Kultur

Stor guide til superheltene på film og tv

«Avengers: Endgame» var på ingen måte enden på superheltvisa. De skal kjempe videre, og nå gjelder det å vinne strømmemarkedet.

Bilde 1 av 2

– Er dere klare for en historie om superhelter? Flere TV-superhelter ... Akkurat det verden trenger!!!

Dette er den selvironiske starten på «Doom Patrol», som nettopp er enda en TV-serie om superhelter. Dramaserien fra DC Universe hadde nylig premiere på HBO Nordic.

For selv om Captain America og Marvel-heltene (kanskje) takket for seg med superblockbusteren «Avengers: Endgame», er ikke superheltenes tid på TV og kino over. Så langt der ifra.

Dette mente Dagsavisen om filmen: «Avengers: Endgame»: Finale med fravær av dødpunkter

Heltene er superstjerner, verdt milliarder av kroner, og en hel flokk av dem er tilbake i kinosalene fredag: mutantene i X-men og «Dark Phoenix». Og om en måned kommer «Spider-Man: Far from home». Disse heltene har herjet på lerretet i 19 år, og sommerens filmer er bare de første av et titalls nye TV-serier og filmer fra Disney/Marvel/Sony-leiren.

«Dark Phoenix»: denne uka har den siste X-men-filmen fra 20th Century Fox kinopremiere. Nå har Disney kjøpt det filmselskapet også.

«Dark Phoenix»: denne uka har den siste X-men-filmen fra 20th Century Fox kinopremiere. Nå har Disney kjøpt det filmselskapet også. Foto: 20th Century Fox

Lista inkluderer blant annet enda en ny Batman (som faktisk fyller 80 i år), nå med Robert Pattinson i helterollen. «The Batman» er en av et titalls prosjekter som Warner Bros og DC Comics/Universe har på gang.

Til nå kan kampen underholdningsgigantene mellom oppsummeres med at Disneys Marvel-helter har gjort det best på kino.

Warner Bros og DC vant TV-markedet med seriene om en hel skokk klassiske figurer fra tegneseriene – Grønne Pil, Svarte Kanari, Atom, Brainiac, Lynet, Supergirl, Supermann, J’onn J’onnz... Nå skal hele flokken av kappe- og trikotkledde helter ut i neste kamp: det globale strømmemarkedet.

«Doom Patrol», en del av Warner og DC Universes offensiv på strømmemarkedet, sammen med «Batwoman» og «Swamp Thing». FOTO: HBO NORDIC

«Doom Patrol», en del av Warner og DC Universes offensiv på strømmemarkedet, sammen med «Batwoman» og «Swamp Thing». Foto: HBO Nordic

Disney/Marvel og Warner og DC Universe/HBO er ikke alene. Amazon Prime er på arenae, klar til å svi av noen milliarder, og alle vil de ta verdensmarkedet fra Netflix, som har 148 millioner abonnenter. Felles har selskapene fortsatt troen på at superheltene, både ikonene fra den amerikanske tegneseriens glansdager og skapninger av nyere dato, skal gjøre jobben for dem. DC Universe har vært på nett i USA ett års tid med strømmetjenesten som bare tilbyr superhelt-underholdning, og sist fredag hadde serien om 70-tallsskapningen «Swamp Thing» premiere i USA. Seinere i år kommer «Batwoman», og neste år «Stargirl».

DCs helter vil få heftig konkurranse fra Disney+, hvor man forventer at alt fra Marvel-universet skal havne eksklusivt med tid og stunder. Flommen av nye filmer og serier kommer i tillegg til de mange franchiser og sesonger, og som kan sees på Netflix, på HBO Nordic, på Viaplay og TV 2 Sumo ... (se egen liste).

«Titans», DC-serien med Batman-medhjelperen Robin i hovedrollen er en av mange DC-prosjekter basert på det 80 år gamle Batman-universet. FOTO: NETFLIX

«Titans», DC-serien med Batman-medhjelperen Robin i hovedrollen er en av mange DC-prosjekter basert på det 80 år gamle Batman-universet. FOTO: NETFLIX

Disney+ skal jakte kunder med en menge nyheter når den tid kommer, utallige kamper mellom de gode og de onde, blant annet Scarlett Johansson i «Black Widow»-filmen med scener innspilt på Ørsta, samt Loke, Hawkeye, Falcon, The Winter Soldier, Wanda og Vision og sikkert enda flere.

Warnereide HBO vil friste et eldre publikum med Damon Lindelofs («Lost», «The Leftovers») TV-utgave Alan Moore-klassikeren «Watchmen». Den kommer i høst.

Les også: Håvet inn 10 milliarder på en helg

På kino venter altså et 20-talls filmer de neste årene, både oppfølgere og påfunn i form av hemmeligstemplede «Untitled Project», som er blitt kjent etter at filmselskapene har annonsert premieredatoene for dem på amerikansk kino.

Sony vil også ha sin del av «Spider-Man»-eierskapet, og vil lage sju-åtte filmer og serier om kjente og kuriøse bifigurer fra Peter Parkers verden, blant annet om Black Cat og Silver Sabre.

Spider-Man er på kino igjen i sommer, første Marvelhelt som tar spranget etter «Avengers: Endgame», men langt ifra den siste.

Spider-Man er på kino igjen i sommer, første Marvelhelt som tar spranget etter «Avengers: Endgame», men langt ifra den siste. FOTO: SONY

Disney har lansert planene for en TV-serie basert på Ghost Rider, sannsynligvis uten Nicolas Cage i hovedrollen.

