sier den tidligere ordføreren i Bergen, Trude Drevland (H), til Dagsavisen.

Hun er tydelig svært takknemlig for støtten fra sin partileder Erna Solberg, ikke minst etter at hun selv ble siktet for grov korrupsjon 18. september i fjor.

Les også: Bergens-ordfører Trude Drevland siktet for korrupsjon

«Regnet som død»

«Alt jeg hadde gjort for Bergen Høyre, var glemt på et blunk, og jeg ble umiddelbart regnet som død for lokalpartiet. Heldigvis og takk for at partiet sentralt og partilederen har vist omsorg og raushet», skriver Trude Drevland i sin nye bok.

Hun fkk vite om siktelsen samme sted som hun lanserte boken «Litt privat» i går – i forlaget Aschehougs lokaler på Sehesteds plass. I september i fjor var Drevland der i møte med forlaget for å diskutere den boken hun skulle skrive. Drevland og forlaget hadde for lengst inngått et samarbeid om en selvbiografi. Etter at korrupsjonssiktelsen kom, fortsatte arbeidet med boka, men nå endret den totalt karakter. I stedet for en hyggelig bok om barndom, oppvekst og politisk karriere, har «Litt privat» hovedsakelig blitt Trude Drevlands egen fortelling om hvordan hun har opplevd de 13 månedene etter at hun ble siktet for grov korrupsjon.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Stort fall

Ett av de store oppgjørene i boken, handler om politiet i Hordaland, og hennes indignasjon over at de informerte pressen om siktelsen før hun og advokaten hadde fått vite noe. Hun beskriver også sjokket hun fikk da hun ble orientert om at politiet hadde avlyttet telefonen hennes i hel måned.

Det var ingen livlig eller oppstemt Trude Drevland som lanserte boken sin i går, ingen høylytt eks-ordfører som sprudlet på vegne av Bergen by. Hun framsto med et stort alvor, og svarte kort og nesten formelt på pressens spørsmål. Hun ville ikke uttale seg konkret om selve korrupsjonssaken, og viste til at alt hun hadde å si, hadde hun sagt til politiet. Hun ville ikke «prosedere i mediene». Hun sa at hun gruet seg «hver time på dagen» til statsadvokatens avgjørelse som kommer seinere i høst. Saken kan bli henlagt, men blir det tatt ut tiltale, kan det bli rettssak, dom og kanskje fengsel. Selv om Drevland allerede har opplevd et stort fall fra maktens tinde i Bergen, så er det statsadvokatens mulige tiltale som nå har blitt hennes «livs mareritt». «Skulle jeg bli tiltalt, ønsker jeg ikke å overleve», skriver Drevland dramatisk.

– Det var nok slik jeg kjente det der og da, sier Drevland til Dagsavisen.

– Så er alt opp til statsadvokaten, som i dette øyeblikk sitter og vurderer saken. Men jeg har jo vist en evne til å stå i dette når jeg er nødt.

Les også: Trude Drevland: – Belastningene er blitt store

«Noe dumt»

I boka skriver Drevland at hun i perioder har vært så langt nede at hennes nærmeste fryktet at hun skulle finne på «noe dumt». En kveld hun var ute for å ta et glass vin med datteren, glemte hun å lade telefonen. Utpå kvelden ringte hennes ektemann Odd og fortalte at hennes to «reservemødre», Monica Mæland og Marit Warncke, hadde kontaktet ham. «De var engstelige for at jeg hadde gjort noe dumt, det vil si, tatt livet mitt, ettersom de ikke fikk ta i meg», skriver Drevland, som legger til: «Jeg kunne berolige dem med at ukrutt ikke forgår så lett».

Tidligere byrådsleder Monica Mæland, som før styrte Bergen i tospann med Trude Drevland, er en gammel venn som hele tida har stått henne bi.

– Når du har det tungt, betyr det masse at du har venner som stiller opp fra A til Å, sier Drevland, som ikke angrer på at hun drev lobbyvirksomhet mot nettopp næringsminister Monica Mæland for å få endret regelverket for skipsregistrene. Reglene ble endret, og skipsreder Torstein Hagen i Viking Cruises fikk registrert sitt nye skip «Viking Star» i Norge.

– Som ordfører mener jeg det var naturlig å påvirke både departement og regjering. Jeg påskyndet en politisk prosess som allerede var i gang, i en sak som betydde mye for Bergen. Enhver ordfører har som oppgave å snakke for sin kommunes beste, mener Drevland.

Les også: Advokat: – Jeg følte meg litt som en idiot