Bøker

Svøm med dem som leser

bokhandlerprisen for «Svøm med dem som drukner». - En roman om folk som ikke pleier opptre i litteraturen, sier kulturminister Widvey.

- «Svøm med dem som drukner» er en fabelaktig roman. Poetisk. Lars Mytting gir stemme til dem som sjelden opptrer i litteraturen. De som ikke sier det med blomster, men med nye bremseklosser på hustruens bil, sier kulturminister Thorhild Widvey

Hun er på Litteraturhuset i Oslo for å dele ut Bokhandlerprisen 2014 til nettopp Mytting.

Responsen lar ikke vente på seg. Bokhandlere, forlagsfolk og presse, grupper som kanskje ikke utgjør Widveys største fanskare til vanlig, ler og nikker enig, og klapper ivrig.

 

Maskulin og mjuk

De jevnt over begeistrede anmelderne av «Svøm med ...» har påpekt det samme: Mytting skriver om typer som ikke akkurat overbefolker norsk samtidslitteratur. Bønder. Bilmekanikere. Yrkesmilitære. Håndverkere. Vanlige folk, fra bygda. Flest menn, ofte av det mer stillfarne slaget. Frasen «et maskulint univers», går igjen.

- Ja. Jeg er enig. Det er et maskulint univers. Og takk og pris for det! Men det er altså en voldsom forskjell på maskulin og macho. Macho står for det brautende, bastionbyggende. Det maskuline kan være både sart og mjukt, sier Mytting til Dagsavisen.

De første sidene i «Svøm med dem som drukner» er et godt eksempel. I et par poetiske, forsiktige, nærmest ømme tablåer presenteres romanens hovedperson, en ung mann, og hans aldrende, snart døde bestefar. De er potetbønder, bosatt på en gård for seg selv, på «feil» side av dalen. Siden drar den unge mannen ut i verden for å finne ut mer om fortida sin, om foreldrene som døde da han var liten.

- De første fire sidene i romanen din, Lars, gjør ingen etter deg, sa Gyldendals forlagsdirektør for skjønnlitteratur, Einar Ibenholt.

- Ingen skriver om veien slik Lars gjør det. Han gjør det så godt, at folk tror han skriver om våpen eller ved eller Shetland eller alt mulig annet. Og han gjør jo det også. Men først og fremst handler det om veien. Veien som leder vekk. Som går fra den ene sida av bygda til den andre. Veien hun kjører av gårde på. Asfaltert, gruslagt, gammel, ny. Allslags veier, sa Ibenholt, også med klare referanser til Myttings skjønnlitterære debut, romanen «Hestekrefter» fra 2006.

 

Julekveldsglad

Lars Mytting selv var både rørt og lykkelig for alt oppstyret.

- Jeg er så glad! Julekveldsglad. Den spenninga kan jeg ikke huske å ha hatt siden jeg var liten, men der var den igjen. Egentlig er det både fysiologisk og biologisk umulig for en 46-åring å være så glad. Jeg har visst at jeg skulle få prisen et par dager. Da de ringte var jeg alene hjemme. Og fordi vinneren er hemmelig til utdelingen, kan jeg jo ikke ringe noen, så siden da har jeg egentlig ikke vært i stand til stort annet enn å hoppe rundt og si dumme ting til katten. Jeg har vært så skjør at jeg har fulgt med på horoskopet i avisen! De fikk hendelsen rett, men timinga feil. Det sto nemlig at «en avgjørelse ville falle i din favør» nå til helga som kommer, sa Mytting i takketalen, selvsagt til stor munterhet i forsamlingen.

 

Kosmisk støv Og ved

Han har hatt suksess før. «Hele Norge» kjøpte sakprosaboka «Hel ved», om hogging, stabling, brenning av treverk. Også i «Svøm med dem som drukner» handler det mye om trær. En sentral person er en dyktig møbelsnekker, og der er lange passasjer som diskuterer ulike former for treverk, hvordan flammebjørk blir noe annet en vanlig bjørk, og hvordan det er å hente tømmer i skogen.

- Det er noe annet å få anerkjennelse for skjønnlitteratur enn for sakprosa. I sakprosa handler det om å gå ut av seg selv, og la temaet flytte inn i livet ditt. Det blir stående som en sannhet. Slik er det. I skjønnlitteraturen, derimot, er man bare seg selv svar skyldig så lenge man skriver. Man griper til en slags kosmisk støv, og omformer det slik ingen andre har gjort helt likt før deg. Diktningen viser et slags avtrykk av hvem man er, og hvordan. Så å anerkjennes for den er ekstra flott, sier Mytting til Dagsavisen.

 

41.000 hittil

Vinneren av Bokhandlerprisen stemmes fram av bokhandlere over hele landet. Mer enn fire hundre har avgitt stemme, til over hundre bøker. Ti kvinner og menn sto igjen som nominerte, og av disse vant altså Mytting.

- Det spesielle med Bokhandlerprisen, er at det er så mange som vurderer bøkene, erfarne lesere i ulike smaksretninger og aldre. Et slags Bok-Norge i miniatyr. Derfor er det ekstra stas at de setter pris på denne boka, som er i den klassiske episke tradisjonen, sier Mytting.

«Svøm med dem som drukner» er så langt solgt i 41.000 eksemplarer. Med Bokhandlerprisens drahjelp blir det garantert flere.

Mer fra Dagsavisen