Kultur

Stor oversikt: Disse teaterforestillingene bør du se på teaterscenen i høst

Det er hard kamp om billettene til høstens teaterstykker, som strekker seg fra Ibsen til Zeshan Shakar. Her er noen av de viktigste stykkene du kan se i ukene som kommer.

Dagsavisen anmelder

Bilde 1 av 3

Årets teaterhøst går for fulle hus, det vil si få seter i salene på grunn av smittevernsbegrensinger som følge av Covid-19-epidemien. Det er likevel håp om både større publikumskapasitet og flere forestillinger hvis myndighetenes råd går i retning av å slippe mer opp. Det vil si at det kan bli lagt ut flere billetter til oppsetninger som i dag er mer eller mindre fulltegnet.

Med både nye forestillinger og en god del repriser fra en avkortet teatervår, er det svært mye bra å se denne høsten, og flere av de nye forestillingene har allerede rukket å få gode kritikker og publikumsskussmål. Se stor oversikt over noen av de mest sentrale stykkene her:

Nationaltheatret, Oslo

«Vildanden»

Hanne Tømtas siste stykke fra registolen mens hun fortsatt er teatersjef for Nationaltheatret. Mange av de samme kreftene på og bak scenen som i den imponerende Tsjekhov-oppsetningen «Måken», med blant andre Helene Naustdal Bergsholm i rollen som Hedvig. Teatret lover at det «intime, varme og humoristiske» som preget Tømtas Tsjekhov-oppsetninger gjentas, og har sine ord i behold. For øvrig utgjør rollen som gamle Ekdal Bjørn Skagestads offisielle avskjedsforestilling fra Nationaltheatret. (Spilles nå)

Les anmeldelsen her: Teateranmeldelse: Mesterlig og munter lek med «Vildanden»

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

Mariann Hole som Nora på Torshovteatret. Foto: Øyvind Eide

«Et dukkehjem»

Et stjernelag fra Nationaltheatret spiller i regissør Mattis Herman Nyqvists språklige modernisering av Ibsens evig aktuelle stykke på Torshovteatret. I spissen for ensemblet finner vi Mariann Hole som Nora og Nils Jørgen Kaalstad som Torvald. (Spilles nå)

Les anmeldelsen her: Anmeldelse «Et dukkehjem»: Viser Ibsens evige klo

«Fruen fra havet»

Trine Wiggen iscenesetter en moderne versjon av «Fruen fra havet» på Nationaltheatrets minste scene, Malersalen, om sorg og tap og med Marian Saastad Ottesen og Fridtjov Såheim som ekteparet Wangel. (Spilles nå)

«Antipodene»

Norgespremiere på «Antipodene» av amerikanske Annie Baker, regissert av Alexander Mørk-Eidem, som utforsker den moderne arbeidsplassen sett gjennom et møterom der åtte kolleger skal forsøke å finne ideen til den neste store TV-seriesuksessen. Endride Eidsvold i spissen for et ensemble i helhet plukket fra Nationatheatrets talentprogram NyeNational, med blant andre Amina Sewali («Peer Gynt») og Seda Witt («22 July»).

Les anmeldelsen her: Anmeldelse «Antipodene»: Nye talenter tar ordet tilbake

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

Kingford Siayor er "Superkid". Foto: Øyvind Eide

«Superkid»

Monolog av og med skuespiller Kingsford Siayor kommer opp på nytt denne høsten. Det er hans egen livshistorie som fortelles, en «både tøff og rystende historie om oppveksten i et hjem med vold og barnevernets svært passive rolle i saken. En historie om hvordan barns liv formørkes av voksnes alvorlige feilgrep», het det i Dagsavisens anmeldelse. (Spilles fra 21. oktober )

Les anmeldelsen her: Teateranmeldelse «Superkid»: Løvetannbarn i sår blomstring

«Etter stillheten»

Nationaltheatrets (og svenske Dramatens) tidligere teatersjef Eirik Stubø returnerer med regien på urpremieren av Lars Noréns stykke «Stillheten», en fabulerende historie om en familie som forsones etter døden. Med Mads Ousdal, Birgitte Larsen, Kai Remlov og Liv Bernhoft Osa. (Premiere 19. november)

«Den kjempestore pæra»

