Kultur

Streikevakt om Haddy Njies 17. mai-opptreden: – Det føltes svært ugreit

Direktesendingen 17. mai er omstridt. På Marienlyst er det ingen som vil gi seg.

Bilde 1 av 2

– Jeg er redd denne streiken kommer til å vare lenge, sier Ellen Foss Sørensen.

Fredag morgen sto hun streikevakt foran inngangen til radiohuset på NRK, der hun jobber som journalist i P2s kulturnyheter. NRK-veteranen har vært med på streik flere ganger før.

– Det er ingen som har lyst til å gå ut i en streik. Men nå er det nødvendig, konstaterer Ellen Foss Sørensen.

Tirsdag formiddag ble 1.700 NRK-ansatte journalister tatt ut i streik, etter brudd i meklingen mellom NRK-ledelsen og de NJ-organiserte NRK-journalistene. Streiken rammer all nyhetsproduksjon og alle direktesendinger i NRK. NRK-journalistene krever lønnsøkning for å tette gapet mellom snittlønn i NRK og andre store mediebedrifter. De krever også rett til kompetanseheving, og like lønnsvilkår for midlertidig ansatte.

– Vi har hatt lange streiker her før. I 1990 varte NRK- streiken i 25 dager. Det var ikke noe artig. Men streikeviljen var stor da og den er stor nå. Vi står på kravene våre, sier Ellen Foss Sørensen.

Sammen med henne på streikevakt denne morgenen står kolleger fra NRK Super og NRK P3.

Les også: NRK mister seere og avviser påstand om streikebryteri

– Litt skummelt

– Det er rart å ikke gå på jobb og lage det du skal for publikum. Men denne streiken er viktig, sier Tone Rekdal Sperre fra NRK Super-redaksjonen.

– Jeg synes det er litt skummelt å være i streik. Det føles usikkert. Jeg har aldri vært med på streik før. Men det er fint å oppleve samholdet mellom oss som streiker, sier Marita Evjen, prosjektleder i NRK P3.

Mens de holder streikevakt utenfor radiohuset, kommer det andre NRK-ansatte som skal på jobb. Fem av seks fagforeninger i NRK-huset kom til enighet under vårens lønnsforhandlinger. Bare forhandlingene med Norsk Journalistlag var de eneste som endte med streik.

Streikevaktene sier at det har gått rolig for seg under streiken, selv om mange passerer dem for å gå på jobb, både NRK-mellomledere og ansatte i andre fagforeninger.

– Alle er innforstått med at dette er en arbeidskonflikt, og følger spillereglene. Ingen er stygge med hverandre. Vi er jo kolleger, og skal tilbake på jobb sammen når streiken er over, sier Tone Rekdal Sperre.

– Å herregud, så rart dette føles! sier Svend Even Hærra, fotograf og klipper i avdelingen NRK Produksjon. Han kommer syklende opp til radioresepsjonen, og tar imot en streikepamflett fra kollegene.

– Selv er jeg organisert i Norsk Tjenestemannslag som fotograf, men jeg var med i NJ tidligere. Jeg støtter kravene deres fullt ut, sier Hærra.

Les også: – Jeg veit hvor ekle og jævlige journalister kan være

17. mai-strid

Men det har vakt strid at NRK gjennomførte direktesending fra barnetogene på Slottsplassen under nasjonaldagen 17. mai. NRKJ-leder Richard Aune uttalte til NTB at sendingen kom på luften på grunn av streikebryteri. Sendingen skulle etter planen ledes av Haddy N’jie, Dennis Vareide og Noman Mubashir. Mubashir er organisert i Norsk Journalistlag, og ble dermed tatt ut i streik. Mens Haddy N’jie og Dennis Vareide var med i sendingen en drøy halvtime.

– Det føltes svært ugreit. Jeg synes dette er streikebryteri av Haddy og Dennis, sier streikevakt Marit Volden fra NRK Super.

– Om jeg møter Haddy på jobb etter streiken, må jeg si til henne at jeg ikke syntes noe om det hun gjorde på 17. mai, sier Volden.

Mens Ellen Foss-Sørensen og de andre streikevaktene er noe mer diplomatiske:

– Det var sikkert ubehagelig for Haddy også. Ansvaret ligger hos NRK-ledelsen, understreker Sørensen.

