Sultprisen til Parr

Maria Parr mottok Sultprisen: – Barn og ungdom fortjener viktig og bra litteratur, mener forfatteren.

 

– Det er litt overveldende, egentlig.

Det er første reaksjon fra barnebokforfatter Maria Parr, etter at hun mottok Sultprisen i Oslo tirsdag.

– Jeg er veldig glad og stolt, og så er det veldig motiverende. Men det er også veldig kjekt å være barnebokforfatter og få en sånn pris. Da kjenner man at barne- og ungdomslitteraturen er skikkelig viktig.

Les også: Boksluker Silje (15) i sjokk (Dagsavien+)

Første barnebokforfatter

Barnelitterære utgivelser har vært del av beslutningsgrunnlaget for Sultprisen før, men det er første gang at prisen tildeles en forfatter for barnelitterære utgivelser alene.

– At barnelitteratur er viktig, vet jeg jo, men det å få denne prisen, er ekstra motiverende. Jeg kunne snakket masse om hvorfor barnelitteratur er viktig, men spør man folk, har de gjerne sterke og viktige leseropplevelser fra de var barn og unge, sier Parr.

– Litteratur kan bli så viktig for dem. Barn og ungdom fortjener viktig og bra litteratur.

Parr kan også fortelle at hun for øyeblikket skriver på «noe».

– Men jeg er ikke så glad i å snakke om det, før jeg vet hva det blir til, sier hun.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Evner å erobre verden

– Maria Parr har alt skapt moderne klassikere i norsk samtidslitteratur, uttalte Tonje Vold, førsteamanuensis ved OsloMet, i sin pristale tirsdag, i forbindelse med overrekkelsen.

– Vi har her å gjøre med et forfatterskap som evner å erobre verden, fortsatte hun, og trakk fram Parr som «en utpreget historieforteller, en som vet å holde sitt publikum på kanten av stolen i spenning».

– Fortellingene morer, men kan også lokke fram en tåre.

– Skriver med kanon

I uttalelsen tirsdag, ble også Parrs evne til å forene flere linjer fra den barnelitterære kanon trukket fram, ved at hun henter tydelig fra den romantiske og idylliske barnelitteraturtradisjonen, fra eventyr og folkesang, fra den norske realistiske barnelitteraturen, og fra ekstraordinære helter som Ronja Røverdatter, Emil og Pippi, fra Tove Jansson og HC Andersen.

– I dette arbeidet skriver ikke Parr først og fremst mot, men sammen med kanon. Og hun synes å insistere på at denne er relevant, der hun leker med, aktualiserer og levendegjør ulike barnelitteraturtradisjoner for sine egne formål, uttalte Vold.

Internasjonal leserkrets

Parr debuterte med «Vaffelhjarte» i 2005, og fikk sitt store gjennombrudd med «Tonje Glimmerdal» i 2009, som hun fikk Brageprisen, Teskjekjerringprisen og Kritikerprisen for.

Bøkene er oversatt til mange språk, og kritikere har sammenlignet henne med både Johanna Spyris som skrev «Heidi»-bøkene, og Astrid Lindgren. «Vaffelhjarte» har blitt adaptert til NRK-serie, mens «Tonje Glimmerdal» er blitt et teaterstykke som har vært vist i Oslo og Bergen.

Les også: Hetses for bok om hets