Forlegger Arve Juritzen er bekymret for hva som vil skje dersom den Reitan-eide distributøren Interpress ikke vil kunne overleve. Her avbildet under pressekonferanse tidligere i høst. FOTO: HELLE GANNESTAD

Svar på bok-razzia kan drøye til nyttår

Svaret på hvorvidt de største forlagene i Norge har brutt konkurranseloven lar vente på seg. Nå advarer forlegger Arve Juritzen mot at massemarkedet kan bli stengt for andre forlag.

- Dersom Interpress går under, vil det være dramatisk for forlag og forfattere, sier forlegger Arve Juritzen til Dagsavisen.

Kampen om hvem som skal få levere bøker til massemarkedet, altså til dagligvarebutikker og kiosker, pågår fortsatt, selv om det har vært stille etter at Konkurransetilsynet en tidlig aprilmorgen i år dukket opp hos Gyldendal, Cappelen Damm, Aschehoug og Schibsted forlag. Konkurransetilsynet foretok en razzia etter mistanke om ulovlig samarbeid, ved at disse forlagene skal ha nektet å levere bøker til distributøren Interpress, som leverer bøker til blant annet Narvesen-kiosker.

Nå har forlegger Arve Juritzen kontaktet Kulturdepartementet for bistand, da han har fått opplyst at resultatet av Konkurransetilsynet undersøkelser kan drøye til over nyttår. Juritzen frykter at forlag som står utenfor Bladcentralen skal bli utestengt fra massemarkedet, som tiltrekker andre lesergrupper enn bokhandlere.

Det er Bladcentralen, som eies av de fire store forlagene, og Interpress, som eies av Reitangruppen, som står for distribusjon av bøker til massemarkedet i dag. Blir Interpress borte, er Bladcentralen alene.

 

Reitan tipset

«Interpress opplyser at de nok ikke vil overleve så lenge uten bøker fra de tre store forlagene. Dette vil bety at det viktige massemarkedet stenges for forlag som ikke har eierandel i Bladcentralen. Da er det kun Gyldendal, Aschehoug, Cappelen Damm og Schibsted som får selge litteratur utenfor bokhandel (som de jo også kontrollerer)», skriver Juritzen til departementet.

Etter razziaen for fem måneder siden, skulle det vise seg at det var Reitangruppen, som eier 7 eleven, Narvesen og Rema 1000, som hadde varslet tilsynet. Dette gjorde de etter at de fire forlagene hadde sluttet å levere bøker til Interpress. Den påståtte leveringsnekten skal, ifølge Dagens Næringsliv, ha kommet etter at Reitangruppen hadde besluttet at Bladcentralen, som deleies av de fire store forlagene, ikke lenger skulle levere bøker, men kun magasiner til de 365 Narvesen-kioskene her til lands.

 

Tidkrevende

Arild Oma er etterforskningsleder ved Konkurransetilsynet. Han mener det er vanskelig å nøyaktig tidfeste når en konklusjon i etterforskningen vil foreligge.

- Vi har gått i gang med etterforskningen og går gjennom databeslaget vi har tatt. Det er en tidkrevende prosess å gå gjennom alle dataene, og hvor lang prosessen blir er avhengig av hva vi finner underveis. Men ut fra erfaringene er det ikke usannsynlig at det vil gå over nyttår, sier Oma til Dagsavisen.

«Forsvinner Interpress er maktkonsentrasjonen total og fastlåst», slår Juritzen fast i sin e-post til departementet.

Han forteller Dagsavisen at det er mulig for forlag utenfor Bladcentralen å distribuere noen få bestselgere gjennom dem, men at de da må gjøre det på lisens.

- Det betyr at vi ikke får de samme betingelsene som eierforlagene, økonomien havner hos andre, og dermed fungerer ikke den ordningen i praksis. Det eneste alternativet for oss er Interpress, sier Juritzen.

Interpress opplyser via sjef for kommunikasjon i Reitan Convenience, Ida Håvik, at de avventer situasjonen.

- Vi venter på Konkurransetilsynets avgjørelse, og har ingen kommentarer til saken for øvrig, sier hun.

Kulturdepartementet har svart på Juritzens e-post og rådet ham til å kontakte Næringsdepartementet.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no