Kultur

Stor motstand mot pressekutt

Ap og Sp raser mot forslag om kutt i pressestøtten. – Ren demonstrasjon fra regjeringen, mener Marit Arnstad (Sp).

Bilde 1 av 2

– Regjeringen får stortingsflertallet mot seg hver gang de foreslår kutt i pressestøtten. Istedenfor å akseptere at de ikke har flertall for dette, legger de fram kuttforslag igjen. Det gjør at jeg ser dette forslaget en ren demonstrasjon fra regjeringens side, sier Senterpartiets Marit Arnstad, og understreker:

– Senterpartiet er mot kutt i pressestøtten.

Tok initiativ

Etter fremleggingen av statsbudsjettet torsdag tok Arbeiderpartiets Arild Grande initiativ til å samle opposisjonspartiene og støttepartiene for å stoppe regjeringens foreslåtte kutt i pressestøtten.

– Daglig ser vi oppslag om nedskjæringer og nedbemanning i redaksjonene landet over. Med kuttet i pressestøtten vil regjeringen forsterke mediekrisen. Jeg er oppriktig bekymret for hva det vil bety for den offentlige samtalen og mediemangfoldet, sier Arild Grande, mediepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, og medlem i Stortingets familie- og kulturkomite.

– Vi har en statsråd som har ideologiske skylapper og er blind for de utfordringene mediebransjen står overfor. Hun løfter ikke en finger for mediebransjen, men skyver mediemangfoldsutvalget foran seg i påvente av deres utredning, mener Grande.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Sp mot

I 2014 og 2015 foreslo Høyre-/FrP-regjeringen å kutte pressestøtten med 50 millioner kroner. Flertallet på Stortinget gikk imot kuttene. Gjennom budsjettforhandlingene med støttepartiene KrF og Venstre har pressestøtten blitt opprettholdt på 2013-nivå gjennom de siste to statsbudsjettene, uten justering for prisvekst. Kulturpolitisk talsmann i KrF Geir Terje Bekkevold bekrefter at han vil ta opp kuttet i pressestøtten i årets budsjettforhandlinger.

– Nå avhenger det av Kristelig Folkeparti og Venstre. Med deres tradisjon for å stå ved pressestøtten har jeg vanskelig for å tro at de vil være med på dette kuttet. Dette er et svært uklokt forslag, i en tid med så stor uro i mediebransjen, understreker Senterpartiets Marit Arnstad.

Nullmoms ikke nok

Kulturminister Linda Hofstad Helleland fremholder at innføringen av digital nullmoms vil mer enn kompensere for de 10 millionene som pressestøtten reduseres med (se ved siden av).

– Det er bra at regjeringen etter press fra opposisjonen fikk vedtatt nullmoms. Men vi må huske at det fortsatt er papiravisene som er hovedproduktet, særlig tydelig er dette i lokalavisene, der det er papiravisen som gir inntekter og er utskytningsrampen for digital satsing.

Grande understreker at Arbeiderpartiet i sitt alternative statsbudsjett for i år gikk inn for en økning på 25 millioner i pressestøtten.

– Vi mener produksjonstilskuddet til avisene bør økes, ikke kuttes, sier Grande.

Mer fra Dagsavisen