Jakob Martin Strids barnebok «Den utrolige historien om den kjempestore pæra» har siden den kom ut på norsk i 2012 rukket å bli en favoritt i mange hjem. Nå står familieforestillingen fra 2019 på Nationaltheatrets høstmeny. (Spilles nå)

Det Norske Teatret, Oslo

«Bienes historie»

Maja Lundes boksuksess om konsekvensene av vår herjing med planeten er bearbeidet for scenen, og er blant annet Nils Bechs debut som musikalkomponist. Denne storsatsingen med regi av teatersjef Erik Ulfsby gjør gjennom tekst, sang og dans en poetisk tilnærming til tematikken, med blant andre Morten Svartveit og Mona Huang i rollene. Billetter i sal men også strømming «på direkten» fra utvalgte forestillinger. (Spilles nå)

Les anmeldelsen her: A nmeldelse «Bienes historie»: Ambisiøst og krevende teater mot alle odds

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

«Bestialitetens historie». Foto: Det Norske Teatret

«Bestialitetens historie»

Med improvisasjon og høyoktan energi, men også lave skuldre, baner regissør Ivica Buljans rufsete regigrep veien for at et spillesugent ensemble kan gyve løs på hverandre med fysisk bravur og de verste grusomhetene menneskene har pønsket ut, heter det i Dagsavisens anmeldelse av Jens Bjørneboe-dramtiseringen av «Bestialitetens historie». (Spilles nå)

Les anmeldelsen her: Anmeldelse «Bestialitetens historie»: Bestialsk inn til beinet

«Sprengd»

FORESTILLINGEN ER AVLYST DENNE HØSTEN: Dramatikeren Sarah Kanes gransking av vold og den latent farlige relasjonen mellom mennesker fører regissør Kjersti Horn og skuespiller Emil Johnsen (fra Edouard Louis-stykker som «Kven drap far min», ett av fjorårets store teaterøyeblikk) sammen igjen. Johnsen spiller den dødssyke Ian, Marie Blokhus er Cate i en fortelling om to fortapte sjeler.

«Linje 5»

Forfatter Zeshan Shakar, som skrev romanen og teaterstykket «Tante Ulrikkes vei» og årets «Gul bok», og rapperen Don Martin («Blokk til blokk» forener historier og felles kjærlighet til T-banens linje fem, som har vært sentral i begges oppvekst og liv på henholdsvis Stovner og Romsås. Les Dagsavisens reportasje om prosjektet her: Dramatikk på linje 5 til Stovner. (Premiere 13 oktober)

«Solaris»

Andreij Tarkovskijs film ligger opp i dagen når Peer Perez Øian, skuespiller Ane Dahl Torp og musiker Sjur Miljeteig – teamet bak suksessen og Heddapris-vinneren «Solaris korrigert» fra 2016, gyver løs på en ny forestilling, denne gangen høyt over bakken og ikke underNå tar de for seg Stanislaw Lems scince fiction-klassiker.

«Tolvskillingsoperaen»

Bertolt Brechts musikal-klassiker settes opp av Tore Vagn Lid som en framtidsfabel om det privatiserte norske samfunnet og velferdsstatens kollaps. Kristoffer Olsen er Mackie Kniven og i andre roller finner vi blant andre Pål Christian Eggen, Mimmi Tamba og Gina Bernhoft Gørvell, som for øvrig spiller Hedvig i Det Norske Teatrets «Villanda» som også har noen forestillinger denne høsten. (Premiere 14. november)

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

«Fra Persona». Foto: Det Norske Teatret

«Persona»

Det er mye Ingmar Bergman på norske teatre for tiden. Det Norske Teatret og regissør Johannes Holmen Dahl setter opp det tette relasjonsdramaet «Persona». Gjertrud Jynge i rollen som skuespilleren Elisabeth Vogler, som har sluttet å snakke og pleies av den unge Alma (Kjersti Dalseide). (Spilles nå)

Les anmeldelsen her: Anmeldelse: «Persona»: Stort drama i liten boks

«Vikla inn i blått – Dylan på nynorsk»

Teatrets stjernelag med Heidi Gjermundsen Broch, Bjørn Sundqvist, Paul Ottar Haga, Gjertrud Jynge, Lasse Kolsrud, Mimmi Tamba m.fl. tar for seg Bob Dylans tekst- og sangunivers med utgangspunkt i artisten Tom Roger Aadlands kritikerroste norske versjoner av både kjente og mindre kjente Dylan-låter. Eirik Stubø regisserer.(Spilles nå)

