Kultur

SV: – Dårlig forvaltning

Både SV og Ap krever at kulturminister Trine Skei Grande kommer med en løsning for de frie scenekompaniene.

– Dette er historien om en varslet tragedie. Det er utrolig at vi står her i år igjen, midt i en akutt økonomisk situasjon for de frie, etablerte scenekompaniene. Regjeringen kunne gjort noe i fjor, men lot være. Jeg mener det er dårlig forvaltning, sier SVs kulturpolitiske talsperson Freddy Andrè Øvstegård til Dagsavisen.

Ny løsning

Både han og Aps kulturpolitiske talsperson Anette Trettebergstuen reagerer på Dagsavisens sak onsdag, der særlig Jo Strømgren Kompani gir uttrykk for bekymring for framtida. De etablerte scenekompaniene føler de faller utenfor vanlige støtteordninger i regi av Kulturrådet, etter at den såkalte basisstøtten falt bort. I stedet kom en kunstnerskapsordning som ser ut til å passe best for nye, innovative scenegrupper.

Les også: Siste dans for frie kompanier: – Vi er bekymret for framtida

– Kulturministeren bør komme på banen med en ny, langsiktig, permanent støtteordning for denne gruppen. Løsningen bør presenteres i den varslede stortingsmeldingen om ny scenekunststrategi, sier Øvstegård, som kommer til å kreve dette i en merknad når kulturkomiteen i Stortinget avgir sin innstilling før jul. I sitt alternative budsjett kommer SV også til foreslå en akuttløsning for kompaniene med sju ekstra friske millioner til Kulturrådet.

Les også: Vil redde Jo Strømgren

– Skyhøy kvalitet

Også Aps kulturpolitiske talsperson Anette Trettebergstuen forventer at kulturminister Trine Skei Grande kommmer med en permanent løsning i neste stortingsmelding.

– Noen av våre mest kjente kompanier innen scenekunst og dans har med et pennestrøk mistet sin finansiering fordi et fagutvalg i Kulturrådet har vurdert yngre krefter som mer innovative, sier Trettebergstuen. – Forutsigbarheten forsvinner, selv om vi vet at de har skyhøy kvalitet, vi vet at de har planlagte oppdrag internasjonalt som ryker uten driftsstøtte, sier hun.

Kulturminister Trine Skei Grande påpeker i en kort kommentar at det er Kulturrådet som har ansvaret for å følge opp tildelingen til det frie scenekunstfeltet, og at det er de som fatter vedtakene. – Jeg har imidlertid forståelse for den bekymringen kompaniene kjenner på når de ikke får videreført kunstnerskapsstøtten. Men kompaniene kan også å søke støtte til drift og prosjekt over andre ordninger under Kulturrådet.

Mer fra Dagsavisen