Numa Edema synger «Atlantis» under TV-aksjonen søndag – om de mange afrikanske flyktningene som dør, der de legger ut på samme rute som faren hans tok til Norge for 30 år siden.

Synger for de døde flyktningene

I TV-aksjonen søndag synger Numa om de tusener av afrikanere som har dødd på havet på vei mot drømmen om et bedre liv.

 

Av Gitte Johannessen

– Faren min kom til Europa på den måten for 30 år siden, sier halvt nigerianske Numa Edema.

Soulsangeren, som er klar med sin andre plateutgivelse i år, bruker musikken til å si noe om det han synes er viktig. Som å synge en låt tilegnet de navnløse flyktningene og migrantene fra afrikanske land – der de følger rutene som faren hans engang dro langs før han fant veien videre til Norge.

– De har reist slik i mange tiår, lenge før mediene begynte å skrive om det, og mange har dødd. Det var ingen som spurte hva de het, de ble bare kalt lykkejegere. Det er å spotte dem. De er desperate, der de drar fra noe og risikerer livet på den aller farligste ruten. De har ikke fått den oppmerksomheten de fortjener.

Les også: De unngikk døden i Middelhavet

– Mindre verdt

Numa er sterk i talen når han hevder at dagens fokus på flyktningene på havet har en mørk side:

– Jo svartere flyktningene er, jo mindre later de til å være verdt. Det er en verdivurdering av liv. Selv hjelpeorganisasjoner gjør det når de tar sine verdivurderinger av hvor de skal sette inn hjelpen, hevder Numa.

Hans egen vekker kom da han var på ferie på Kreta. Internettforbindelsen var dårlig, og hotellet oppgraderte ham til en suite. Der så han utover havet og begynte å tenke.

– Der ute på Middelhavet, sikkert ikke altfor langt unna, er det i dette øyeblikk mennesker som driver av sted, som trosser farer, søker en drøm, rømmer fra mareritt, ønsker et bedre liv for seg selv og sine. De opplever sitt livs drama. Og der satt jeg, og hadde vært mest opptatt av at jeg ikke hadde internett, sier Numa.

Motsetningen gjorde ham skamfull og trist – men inspirerte ham også til å skrive låten han kaller for «det viktigste jeg har skrevet».

Les også: Flyktningkrisen skildret av en passiv tilskuer

Overtroisk

«Atlantis» får premiere rett før Dagsrevyen under TV-aksjonen 23. oktober.

– Den handler om alle de skjebnene som vi kun enser som en nesten diffus gruppe mennesker. Disse skattene, som ethvert menneske er, som forsvinner uten at noen en gang har spurt: Hvem var han? Hva het hun? Hva drømte de om? Hva fryktet de? har Numa formulert rundt låtteksten..

– Atlantis sank i Middelhavet, sies det, en sunket øy full av uerstattelige skatter. Jeg sammenligner dette med dem som er forsvunnet på sjøen på ferden mot Europa, heter det fra Numa.

Les også: Ett år etter Alan (3): – Håpet om Europa er slukket

Til NTB sier han:

– Å få spille låten på TV-aksjonen, når den handler om det den gjør, er mer enn jeg kunne håpe på for den låten. Jeg blir nesten overtroisk.

Selv om Numa føler seg forpliktet til å synge ut, gjør han det på sin måte:

– På en så vakker måte jeg kan. Jeg elsker en god melodi med en sterk tekst, Melankoli er det vakreste jeg vet.

Første turné

Han synger også «Delta Man» under TV-aksjonen – fjorårets debutsingel som gikk rett inn og ble A-listet på NRK P1. Det ble lagt merke til, og Numa hentet inn for å gi privat konsert for fredsprisvinnerne i desember i fjor. Debutalbumet «The Hourglass» fulgte i januar, før EP-en «Atlantis» slippes nå – i det Numa skal ut på sin karrieres første turné. 27. oktober starter turneen i Oslo Konserthus. (NTB)