Kultur

Stortinget redder Cinemateket

Kulturkomiteen sier nei til Widveys forslag om å flytte driften fra Filmens hus i et bredt filmforlik som skal vise vei for filmpolitikken videre.

Det kommer fram i innstilling fra kulturkomiteen som ble lagt fram torsdag.

Før sommeren la kulturminister Thorhild Widvey (H) fram stortingsmeldingen om film, og blant elementene som fikk mest oppmerksomhet var ministerens ønske om at Cinemateket ikke lenger skulle drives i statlig regi. Hun ville la Norsk Filminstitutt vurdere hvordan den nasjonale filmformidlingsinstitusjonen skulle drives videre, og hvorvidt kommunen eller private kunne ta over.

Gir regjeringen to valg

Men nå har Stortingets familie- og kulturkomité kommet til et forlik om filmmeldingen der de sørger for at Cinemateket skal forbli et statlig ansvar.

- Vi ble raskt enige om dette, og vi sier at Cinemateket fortsatt skal være underlagt Norsk Filminstitutt, og dersom regjeringen ønsker noe annet, så må de fremme en sak om det. I og med at vi fastslår at det skal være et statlig ansvar, har regjeringen kun to muligheter: La Cinemateket være underlagt NFI eller la Nasjonalbiblioteket overta, sier Arild Grande (Ap), som har vært saksordfører for behandlingen av filmmeldingen.

LES OGSÅ: Rekordår for Cinemateket

Avlyser "kinoranet"

"Det store kinoranet" kalte bransjen filmmeldingen, da kulturministeren ville gjøre filmstøtten plattformnøytral, og la avgiften kinoene betaler til staten gå til plattformnøytrale formål. Hvorfor skal kinoene betale for noe som gagner aktører i det digitale markedet som ikke bidrar i verdikjeden, spurte bransjen. Og kulturkomiteen har lyttet til dem.

- Vi spesifiserer at avgiftsmidlene fra kinoene skal gå til de samme formålene som før, og vi ber regjeringen utsette beslutningen om å gjøre støtten plattformnøytral fram til vi har på plass en driftsmodell som gjør at de digitale aktørene bidrar til norsk innholdsproduksjon, sier Grande. Dette legger et betydelig press på regjeringen, innrømmer han.

- Vi forventer en løsning på dette i løpet av 2016, sier han. Men foreløpig har ikke regjeringen noen slik løsning klar.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ingen medisin mot digital hodepine

– Jeg hadde håpet at de kanskje skulle kunne finne fram til en felles forretningsmodell, men jeg ser at det er krevende. Derfor inviterer næringsministeren og jeg til nytt møte på nyåret, sier kulturminister Thorhild Widvey (H) til Dagsavisen.

Torsdag mottok Widvey og næringsminister Monica Mæland sluttrapporten fra arbeidsgruppa med representanter fra Telenor, Virke Produsentforeningen, Norsk filminstitutt, Norske filmdistributørers forening, MTGX, TV 2 og HBO Nordic. Oppgaven deres var å forsøke å finne ut: Hvordan kan norske innholdsleverandører og norske TV-, kabel- og nettselskaper utvikle forretningsmodeller i et digitalt marked som sikrer publikum et mangfoldig norsk innhold av høy kvalitet?

Offentlig initiativ

Bransjeaktørene påpeker at den digitale utviklingen skaper utfordringer. Utfordringene er blant annet å håndtere piratvirksomhet og at mange populære strømmetjenester tilbyr lite norsk film. Det gjør at det blir stadig vanskeligere å finansiere de såkalte kvalitetsfilmene, som får gode kritikker, vinner priser, men svikter i å trekke publikum til kino.

– Det som må gjøres videre må skje gjennom et offentlig-privat samarbeid. Det er flere filmer, type kunstfilmer som «Blind», som ikke når ut til mange nok. Her er det mulig å utnytte teknologien, men det kan ikke bare løses av de private alene. Vi må ha offentlige initiativer, sa Berit Svendsen, leder for bransjerådet.

Bransjerådet foreslår at kvalitetsfilmene kan bli mer tilgjengelig på andre plattformer, og at man eventuelt kan innbakte digital tilgang til film i kinobilletter. Et annet alternativ kan være å gjøre norsk innhold tilgjengelig i streamingabonnementene som folk allerede har. Rådet anbefaler også å lage lister over gode norske filmer som man kan anbefale publikum.

– De etterlyser nye forretningsmodeller med offentlig-privat samarbeid. Det skal vi tenke på, sier Widvey.

Mer fra Dagsavisen