Les her: Anmeldelse «Vikla inn i blått»: En Dylan-konsert for historiebøkene – på nynorsk

«Jakob og Neikob»

Barne- og familieteater basert på de populære og kritikerroste bøkene. Dagsavisens anmeldelse av det frodige og fantasieggende stykket her:Teateranmeldelse: Jakob og Neikob gjør det til en fest å gå på teater igjen (Spilles nå)

Oslo Nye Teater

«Den 25. timen»

Den svenske forfatteren PO Enquist, som døde tidligere i år, har skrevet den psykologiske studien «Den 25. timen» over en gutt som dreper to mennesker, og som blir en del av et psykologisk program der en katt skal bidra til en terapeutisk vekking av hans mangel på empati. (Premiere 9. september)

Les anmeldelsen her: Teateranmeldelse «Den 25. timen»: Rasjonelt om det irrasjonelle

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

Iver Innset i Den 25. timen. Foto: Lars Opstad

Les også: Per Olov Enquist 1934 - 2020: En av våre aller største forfattere

«20. november»

Monolog basert på dagbøker og andre etterlatenskaper fra den 18 år gamle gjerningsmannen som sto bak skoleskytingen i Emsdetten i Tyskland der en rekke elever og lærere ble skadet, mens kun gutten med rifla ble drept. Tarjei Sandvik Moe på scenen, Ilene Sørbøe regisserer Lars Noréns tekst. (Premiere 20. november)

«Macrofobia»

Urpremiere på et stykke ensemblet ved Oslo Nye sammen med regissør Ilene Sørbøe har opparbeidet fra bunnen av, kalt en «uhøytidelig stemningsrapport fra vår samtid». Fra anmeldelsen: «Tida vi lever i tærer hardt på både tålmodighet og selvfølelse. Oslo Nye Teaters underholdende oppsetning «Macrofobia» gjør et stort og humoristisk nummer ut av ventetidens små innfall». (Spilles nå)

Les hele anmeldelsen her: Teateranmeldelse «Macrofobia»: Åtte personer søker en scene

Rogaland Teater, Stavanger

«Det siste fotografiet»

Basert på forfatter Thorvald Steens selvbiografiske romaner «Det hvite badehuset» og «Det siste fotografiet», om hvordan hovedpersonen en dag får en telefon fra en ukjent fetter som setter hans eget sykdomsforløp i et annet og nytt lys. Regissert av Anders T. Andersen. (Spilles nå)

Artikkelen fortsetter under bildet.

Helga Guren og Karl-Vidar Lende i «Happy Hour» på Rogaland Teater. Foto: Stig Håvard Dirdal

Helga Guren og Karl-Ivar Lende i Happy Hour. Foto: Stig Håvard Dirdal

«Happy Hour»

En fabulerende satire over fascisme og totalitarisme der to søsken står sentralt i en verden av hyperkapitalisme der man deporteres om man ikke smiler. Norgespremiere på stykket skrevet av italienske Cristian Ceresoli, som sto bak suksessen «Dritt (La Merda)», med Helga Guren og Karl-Vidar Lende. (Spilles nå)

«Et drømmespill»

Ole Anders Tandberg, som setter opp «Peer Gynt» for Riksteateret denne høsten, gyver løs på nok en klassiker. Her tar han tak i August Strindbergs dystopiske og evig aktuelle stykke om Agnes, Guds datter, som drar ned til menneskene for å forsøke å finne ut hvorfor de klager og jamrer over all verdens elendighet all den tid jorden er et så vakkert sted. (Premiere 11. november)

Riksteatret, hele landet

«Peer Gynt»

Riksteatret byr på et stjernelag av skuespillere i en grotesk oppsetning av Peer Gynt. Og det er sikkert ikke umulig å få øye på seg selv heller, i den menneskelige dårskapen som utspiller seg, skrev Dagsavisens anmelder om «kjøkkenutgaven» av «Peer Gynt», med Anders Baasmo som Peer. (Spilles nå)

Les anmeldelsen her: Anmeldelse «Peer Gynt»: Et usedvanlig morsomt skrekkabinett

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

Fra Pust. Foto: Erika hebbert

«Pust»

