The Sun har kjøpt informasjon av offentlige ansatte. FOTO: SCANPIX

Tabloidskandalen vokser stadig

Avlytting og bestikkelser var vanlige arbeidsmetoder også i Rupert Murdoch-tabloiden The Sun. Nå venter nye søksmål for mediemogulen.

Samtidig som Rupert Murdoch jublet over at den nye søndagsutgaven av The Sun solgte over 3,2 millioner aviser, kom opplysningene om at The Suns journalister har brukt de samme ulovlige arbeidsmetodene som kollegaene i den nedlagte søstertabloiden News of The World (NoW).

 

Korrupt nettverk

Mandag informerte Scotland Yard en offentlig høringsgruppe om etterforskningen av Rupert Murdochs engelske aviskonsern News International, som har pågått i London siden NoW-skandalen var et faktum i fjor sommer.

Rupert Murdoch valgte å legge ned News of the World da det ble avslørt at redaksjonen drev ulovlig avlytting i stor stil, av pårørende i kriminalsaker, kjendiser og politikere. Skandalen avslørte at avisen over en årrekke betalte hackere millioner av kroner for tilgang til britenes mobilsvarere, og overvåket selv politiet som skulle etterforske tabloidens arbeidsmetoder tidligere på 2000-tallet. Opplysningene har ført til hoderulling og arrestasjoner både i britisk politi og i toppledelsen av Murdochs britiske aviskonsern.

Etterforskningen viser at også The Suns journalister innhentet informasjon via ulovlige bestikkelser i stort omfang, og via et godt utviklet nettverk av offentlige ansatte. Dette foregikk med ledelsens viten, mener politiet, som den siste måneden har arrestert ni The Sun-redaktører.

 

1,3 mill. i Bestikkelser

Ifølge Scotland Yard har en The Sun-journalist betalt 1,3 millioner i bestikkelser til kilder, mens en enkeltansatt i det offentlige har fått 700.000 kroner over en årrekke i bestikkelser. Politiets offentliggjøring fra etterforskningen av Murdoch-tabloidene kom samme dag som det ble kjent at artisten Charlotte Church hadde fått nær 5,5 millioner kroner i erstatning fra Murdoch-konsernet for ulovlig avlytting av henne og familien på 2000-tallet.

Ifølge avisen The Independent kan det vente Murdoch-imperiet nye søksmål fra opp mot 250 ofre for tabloidavisenes ulovlige metoder. Samtidig risikerer Rupert Murdochs USA-baserte News Corp reaksjoner fra amerikanske myndigheter, ettersom amerikansk lov åpner for straffeforfølging av selskaper som har bestukket offentlige ansatte i andre land.