Kultur

Svenske hekser vil erobre verden

Den svenske ungdomsboken «Sirkelen» har blandet hekser med 
skandinavisk hverdagsrealisme. Nå oversettes den til 21 språk og 
forfatterne har Hollywood på telefonen.

Den gudsforlatte svenske småbyen Engelsfors blir åsted for kampen mellom det gode og det onde når seks tenåringsjenter plutselig tilegner seg magiske krefter. Jentene har ingen ting til felles, men tvinges til å samarbeide når det kun er dem som kan redde verden.

Det er dette utgangspunktet som har gjort de to relativt ukjente forfatterne, Sara B. Elfgren og Mats Strandberg, landskjente i Sverige. Så langt har de solgt over 55.000 eksemplarer av ungdomsromanen «Sirkelen» i hjemlandet.

- Mange mener suksessen kommer av at det hverdagsrealistiske og relasjonsdrama tar like stor plass som de magiske elementene i boken, sier Strandberg til Dagsavisen.

- Det er ganske mørkt og karakterene får gjøre det tenåringer faktisk gjør, sier Elfgren.

For mens amerikanernes ungdomsbøker ofte er forsiktig når det kommer til sex og dop, får ungdommene i Engelsfors virkelig ta for seg.

Sterke jenter

Duoen bestemte seg tidlig for at boken skulle ha kvinnelige hovedrolleinnehavere, og at det skulle bli en trilogi.

- Det finnes mange fantastiske bøker innenfor sjangeren, men det er også mye dritt. Kvinneskikkelsene er ofte veldig ensidige, sier Elfgren.

Hun nevner den håpløst forelskede Bella i «Twilight» som gjør hva som helst for sin vampyrkjæreste, og Katniss i «Dødslekene» som tar hele verden på sine skuldre og har et urokkelig mot.

- Vi ønsket at alle våre karakterer skulle ha både svakheter og styrker, sier hun.

- Vi så på skolen som et mikrokosmos og hvordan tenåringer tar på seg forskjellige sosiale roller, sier Strandberg, som selv vokst opp i en svensk småby.

- Jeg er så utrolig lei av at svenske småbyskildringer er så nusselige. I tettstedet jeg vokste opp er glansdagene for lengst over. Industrier er lagt ned, folk mister jobbene sine og flere flytter. Det er slik det virkelig er, sier han.

Slik er også det fiktive Engelsfors. Folketomme gater med stengte butikker og ungdommer som kjeder livet av seg, fram til de får overnaturlige fiender å bryne seg på.

Fant sammen

Strandberg og Elfgren møtte hverandre også gjennom magien, eller i det minste sin felles interesse for det. Etter at en felles kamerat foreslo at de burde snakke sammen, tilbrakte de en kveld over drinkglass og pratet om «Buffy the Vampireslayer», skrekkfilmer, «Twin Peaks» og tenåringsskildringer.

- Vi hadde en umiddelbar personkjemi - som en pangforelskelse, sier Strandberg.

Siden har de vært erteris. Når de ikke fullfører hverandres setninger, så snakker de i munnen på hverandre. Ifølge dem selv har det gått så langt som at de har utviklet telepatiske evner.

- Selv om visste at vi skulle skrive noe sammen var vi ikke sikre hva det skulle handle om. Men en dag sa Mats: «Hva om de er hekser?». Så ble de det, sier Elfgren og ler.

- Det var helt utrolig hvordan brikkene bare falt på plass. I løpet av én kveld hadde vi snakket oss gjennom hovedplottet i tre bøker, sier han.

Filmplaner

Lenge før «Sirkelen» kom ut i Sverige begynte det å gå rykter om denne spesielle boken som inneholdt både mystikk og realisme. Før romanen var å få i bokhandelen var manuset solgt til fem land og opsjonen på filmrettighetene var snappet opp av det svenske selskapet Filmlance. Jungeltelegrafen fortsatte å gå, og så kom en telefon fra Hollywood.

- Plutselig ringte 20th Century Fox! De hadde hørt at filmrettighetene var solgt, så de lurte på om de kunne kjøpe remake-rettighetene, sier Strandberg.

- Det hele var veldig surrealistisk. De ville kjøpe rettighetene til å lage en remake, av en film som ikke er laget, som skulle baseres på en bok som ikke var utgitt, sier Elfgren og rister på hodet.

Selv om de sa nei takk til Hollywood i første omgang er de i full gang med forarbeider til den svenske filmadapsjonen. Elfgren jobber med manuset, mens produksjonsselskapet så smått har begynt med castingen.

- Film er veldig usikkert, så jeg tør ikke si at det blir noe av før jeg sitter i kinosalen. Det er en lang prosess, sier hun.

Oppfølgeren til «Sirkelen» kommer ut på norsk neste år.

Mer fra Dagsavisen