Film

Stjernetungt Cannes-år

Hallvar Witzøs kortfilm «Ja, vi elsker» er eneste norske film i et Cannes-år preget av internasjonale stjerneregissører.

I morgen går Nicole Kidman den røde løperen i Cannes i rollen som fyrstinne Grace av Monaco. Filmen åpner en festival som preges av gjengangere som David Cronenberg, brødrene Dardenne og den franske nybølgelegenden Jean-Luc Godard. Ingen norske spillefilmer blir å finne i de offisielle programmene, men mot slutten av festivalen skal Hallvar Witzø («Tuba Atlantic») konkurrere om Gullpalmen for beste kortfilm. Dessuten sitter regissør Joachim Trier og Maria Bonnevie i juryene som skal kåre henholdsvis «Un Certain Regard»- og kortfilmvinneren.

Det er spillefilmene de fleste retter blikket mot de neste 12 dagene, på en festival som dyrker stjerner og glamour side om side med kunstfilmen, den som gjerne spiller hovedrollen når Gullpalmen deles ut. Og flere tidligere prisvinnere skal konkurrere. Dardenne-brødrene har fått Gullpalmen to ganger før, og kommer med «To dager, en natt» med Marion Cotillard. Canadiske Atom Egoyan ryktes å være bedre enn på lenge, og forventningene er skyhøye til «The Artist»-regissør Michel Hazanavicius‘ nye film. Mike Leigh og Ken Loach sørger for britisk «derby» i Cannes med «Mr. Turner» og «Jimmy‘s Hall». Dessuten har Tommy Lee Jones inntatt registolen igjen, og hans «The Homesman» vil kun overdøves stjernemessig av machobunten i «Expendables 3». Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Mel Gibson, Harrison Ford, Jason Statham, Antonio Banderas, Wesley Snipes og Dolph Lundgren sammen er kanskje mer enn selv Croisetten kan takle.

Les også: På korstog i Cannes

Mer fra Dagsavisen