Maria Blokhus står vanligvis på scenen, men denne gangen har hun regi på Duncan Macmillans moderne kjærlighetshistorie, skrevet som en blanding av stand up, dans og brytekamp, ifølge han selv. Axel Bøyum (kjent fra Heimebane) og Camilla Hartvig Grønli spiller hovedrollene, mens Ingrid Olava har musikken. (Spilles nå)

Les anmeldelsen her: Anmeldelse av «Pust»: Teater til å miste pusten av

Vega Scene, Oslo

«Eggs ‘n bakey»

Rolf Kristian Larsen har skrevet et stykke der han bokstavelig talt leker seg rundt de store tankene om livets valg og utvikling gjennom et blitt på det ekstraordinære og hverdagslige, det hele basert på tekst- og sanguniverset til Sondre Justad. Spilles på Vega Scene i Oslo før det skal på turné med Nordland Teater.

Les Dagsavisens anmeldelse her: Teateranmeldelse «Eggs 'n bakey»: Den alvorlige leken

«03:08:38 - Tilstander av unntak»

Tore Vagn Lid fikk karakter 6 her i Dagsavisen for sitt installasjonsstykke omhandlende 22. juli, og slo fast at dette er en helt unik forestilling om de dramatiske timene, minuttene og sekundene som endret Norge for all ettertid - også for deg som ikke orker mer 22. juli. settes opp igjen med seks forestillinger fra 13. oktober. Les anmeldelsen her: Det tar nøyaktig tre timer, åtte minutter og 38 sekunder å fortelle vår tids viktigste historie

Black Box Scene, Oslo

Oslos fremste scene for det frie scenefeltet har en rekke oppsetninger og gjestespill utover høsten i flere sjangre, teater, dans, performance.

Blant de mest profilerte er kollektivet Verdensteatrets premiere på «Trust Me Tomorrow», et stykke som beskrives som «erfaringer av blindhet» og i kjent Verdensteatret-stil lover de en hybrid av kunstuttrykk.

Les anmeldelsen av «Trust Me Tomorrow»: Anmeldelse Verdensteatret: Nyanser av mørkets gjerninger

Det prisbelønte kompaniet De utvalgte setter på sin side opp «Fem forestillinger om døden» (7. oktober), der sistnevnte, altså døden, spiller hovedrollen. For fullt program og spilletider på Black Box' hjemmside.

Den Nationale Scene, Bergen

«De urolige»

Godt skuespill og en sterk tekst gjør teaterversjonen av Linn Ullmanns erindringsroman «De urolige» om sin egen oppvekst, faren Ingmar Bergman og moren Liv Ullmann til en fascinerende navigering gjennom en splittet families leting etter helhet. (Spilles nå)

Les også: Teateranmeldelse «De urolige»: Den sterke teksten bærer teaterversjonen av Linn Ullmanns roman

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

Mark Bartletts «Kuk» på DNS. Foto: Thor Brødreskift

«Kuk»

Mark Bartletts «Kuk» («Cock») er en tempokjapp komedie som utforsker kjønn, seksualitet og de store valgene med utgangspunkt i en mann som møter kvinnen i sitt liv mens han og hans mannlige samboer har en pause i forholdet. (Spilles nå)

«Røyk over Isdalen»

En «true crime»-historie fra Bergenstraktene og en av Norges største krimgåter gjennom tidene bli teaterstykke. Om hvem som kanskje skjulte seg bak det forbrente liket av den såkalte Isdalskvinnen som ble funnet for 50 år siden, og saken som aldri er blitt oppklart. (Premiere 15. oktober)

Trøndelag teater, Trondheim

«En dag…»

«En dag…» er et musikalsk stykke om Trondheim av i dag, kanskje om dag, improvisert fram av regissør Tyra Tønnesen sammen med et ensemble på seks skuespillere og sangere med utgangspunktet i verden rundt oss. Hva det blir vet vi ikke før premieren 19. september.

Artikkelen fortsetter under bildet.

"En dag..."