Derimot skal Jared Leto ha rollen som Marvels ulykkelige New York-vampyr i «Morbius the Living Vampire». DC skilter med den første åpent lesbiske superhelten i den kommende «BatWoman».

Vår tids underholdning: Superheltenes supernonsens

Hollywoods nye fokus på mangfold innebærer at også superheltuniversene inkluderer mennesker av forskjellige legning og typer.

Andre prosjekter igjen viser hvor dyktige film- og TV-studioene er til å strekke superheltstrikken, med serier som strengt tatt ikke byr på superhelten den er basert på. Som «Gotham», «Krypton» (serien om Supermanns farfar), og «Pennyson» – actionserien om Batman-butler Alfreds i hans unge dager.

Kommentar: «Tidenes superheltfilm er her»

Eller hva med «Metropolis», som skal handle Lois Lane og Lex Luthor, men uten at Supermann er tilstede.

Og det er bare et spørsmål om tid før superheltenes kjæledyr får sin egen film («DC Super Pets»). «The Never» er TV-serien om en gruppe kvinnelige superhelter i viktoriatiden, laget av Joss Whedon for HBO.

###

«Wonder Woman», tilbake i en ny saga på kino om ett år. FOTO: WARNER BROS. 

Netflix svarer på konkurransen med tre egne superserier: «The Umbrella Academy», til nå sett av 45 millioner abonnenter verden over, og de kommende «Jupiter's Legacy» og «Raising Dion».

Amazon Prime erstatter den morsomme superfiguren «The Tick» med «The Boys», den mest voksenorienterte serien i superheltsjangeren til nå.

Endelig kom mirakelkvinnen på kino: Tidenes første kvinnelige superhelt klar for lerretet

Etter at «Suicide Squad» ble en publikumssuksess i 2016 har Warner/DC har også fått stor sans for Batmans fiender. Til høsten kommer «Joker»-filmen med Joaquin Phoenix som Gotham-heltens nemesis. Margot Robbie skal spille Harley Quinn i tre filmer, minst: i «Suicide Squad 2», i «Birds of Prey», hvor en hel samling kvinnelige DC-helter dukker opp og «Gotham City Sirens».

Warner/DC-leiren skal også prøve å hamle opp med «Black Panther 2», «Black Widow» og «Captain Marvel 2» i kinosalen med «Aquaman 2», «Shazam 2» og ett nytt eventyr med den tøffeste DC-helten til nå – en Wonder Woman-film lagt til 1980-tallet. Og den er det mange fans som venter på.

Men er du like lei superhelter som fortelleren i «Doom Patrol», kan det bli tøft framover.

Her er den superlange lista over superheltene på kino og TV:

TV-seriene

«Agent Carter», Marvel/Viaplay/Netflix

«Agents of S.H.I.E.L.D. »,Marvel/Viaplay

«Arrow», DC/TV 2 Sumo»/Netflix

«Marvel's Cloak and Dagger»,HBO Nordic

«Marvel's Runaways»,HBO Nordic.

«Marvel's Inhumans», HBO Nordic.

«Daredevil, The Punisher»,  «Luke Cage»,

«Iron Fist», «The Defenders», alle. Marvel/Netflix.

«Jessica Jones» - sesong tre, 14. juni, Marvel/Netflix

«Black Lightning», DC/Netflix

«DC’s Legends of Tomorrow», DC/Netflix

«Doom Patrol», DC/HBO Nordic

«Gotham», DC/TV 2 Sumo/Netflix

«Legion», Marvel/FX/Viaplay

«The Flash», DC/Netflix

«The Tick», Amazon Prime

«Krypton», Syfy/HBO Nordic

«Supergirl», DC/HBO Nordic

«Titans», DC/Netflix

«The Umbrella Academy», Netflix

Kommer

«Batwoman», DC, i høst.

«Metropolis» DC.

«Jupiter's Legacy», Netflix

«Stargirl», DC (2020)

«Swamp Thing». DC Universe (alt kansellert i USA)

«Pennyworth», 26. Juli.

«Metropolis», DC Universe.

«Raising Dion», Netflix.

«The Boys», 26. juli, Amazon Prime

«Watchmen», HBO Nordic, til høsten

Serier om Hawkeye, Loke, «The Falcon and The Winter Soldier»,

«WandaVision». alle Marvel/Disney+

«Ghost Rider», Marvel/Hulu

«Helstrom», Marvel/Hulu

«The Nevers», HBO.

Filmene

«X-men: Dark Phoenix».

«Spider-man: Far from home», juli.

«Joker», i høst.

«Wonder Woman 1984», neste år.

«The New Mutants», 2020.

«Guardian of the galaxy 3», 2020

«Birds of Prey» (And The Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn), 2020.

«Black Panther 2».

«Suicide Squad 2», 2021

«Morbius the Living Vampire».

«Deadpool 3».

«Shrink», Deadpool-regissør Rob Liefilds neste prosjekt.

«Gotham City Cirens»

«Aquaman 2», 2022

«Shazam 2»

«Captain Marvel 2»

«The Batman»

«The Flash»

Pluss 10-12 Marvel-, Sony- og DC-filmer bare bekjentgjort som «Untitled Project» i det amerikanske kinosystemet de neste tre årene, som kan inkludere «Venom 2», «DC Super Pets», «Black Cat», «The Eternals», «Doc Strange 2», «Black Widow» ... Listene er på ingen måte fullstendige.

Mer fra Dagsavisen