Strømmeserienes triumf

KOMMENTAR: Har du ikke sett «Fleabag» eller «Marvelous Mrs. Maisel»? Den som ikke abonnerer på strømmetjenester, får ikke sett noen av seriene som vant de største Emmy-prisene. Sånn er det blitt.

Flere av seriene som vant Emmy under det som er kjent som TV-bransjens egen Oscarutdeling får ikke det publikummet de fortjener. Flere av dem ligger bak betalingsmur på Amazon, som stadig er den minste strømmetjenesten på markedet. Den årlige Emmy-utdelingen har tradisjonelt sett vært starten på høstsesongen på fjernsyn, en bransjetradisjon som er i ferd med å dø ut nå som Netflix, HBO og Amazon er her og slett ikke bryr seg om den gamle TV-bransjens vaner. Prisutdelingene den gamle TV-bransjen arrangerer, er strømmetjenestene derimot begeistret for. Særlig nå som deres egenproduserte serier håver inn prisene. Så godt som alle seriene som vant de høythengende Emmy-prisene i år, stammer fra og befinner seg på en strømmegigant (HBO er også det).

TV-høsten kan du lese mer om her: Viktig melding: skru på TV-en!

Prisene gir oppmerksomhet, og kan hjelpe det alltid underholdningssultent publikum å finne fram til deres satsinger i det overmannende store dramatilbudet som finnes der ute. Denne gangen er det Amazon som kan juble høyest, nykommeren i TV-bransjen, som er innstilt på å investere tungt i serier for å ta publikum fra konkurrentene. Etter mange bomskudd har Amazon begynt å få det til. I løpet av Emmy-kvelden vant selskapet nest flest priser, sju i alt i de viktigste kategoriene. Bare respekterte HBO vant flere. Amazon Primes priser inkluderer fire til komedien «Fleabag» – blant annet for beste komedie og hovedrolle, tre skuespillerpriser til «The Marvelous Mrs. Maisel» og skuespillerpris til Ben Wishaw i miniserien «A Very English Scandal». Sistnevnte mesterverk har ligget ute på NRK TV en god stund. De andre prisvinnerne må du være Amazon-abonnent for å få sett. Både «Fleabag og «The Marvelous Mrs. Maisel» fortjener et større publikum, dette er to komedier i forskjellig sjanger, men Emmy-juryen tar ikke feil her.

Dette er TV-underholdning av høyeste klasse, to må-se-serier alle bør ha på lista. De er på hver sine felt nyskapende TV, og de er skrevet av kvinner og har kvinnelige hovedroller. «Fleabag» er en britisk, sår, svett komedie om en ensom og rar og kjærlighetssøkende kvinne. Den andre en miks av komedie og historisk drama, som forteller om en overklasssehusmor i New York på 1950- og -60-tallet som vil bli standupkomiker. «Fleabag» er også den engelske TV-skaperen og skuespiller Phoebe Waller-Bridges nyeste triumf, hun har håvet inn TV-priser for denne egenskapte komedien før, og for den andre serien hennes også – det originale actionkomidramaet «Killing Eve». Serien om etterforskeren Eve og leiemorderen hun jakter ble belønnet med birolle-Emmy til Jodie Comer for innsatsen som den morderiske Villanelle.

Serien ligger på HBO Nordic her i landet. Der finnes også produksjonene som sikret HBO ni av kveldens viktigste Emmy-priser, blant dem «Barry», en mørk og nyansert komidramaserie om leiemorderen som egentlig bare vil bli skuespiller her i livet. «Succession», en dramaserie fra HBO om et vaklende familieeid medieimperium, får mer ros - og flere priser - jo lenger ut i andre sesong serien kommer.

Ingen ante vel at en fortids atomkatastrofe i det gamle Sovjet skulle bli en seersuksess i 2019, men HBOs «Chernobyl» skulle gripe og skremme mange og ble en snakkis verden rundt i sommer.

Nå har serien håvet inn tre Emmyer også, blant annet med regissørpris til svenske Johan Renck.

"Chernobyl", nå også Emmy-vinner: «Chernobyl»: Vår tids viktigste TV-serie

Mindre grunn til å juble etter Emmy-natta er Netflix, som i fjor vant sju av de tyngste prisene mot HBOs seks. Denne gangen fikk Netflix lite betalt for å være blant verdens aller største TV-serieskapere – fire statuetter i alt, blant annet to til «Ozark» – thrillerserien hvis andre sesong ikke har fått samme oppmerksomhet eller like gode skussmål som førstesesongen.

Denne serien kan vinne Emmy-priser neste år: «Fremvandrerne»: Helt fremragende

HBOs serier vant ni av de gjeveste statuettene under denne 71. Emmy-utdelingen. Den tyngste prisen – beste drama – gikk til HBOs største suksess gjennom mange år – siste sesong av «Game of Thrones». Dette var fjerde gang serien fikk denne dramaprisen, et verdig punktum for en gigantsuksess som ble vårens snakkis av andre grunner enn serieskaperne kanskje håpet på. Seriefinalen ble vurdert som en for tradisjonell endimensjonal skildring av kvinnelige karakterer, av noen karakterisert som antifeministisk og kvinnefiendtlig. De kvinnelige skuespillerne fikk heller ikke priser denne gangen. Den eneste «Game of Thrones»-skuespilleren som ble belønnet med æresbevisning var Peter Dinklage i birollen som prins Thyrion. Dermed er punktum satt for fantasyserien som har fått dominere TV-landskapet altfor lenge.

Nå vil kanskje «The Marvelous Mrs. Maisel» få publikummet denne lite omtalte serien fortjener. Det er ikke sikkert det skjer over natta, Amazon er fortsatt den minste tjenesten på den internasjonale arenaen.

Det kan være det endrer seg når Amazon Prime kan friste med mer. Strømmegiganten er i full gang med å lage sin egen «Game of Thrones», dramaserien «Ringenes Herre», allerede kjent som verdens dyreste i sitt slag.

Fysen på mer fantasy? Seriene kommer i høst: Nå ruster TV-bransjens mektigste seg til kamp om fantasytronen