Kultur

Strid om «Yahya Hassans vei»

Forslag om å oppkalle vei i Århus etter den avdøde skandaledikteren Yahya Hassan vekker debatt. – Han er ikke verdig, sier lokalpolitiker.

Den danske sensasjonsdikteren Yahya Hassan døde i april, bare 24 år gammel, etter å ha stått bak en av skandinavisk litteraturs mest oppsiktsvekkende gjennombrudd som 18-åring.

Nå går debatten høyt i Danmark om hvordan man skal forholde seg til Yahya Hassans ettermæle. 

I sin tale ved Yahya Hassans bisettelse foreslo kulturbyråden i Aarhus å oppkalle en gate etter Yahya Hassan.

Den danske storavisen EkstraBladet har nå omtalt en avstemning på Invandrerradioen Aarhus' Facebook-sider der 75 prosent av de 800 som har stemt vil ha Yahya Hassans vei i forfatterens hjemby.

Men forslaget blir ikke like godt mottatt av lokalpolitikere i Aarhus.

– Som dikter var han ubestridt stor. Men med de utfordringer han hadde med samfunnet, er han etter mitt syn ikke verdig til å få en vei kalt opp etter seg. Han er ikke det fyrtårnet man må være for å få en slik hedersbevisning, sier Hans Skou fra partiet Venstre til avisen Politiken. Han understreker at Hassan var straffedømt, og at grensen må gå der.

Les også: Her er boka «alle» skal lese i sommer (+)

– Yahya Hassan har satt vesentlige spor i litteraturen. Men han var også en vanskelig person å omgås, og det står i veien for en oppkallelse, sier Steen Bording Andersen fra partiet Sosialdemokratiet til Politiken. Andersen er leder for Aarhus kommunes kulturkomite og Danmarks Biblioteksforening. Han utelukker ikke at det kan bli aktuelt med en Yahya Hassans vei når det er gått mer tid. Ett av forslagene har vært at Yahya Hassans vei kunne være i vestre Aarhus der Hassan bodde, men Bording Andersen uttaler til Politiken:

– Vi skal være forsiktige og ikke sementere at enkelte boligområder er spesielt for innvandrere.

Les også: Den danske forfatteren Yahya Hassan (24) er død

Hassan var barn av statsløse palestinske flyktninger og vokste opp i Aarhus. Han bokdebuterte som 18-åring i 2013 og ble en umiddelbar litterær sensasjon over hele Norden med diktsamlingen «Yahya Hassan», som solgte 122.000 eksemplarer i Danmark og satte salgsrekord. Med sin innsideskildring av vold og religiøs fundamentalisme i innvandrermiljøer skapte boka voldsom debatt, og Hassan fikk en rekke drapstrusler.

Etter diktsuksessen førte Hassan et turbulent liv og forsvant etterhvert fra offentligheten, etter at han ble utsatt for drapsforsøk og dømt for vold.

I november 2019 gjorde han et overraskende comeback da «Yahya Hassan 2» på kort varsel kom i danske bokhandler.

Den danske ukesavisen Weekendavisen fikk det eneste intervjuet med Yahya Hassan i anledning utgivelsen, over telefon fra den rettspsykiatriske klinikken der han er til behandling på lukket avdeling.

– Jeg skriver om meg selv og mitt liv. Det er elendighet og sorg som er katalysatoren, sa Hassan til Weekendavisen.

Hassan ble funnet død i sin leilighet 29. april i år. Politiet mistenker ikke noe kriminelt ved dødsfallet.

«Yahya Hassan 2» er nominert til Nordisk Råds litteraturpris 2020.

Les også: «Yahya Hassan - Ingen andre har skrevet om utenforskap med så stor kraft»

Mer fra Dagsavisen