Foran inngangen til TV-huset på Marienlyst står streikevakter fra NRK Nyheter og NRK Sport. De har med seg en pandadrakt, som Andrea Kvamme Hagen ikler seg i anledning streiken.

– De satte inn et program om pandaer istedenfor Dagsrevyen på første streikedag. Derfor er pandaen er blitt et symbol for streiken, sier hun.

Selv om humøret er høyt blant streikevaktene, understreker Ulf-Tannæs Fjeld fra Dagsnytt:

– Det er leit at vi har havnet i denne situasjonen. Denne streiken kan vare lenge. Hvor lenge? Spør Thor Gjermund Eriksen om hvor lenge han vil vente før han gir oss det vi ber om.

Les også: Streikende NRK-journalister lager alternativ bryllupssending på Facebook

Ber NRK være varsomme

Dagsavisen har vært i kontakt med Haddy N’Jie, som har bedt Norsk Journalistlags ledelse avklare om de ser på programledelsen 17. mai som streikebrudd.

– Norsk Journalistlag og Norsk Journalistlag i NRK mener ikke at Haddy – eller Dennis – har bedrevet streikebryteri. Vi har på et generelt grunnlag oppfordret NRK til å være varsomme med hvordan de disponerer uorganisert arbeidskraft i forbindelse med at de forsøker å holde sendinger gående, kommenterer Hege Iren Frantzen, leder i Norsk Journalistlag.

– Om 17-mai sendingen har vi konkret sagt at den kom på lufta ved bruk av streikebryterii funksjoner som bildemikser og produser – oppgaver som de streikende skulle ha utført.

– Våre streikende er sinte og frustrerte over at det skjer streikebryteri. Vi har gitt tydelig beskjed om at den aggresjonen skal rettes til NRK.

Les også: Streik kan ramme NRK-tilbudet i lang tid framover: – Streikeviljen er stor

Avviser streikebryteri

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen reagerer på påstanden om at Haddy N’jie bedrev streikebryteri under 17-mai-sendingen.

– Konkrete brudd på reglene for arbeidskonflikt må meldes inn til oss. Men det tilfellet du nevner er det åpenbart at det ikke er brudd på reglene. Haddy N’jie og Dennis Vareide er ikke i streik. Dette er en sending som er avtalt månedsvis i forveien. De utfører en jobb de har avtalt lenge før det ble streik. Det er ingen formell uenighet mellom partene her, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

– Vi skal ha stor respekt for denne konflikten vi er i, og reglene knyttet til en arbeidskonflikt. Men vi skal også ha respekt for dem som ikke streiker, og som skal gjøre sin vanlige jobb.

Lønnsvekst

Eriksen understreker at NRK ikke kan gå med på lønnskravene som ligger til grunn for streiken:

– NRKJ har brutt meklingen og tatt ut sine medlemmer i streik fordi de krever en høyere lønnsutvikling enn alle andre i årets lønnsoppgjør. NRK-ansatte kan ikke ha en større lønnsvekst enn lisensbetalerne. Folk flest i Norge har fått et lønnsoppgjør innenfor 2.8 prosents økning. NRK som offentlig institusjon har et spesielt samfunnsansvar for å holde seg innenfor rammene i et lønnsoppgjør. Fem av seks fagforeninger i NRK har kommet til enighet.

– Hvor lenge tåler NRK å ha denne streiken gående?

– En streik er en stor belastning. Dette er sterkt beklagelig overfor publikum som ikke får tilbudet de forventer at NRK. Det er et mål at en slik konflikt skal vare så kort som mulig. Men vi må finne en løsning som er akseptabel både for NRK og motparten.

– Hvor lenge streiken kan vare, har jeg ingen formening om. Vi har et sterkt ønske om at de som har brutt meklingen, kommer tilbake til forhandlingsbordet. Vi kan ikke gå ut over rammen for lønnsvekst. Så er det andre krav og momenter det er mulig å forhandle om.

NRKJ-leder Richard Aune kommenterer situasjonen slik:

– Jeg vil ikke si noe om hvem som skal ta initiativ nå. Det viktigste er at partene møter hverandre uten å stille noen ultimatum. Vi er åpne for dialog når som helst. Vår målsetting er at streiken skal vare så kort som mulig. Men oppslutningen rundt streiken er massiv fra NRK-ansatte landet over. Viljen til å stå på er entydig, sier streikeleder Richard Aune.

Mer fra Dagsavisen