Kultur

Tacorevolusjon

Den «væpnede», norske «tacorevolusjonen» tok bare to timer på kjøkkenbenken. Det var absolutt verdt begge timene.

Dagsavisen anmelder

Guttungen og jeg var litt uenige her om dagen. Han påsto hardnakket at ekte taco var det velkjente sprø skjellet med tacokrydret kjøttdeig, boksmais, lettrømme og revet Norvegia. Ferdig snakka! Jeg var, kanskje ikke overraskende, ikke helt enig.

Diskusjonen ble etter hvert til en leksjon der han deltok aktivt.

Ildfaste former, stekepanner, boller, skarpe kniver og pastamaskinen (til lefsene) var i sving helt til han etter to timer endelig fikk servert taco slik den skal være, i mine øyne (og munn): Godt og saftig krydret kjøtt, gjerne kyllinglår eller svinebog, i kombinasjon med sprø salat og spicy tomatsalsa - rullet eller brettet inn i myke, varme og nylagde tortillalefser. For det er jo det taco betyr; en rull, fylt med krydret kjøtt og grønnsaker.

«Dette er ikke taco! Men det er veldig, veldig godt», sa gutten, og heiv innpå en til og en til og en til… Lurer nå litt på hva han tenker han får servert, neste gang han vil ha taco. Hans eller min?

Smekk kyllingen inn i ovnen og gjør de andre ingrediensene klare mens lårene transformeres til møre saftige smaksbomber. Det er først og fremst kyllingen og tortillalefsene som gjør den største forskjellen fra kjøpevarianten.

Mange av krydderne man kjenner fra tacokryddermiksen er også til stede i denne oppskriften. Men du får i tillegg en ny dimensjon i litt syre fra eddik, kjøttsmaken og saftigheten fra kyllinglåret - samt den utrolig gode smaken av ancho-chili uten at den er så inni granskauen sterk.

Salsaen inneholder både løk og tomat, som mange bruker, men her er den ikke kokt sammen i en saus. De er blandet rått - sammen med litt fersk koriander og hakket rød chili - til en sprek salsa.

Skal du bruke mais til? Da bør du i disse dager prøve den ferske norske maisen, grillet i noen minutter eller lettkokt i 3-4 minutter før du renser den. Dette er laaaaaaangt unna den søte slappe boksmaisen. Norsk mais er slett ikke verst!

Hvis Norvegia-osten for en gangs skyld får vike for lagret engelsk cheddar, er tacorevolusjonen komplett. Rømme eller ei, gjør som du føler for selv. Er det sterkt er det alltid godt med noe kald rømme for å riste liv i tunga igjen.

Taco med kyllinglår (4 personer)

Kyllinglår:

6 stk. kyllinglår med skinn

1 stk. hvitløk

2 ss paprikapulver

1 ts chilipulver

1 hel ancho-chili

1 ts svart pepper

3 ss epleeddik

6 ss vann

1 ss sukker

1,5 ts salt

2 ts malt spisskummen

Tomatsalsa:

6 stk. plommetomat

1 stk. rødløk

1 stk. rød chili

½ potte koriander

2 ss olivenolje

1 ts salt

1 ss epleeddik

Tortillas:

400 gr mel

250 gr kokende vann

1 ss salt

2 ts bakepulver

5 ss olivenolje

Valgfritt tilbehør: Moden avokado, revet issalat, kokt fersk mais, revet engelsk cheddar, kald rømme, kokte svarte bønner.

Kyllinglår: Kjøp noen store kyllinglår og legg dem i en ildfast form med skinnet opp. Hell over eddiken og vannet. Dryss på salt og krydder på skinnet etterpå. Grovhakk hvitløken og ancho-chilien og dryss over til slutt. Pakk inn formen i folie slik at den er helt tett. Sett formen midt i ovnen på 180 grader i én time. Ta av folien og la den stå 20 minutter til. Nå fordamper all den gode kraften som har oppstått og legger seg som en smaksrik hinne rundt lårene. Ta ut formen og la lårene avkjøle seg litt før du river av skinnet og plukker av det møre kjøttet. Kast skinn og bein. Rull kjøttet i formen slik at det smaker masse krydder av kyllingen.

Lefser: Ha mel, salt, bakepulver og olje i en bolle. Kok opp vannet og hell det i bollen under omrøring. Kna dette sammen til en deig og fordel deigen i 25 grams boller. Dryss på mel og trykk de litt flate med hånden. La deigene hvile 5 minutter før du enten kjevler dem tynne med en solid kjevle eller ruller dem gjennom pastamaskinen. Sett over en tørr panne på bortimot full styrke. Legg i én lefse og la den ligge til den får fine mørke flekker. Snu den i noen sekunder og legg den deretter på en tallerken med et kjøkkenhåndkle over slik at den ikke tørker ut og blir til en sendeplate. Stek resten fortløpende og legg dem i en stabel. De kleber ikke, men holder seg deilige og myke.

Tomatsalsa: Skyll tomatene. Del dem i to og plukk ut stilken, del dem deretter i terninger med en skarp kniv. Finhakk løken og chilien. Grovhakk korianderen. Ha alt dette i en bolle og smak til med salt, eddik og pepper. Litt olivenolje smaker også godt i.