Sverigedemokraterna: Bare svenske borgere skal få låne på biblioteket

Forslag i riksdagen: SD vil nekte bibliotekstjenester for andre enn svenske statsborgere. Skremmende, synes Oslos kulturbyråd

Sverigedemokraterna foreslår nå at personer som ikke har svensk statsborgerskap skal nektes å låne bøker på biblioteket. Dette skriver det svenske fagtidsskriftet Bibliotekbladet, gjengitt av nyhetssiden omni.se.

– Hvis man anser biblioteket som en del av den skattefinansierte velferden, er det rimelig å se på hvilke grupper som ikke er med og solidarisk finansierer systemet, og knytte utlån og visse tjenester til statsborgerskapet, sier Sverigedemokraternas kulturpolitiske talsperson Aron Emilsson til Biblioteksbladet. Han understreker at de ikke vil nekte noen adgang til biblioteket, og at borgere i nordiske land fortsatt skal få benytte biblioteket fritt, men vil begrense utlån og andre bibliotekstjenester for utenlandske statsborgere.

 Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Dette gjelder selvsagt ikke utenlandske studenter og nordiske borgere, sier Emilsson til Bibliotekbladet.

Ap-Rina:  – Bryter med alt bibliotekene skal være

– Skremmende, mener Oslos kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap), som i mars skal åpne Oslos nye hovedbibliotek i Bjørvika.

– Forslaget fra Sverigedemokraterna bryter med alt bibliotekene er og skal være: Åpne for alle, tilgjengelige, og med lav terskel for å gjøre kunnskap tilgjengelig for alle. Jeg håper vi aldri ser et slikt forslag i den norske debatten, kommenterer Rina Mariann Hansen.

Les også: Deichman i Bjørvika - Her er Oslos nye storstue

Tidligere i år ville Sverigedemokraternas kommunalråd  i Sølvesborg endre reglene slik at skolebiblioteket ikke lenger var pliktig til å ha bøker på alle skoleelevenes morsmål. Forslaget ble omstridt og skal opp til ny behandling i desember.

Les også: Svenskesjokket