Kultur

Støttegruppen advarer: NRKs 22.juli-serie kan skape «sterk frykt og avsky»

NRK har nå sluppet den første traileren fra den kommende dramaserien om 22.juli-terroren. Serien kan skape sinne, kvalme, fysiske reaksjoner og stor psykisk belastning, advarer Støttegruppen 22. juli

Bilde 1 av 3

«Om man ser klipp eller velger å se serien kan man reagere med sterk frykt og avsky, sinne, tristhet, sorg eller følelse av håpløshet», heter det i advarselen som Nasjonal støttegruppe etter 22. juli har lagt ut på sine nettsider.

– Det er et forhåndsvarsel. Det er også en advarsel om at dette kommer på tv, og at det kan være veldig sterkt for mange, sier leder for støttegruppen, Lisbeth Kristine Røyneland.

Tidligere denne uka la NRK ut den første traileren for dramaserien «22. juli» på nettspilleren NRK TV. Serien er laget av filmskaperne Pål Sletaune og Sara Johnsen, og følger konsekvensene av 22.juli-terroren for bl.a hjelpearbeidere, politi og ambulansepersonell.

«Dette er historien om de som var på jobb da terroren rammet Norge» heter det i NRKs presentasjon. De to første episodene sendes søndag 5. januar.

Vekker vonde minner

I den omfattende advarselen utarbeidet av Nasjonalt Kunnskapsenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) blir det opplyst at serien ligger tett opp til virkeligheten. «For alle som opplevde terrorangrepet vil det å se klipp eller hele serien være en sterk opplevelse som kan vekke vonde minner. Tankene på det som skjedde denne dagen og alle de utfordringene som kom etterpå kan være krevende å håndtere», heter det i forhåndsvarselet fra Nasjonal støttegruppe etter 22.juli.

Les også: Viste «22.juli»-klipp for første gang

Reaksjonene på å se dramaserien «kan forsterke sorgreaksjoner, søvnvansker, mareritt, sinne eller irritabilitet i tiden etterpå. Frykt, sorg og andre sterke reaksjoner kan bli overveldende, situasjonen kan oppleves som truende og farlig og en stor psykisk belastning». Serien er på seks ganger 60 minutter.

Seriebilde

Sterke reaksjoner

NRK presenterte serien på en samling for fylkesledere i Støttegruppen 22. juli 9.-10. november.

– Det ble vist et 14 minutters klipp fra serien, og det skapte sterke reaksjoner. Vi skjønte da at vi måtte raskt ut med informasjon til medlemmene om at serien kom, og at de første trailerne ville komme allerede nå, sier Lisbeth Kristine Røyneland.

Oslo  20180722.
Støttegruppens leder Lisbeth Kristine Røyneland under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet i Oslo søndag morgen, sju år etter terrorangrepene 22. juli 2011.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Leder for Støttegruppen 22.juli Lisbeth Kristine Røyneland. Foto: NTB Scanpix

– Nasjonalt Kunnskapsenter om vold og traumatisk stress gjennomfører en spørreundersøkelse blant medlemmene våre i høst. Kunnskapsenteret er også bekymret for hvordan de berørte etter 22. juli vil reagere på serien, forteller Støttegruppen-lederen.

– Vi har rådført oss med kunnskapsenteret i forbindelse med denne serien, slik vi også gjorde i forbindelse med Erik Poppe- og Paul Greengrass-filmene. Kunnskapsenteret har hjulpet oss å formulere teksten vi nå har lagt ut om NRK-serien. Representanter for Kunnskapsenteret har sett hele serien, det har også flere av oss i styret for støttegruppa, sier Røyneland .

– Nasjonalt Kunnskapsenter om vold og traumatisk stress gjennomfører en spørreundersøkelse blant medlemmene våre i høst. Kunnskapsenteret er også bekymret for hvordan de berørte etter 22. juli vil reagere på serien.

NRKs dramaserie ble innspilt mellom april og september 2018, og støttegruppen har vært involvert under hele prosessen. I forhåndsvarselen blir det gitt detaljerte opplysninger om når NRK sender promotering og trailere for serien.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Samspillet med NRK har fungert godt. Vi ba dem om å styre unna promotering av serien i julen, det har de respektert, slik at det ikke blir sendt trailere for serien mellom 20. desember og 27. desember, siden desember er en ekstra tung måned for mange, forteller Røyneland.

Støttegruppen gikk ut med informasjon da NRK stengte av gater i Oslo sentrum under innspillingen for å gjenskape hendelser fra 22.juli-angrepet.

«Vi har fått to nye filmer i rask rekkefølge, så kommer NRKs serie, og «Reconstructing Utøya». Det er svært forskjellige filmer. Men jeg synes det holder nå», uttalte Støttegruppas leder Lisbeth Røyneland til Dagsavisen da NRK-serien ble innspilt.

– Jeg har sett hele serien. Det var en sterk opplevelse. Særlig for oss som har mistet våre barn på Utøya. Denne serien vil gjøre en forskjell, sier Røyneland nå. Hennes 18 år gamle datter Synne ble skutt av terroristen på Utøya.

– Noen av medlemmene i Støttegruppen synes det blir for mye. Det må vi ha respekt for. Det går ikke an å bare be folk slå av tv-en heller, sier Røyneland.

Les også: Gjenskaper 22. juli i sentrum

– Men med tanke på hvor stille det har blitt rundt 22. juli-terroren, og hvor dårlig vi som samfunn har håndtert debatten rundt terror og høyreekstremisme, synes jeg denne serien har en viktig funksjon. Jeg håper den kan få i gang en ordentlig debatt igjen, sier Røyneland.

NRK presenterte «22.juli» for publikum for første gang under Seriedagene i Oslo i september. En av hovedrollene i serien spilles av Alexandra Gjerpen, kjent fra tv-serien «Unge lovende». Serieskaperne har hovedsaklig brukt mindre profilerte skuespillere i serien.

- Alle skuespillerne, alle statistene, har sine egne historier knyttet til 22. juli. Vi rekonstruerte en minnestund fra dagene etter 22. juli, med ett minutts stillhet. Etter det var det veldig mange som gråt på ekte, fordi de gjenopplevde situasjonen, fortalte regissør Pål Sletaune.

Les også: Gråt under innspillingen av 22. juli-serie

NRK har også presentert serien på bransjefestivaler utenfor Norge. NRK har holdt igjen på promotering og presseoppslag rundt serien, ifølge dramasjef Ivar Køhn.

NRKs dramasjef Ivar Køhn og produsent Elisabeth Tangen på settet til «22. juli» i Møllergata.

Ivar Køhn og produsent Elisabeth Tangen under innspillingen av «22. juli». Foto: Hilde Unosen

– Serien gir sterke påminnelser om det som skjedde 22. juli. Vi er klar over at dette berører mange, og vi har hatt løpende kontakt med Støttegruppen 22.juli. Vårt inntrykk er at mange synes dette er vanskelig, samtidig er det mange som støtter at vi gjør dette prosjektet, sier Ivar Køhn, dramasjef i NRK.

Støttegruppen for 22. juli understreker at det er etablert en LOS-funksjon som gir direkte forbindelse til kontaktpersoner landet rundt, for berørte etter 22. juli som trenger hjelp og støtte.

Mer fra Dagsavisen