Regi: Tyra Tønnessen 
Scenografi: Leiko Fuseya 
Lysdesign: Ingrid Skanke Høsøien 
Koreografi: Kristin Hjort Inao 
Musikk: Åsmund Flaten
 
Medvirkende: Ida Cecilie Klem, Natalie Bjerke Roland, Martha Standal, Andreas Tønnesland, Tor Ivar Hagen og Snorre Ryen Tøndel 

Urpremiere på Hovedscenen 19. september 2020

En dag... Foto: Terje Visnes

«Leksikon over lys og mørke»

Simon Strangers roman som følger livet til Gestapo-agenten Henry Rinnan og historien om den jødiske familien Komissar overføres til teaterscenen. Stykket skulle opprinnelig ha premiere i vår, men blir nå Trøndelag teaters hovedsatsing denne høsten. (Premiere 30. oktober)

«Fruen fra havet»

Regidebutanten Fredrik Longva imponerte stort med sin oppsetning av Strindbergs «Dødsdansen» på Trøndelag Teater i fjor høst, og følger opp med nok en klassiker, Henrik Ibsens «Fruen fra havet». (Premiere 10. oktober)

«Bjertnæs, Lygre»

Dette er kalt et nyskapende samarbeid mellom kunstner Sverre Bjertnæs og dramatiker Arne Lygre, som har skrevet flere prisbelønte stykker, blant dem Meg nær med pemiere på Nationaltheatret, Her er tre enaktere skrevet av sistnevnte blitt til i samspill med Bjertnæs kunst. (Premiere 14 november)

Teatret Vårt, Molde

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

Foto: Dag Jenssen

«Slåttekar i himmelen»

Storsatsingen av Edvard Hoems familienære roman om hans egen forfar og Nesje-familien, som i likhet med mange tusen nordmenn vurderte og eventuelt valgte å reise til Amerika på 1800-tallet og friste lykken der, rakk å ha premiere på Det Norske Teatret i Oslo før korona stengte Norge ned i mars. Nå går det for fulle hus i Hoem-slektas hjemby Molde og traktene rundt, men skal også tilbake på Det Norske Teatret senere i høst.

Les anmeldelsen her: Anmeldelse «Slåttekar i himmelen»: Skarpslipt og skjebnetungt om tvil, tro og løsrivelse

Vårsøg 75 år

Det er 75 år siden Hans Hyldbakk skrev diktet Vårsøg, som en hyllest til våren. Det sildrer ikke mindre nå på høsten, og hvem er bedre til å hylle denne materien enn Henning Sommero fra gruppa Vårsøg, som har satt sammen et lite stjernelag av musikere og skuespillere fra teatret til en teaterkonsert med utgangspunkt i Hyldbakks lyriske verden. Ble framført under Moldejazz i sommer, spilles igjen fra 17. oktober.

Nordic Black Theatre, Oslo

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

«I Am Nina» Foto: Nordic Black Theatre

«I Am Nina»

Nordic Black Theatre i Oslo plukker fram igjen deres fine «I Am Nina», en hyllest til blues- og soulsangeren og menneskerettighetsforkjemperen Nina Simone, hennes liv, virke og ikke minst musikk, med Nosizwe Baqwa og Mariama Astrid Ndure, som deler på rollen som selveste Nina Simone.

Brageteatret, Drammen

«Woundman og Robyn»

Even Torgan framfører Chris Goodes morsomme og smått absurde monolog for og om ungdom. Tenåringsdrømmen om den hverdagslige superhelten ligger som en rosa sky over teaterstykket som forteller historien om en utilpass og ensom 14-årings daglige kamp for anerkjennelse og selvrespekt. (På turné nå)

Les anmeldelsen her: Anmeldelse «Woundman og Robyn»: Å være ung er for jævlig. Eller?

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

Foto: KIlden Teater/Heida Gudmundsdottir

Kilden Teater, Kristiansand

«Mysterier»

Knut Hamsuns roman «Mysterier» møtes det absurde og humoristiske i en historie full av vendinger ifølge teatret selv. Historien om Nagel som stiger i land i småbyen ikledd den gule dressen er dramatisert og regissert av Ole Johan Skjelbred, og blant skuespillerne er Henrik Rafaelsen som nå har frflyttetseg fra Nationaltheatret til Kilden. (Spilles nå)

Les anmeldelsen her: Anmeldelse «Mysterier»: En hallusinering over verkebyllen Hamsun

Nordland Teater

«Giedtine - Hvem eier vinden»

Dette er ifølge teatret en ensembleproduksjon rundt et politisk folkemøte om vindkraftutbygging. "En dramatisk historie om maktkamp og kjærlighet", heter det. Frode Fjellheim har musikken, det er kvalitet i seg selv. Samproduksjon med sørsamiske Åarjelhsaemien Teatere. (Premiere 25. oktober)