Nye takter

Strandbar på Tøyen

Da han fikk vite at han skulle bli far, tenkte «Todd» Terje Olsen: Det er på tide å lage album. Til sommeren skal han lage strandfest i Tøyenparken.

Strandbar på Tøyen

Da han fikk vite at han skulle bli far, tenkte «Todd» Terje Olsen: Det er på tide å lage album. Til sommeren skal han lage strandfest i Tøyenparken.

n Bernt Erik Pedersen

Her i Tøyenparken har Todd Terje fått ansvaret for å holde avslutningsfest på Øya-festivalen, som siste artist ut på hovedscenen, når Øya i år flytter til Tøyen. Det blir hans største opptreden i Norge hittil, i gangavstand hjemmefra. Nå om dagene går Todd Terje rundt i Tøyenparken og triller. Han har pappapermisjon mens verden går og venter på det offisielle slippet av hans første langspiller: «It‘s Album Time».

- Idet jeg hadde bestemt meg for å lage et album, fikk jeg vite at jeg skulle bli far. Da tenkte jeg: OK, nå har jeg ni måneder å gjøre det på. Men det var egentlig bra å ha en sånn tidsfrist. Ellers hadde ikke plata vært ferdig nå. Det hadde bare vært dumt å ha mere tid, sier Terje Olsen (32).

«A disco dream»

Når Todd Terje først gir ut album, er interessen såpass stor at det ledende internasjonale musikknettstedet Pitchfork lager en egen «guide til Todd Terje»: Med 15 essensielle spor fra hans store produksjon av egne låter, remikser og omarrangeringer - «edits» - av kulthits og populære discolåter. Gjennombruddet kom i 2005 med en edit av Michael Jacksons «I Can‘t Help It». Pitchfork karakteriserer den som «a disco dream», og identifiserer dermed det som er karakteristisk ved Todd Terjes musikk: Han skaper et vagt uvirkelig, drømmeaktig lykkeland for dansegulvet.

- På de tidlige produksjonene mine brukte jeg mye delay og klang, da virker det som om ting er langt unna. Det skaper en drømmende effekt som jeg liker, forteller Todd Terje.

- Når jeg lager produksjoner til bruk i egne DJ-sett, gjelder de ofte å strekke låtene ut - DJ-mikser av låter er litt sånn «koke suppe på en spiker», du fyller tomrommene med klang og delay. Men på albumet måtte jeg gjøre det stikk motsatte av det jeg gjør som klubb-DJ: Korte ned, gjøre ting hurtigere. På plata skjer alt dobbelt så fort. «Strandbar» er nøyaktig halvparten så lang på plata som på 12-tommeren. Det har vært forfriskende, sier Todd Terje.

- På «It‘s Album Time» skaper jeg en fantasiverden. Det startet som en idé om et soundtrack til en film om en hovedperson som beveger seg rundt i verden og havner i forskjellige musikalske settinger. Men tida rant litt ut, så jeg fikk ikke gjennomført historien helt. Preben ble med fra starten, da, forteller Terje Olsen - låt to og tre på albumet er «Leisure Suit Preben» og «Preben Goes To Acapulco». Det er bare en vokallåt på albumet - og der synger Bryan Ferry.

- Det kom i stand ti dager før albumet skulle leveres. Jeg hadde egentlig tenkt å ha bare instrumentallåter på plata. Men det er litt kult at det eneste vokalsporet på plata er med Bryan Ferry.

Tilbake til studio

Som produsent har han jobbet med bl.a. Franz Ferdinand. Robbie Williams fikk en comebackhit med «Candy» ved hjelp av en Todd Terje-sample, og hans internasjonale karriere som DJ har skutt fart de siste årene. Nå kan han velge og vrake blant tilbud fra den internasjonale klubbscenen, men samtidig som statusen og honorarene hans har økt, har han i stor grad vendt tilbake til studioet i Oslo:

- Mange mener at man skal lage album, at det er viktig. De har jeg prøvd å ignorere. Man trenger ikke gjøre noe man ikke har lyst til. Jeg har laget album fordi det var gøy, understreker Terje Olsen.

- Hittil har jeg kunnet flyte på å gi ut 12-tommere og være DJ. Mange band gir ut album for å kunne dra på turne - jeg kan turnere uansett. Men det tar ekstremt mye tid å være DJ, og det tar ekstremt mye tid å lage album, de to tingene går ikke sammen. Så nå har jeg motarbeidet DJ-karrieren min.

Todd Terje On The Rocks

Og med albumet dukker «Strandbar»-debatten opp igjen. Det startet da Todd Terjes singel «Inspector Norse» ble et fenomen, først i Norge og så internasjonalt, som selve lyden av sommeren 2012. NRK P3s musikksjef Mads Borch Bugge ville imidlertid ikke spilleliste «Inspector Norse», og kalte den «bakgrunnsmusikk til en strandbar», noe som vakte oppsikt. Sist sommer svarte Todd Terje med å kalle oppfølgersingelen for nettopp «Strandbar».

- Det var jo et lite, ikke uvennlig spark til de som sier at jeg lager bakgrunnsmusikk for strandbarer. På en måte er jeg litt enig med ham: P3 er en kommersiell popkanal. Det ville vært rart om en kommersiell popkanal skulle spille musikken min på et såpass tidlig tidspunkt i karrieren. Jeg vet jo at jeg er en undergrunnsartist, jeg prøver ikke å være noe annet enn det jeg er. Det lille steget jeg tar opp fra undergrunnen nå, er et veldig lite steg. Hadde jeg prøvd å lage radiomusikk, hadde jeg lagd musikk på en helt annen måte, og sikkert ikke hatt det like gøy som jeg har det nå, sier Todd Terje.

- Men jeg liker den referansen: Bakgrunnsmusikk på strandbar - det synes jeg høres helt fantastisk ut! Det er deilig å spille i bakgrunnen. Da trenger jeg ikke være så intenst til stede. Skal jeg spille DJ-sett på en klubb må det være full kanakkas, brekk og fyrverkeri hele tida. Spiller man i bakgrunnen ved et svømmebasseng kan man spille deilig musikk og skape en annen stemning. Og jeg har spilt på en del strandbarer. Det er mye kulere enn det Mads Borch Bugge tror. Bare se her, sier Todd Terje, og viser fram en film på mobilen sin: Det er fra juli 2013, da Todd Terje spilte på festivalen Calvi On The Rocks på Korsika. Her er det solskinn, palmer, lang hvit sandstrand. Vi ser flere tusen solbrune, lettkledde, lykkelige festivalfolk. De huier, klapper, vifter med hendene og skriker til Todd Terje, som filmer fra DJ-pulten:

- Det er etter slutten av settet mitt. Jeg hadde spilt «Inspector Norse» som siste låt. De truet meg til å komme på og spille den en gang til, smiler Todd Terje, og fastslår:

- Dette er strandbarmusikk!

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no

PS: På YouTube ligger det flere klipp av Todd Terje på Calvi On The Rocks. Lyden av jublende publikum som avslutter «It‘s Album Time» er fra klippet Todd Terje har på mobilen sin.

Bakgrunnsmusikk for strandbar - det høres helt fantastisk ut!

«Todd» Terje Olsen

Mer fra Dagsavisen