Kultur

Stjernelandingfor Star Wars

CANNES (Dagsavisen): Innimellom føles filmfestivalen i Cannes som en galakselangt langt unna. De siste dagene har George Lucas og hans stjerneensemblefra «Star Wars Episode III: Sithene tar hevn» satt Cannes på hodet og imorgen har filmen norsk kinopremiere.

– Nå når jeg er ferdig føler jeg en stor grad av lettelse. Det er vanskeligå beskrive stressfaktoren før du endelig kan se et prosjekt som «Star Wars»i havn. Jeg har filmet denne trilogien over en periode på ti år og værtkonstant redd for at eksempelvis Ewan McGregor skal bli involvert i enmotorsykkelulykke og dermed ødelegge filmen min. Nå kan han gjøre hva hanvil med livet sitt sier George Lucas til Dagsavisen.

Kloneangrep

George Lucas kom selv til verdenspremieren i Cannes søndag sammen medskuespillerne og skapte et trykk rundt den røde løperen som kan bestsammenliknes med et kloneangrep. «Sithene tar hevn» er den tredje episoden ien serie på seks som vil gå inn blant filmhistoriens største fenomener ogsuksesser. Sentral i Cannes var Hayden Christensen som spiller AnakinSkywalker Jedi-ridderen som skifter til mørke siden.

– Jeg husker ikke da jeg så Darth Vader for første gang men jeg husker atjeg som liten pleide å imitere han. Jeg var 19 år da jeg fikk telefonen fraGeorge Lucas og det er nok det største som noensinne er skjedd meg sierHayden Christensen som mener at denne filmen vil vise Anakin-karakterenpatetiske og usikre sider som igjen fører til at han blir den han blir.Natalie Portman møtte opp uten hår i Cannes noe som krevdes for rollen hunhar i «V For Vendetta».

– Dette er definitivt min mest emosjonelle Star Wars-film. Men å jobbe medLucas var et eventyr. Han ligger et århundre foran oss andre renttankemessig sier Portman mens Samuel Jackson forteller med et glis at hanhar vært Star Wars-fan hele livet og fikk beholde lasersverdet etterinnspillingen. Han har en framtredende rolle som Mace Windu.

– Da jeg vokste opp var det ingen afroamerikanske helter som det ble lagetdukker og leketøy av. At jeg kan være et slikt forbilde er jeg stolt oversier Jackson.

Om Darth Vader

– Denne sagaen handler om Darth Vader. Han er ni år første gang vi møterhan. Når han dør i «Jediridderen vender tilbake» er også historien oversier George Lucas.

– Ser man den opprinnelige trilogien som en film så handler den om etmonster som kommer inn og terroriserer alle. Halvveis ut i filmen lærer viat monsteret faktisk er far til helten. Darth Vader har hele tiden værtselve historien men ikonet av ondskap som Darth Vader ble har overskyggettragedien Darth Vader sier Lucas som håper at fullførelsen av den nyefilmen vil vise Darth Vader fra en mer nyansert side.

Selv har han en rasjonell forklaring på at særlig episode I og II bleslaktet av kritikerne da de kom.

– Det går et generasjonsskille ved fylte 25 år. De over 25 har et forholdtil de tre første filmene og det er de som sitter i maktposisjoner i media.De under 25 har vokst opp med de siste filmene og de liker ikkeoriginalene. Det er som at de som elsker Rolling Stones er så gamle at dekan ikke fordra hip hop mens de unge som digger hip hop synes RollingStones er teite. Etter hvert som den yngste generasjonen nå finner veien inni mediene vil det føre til et skifte i synet på de nyeste Star Wars-filmene.

Teknikken

Hvorfor det gikk så lang tid mellom de to trilogiene forklarer Lucas medteknikken.

– Først da vi digitalt kunne lage «Jurassic Park» hadde vi kommet så langtmed teknologien at vi hadde en mulighet til å lage forspillet til denopprinnelige historien. «Star Wars» ble skapt for å være i balanse medteknologien sier han.

Lucas har alltid funnet det mer spennende å begynne en fortelling midt ihandlingen men det krever at man skaper grunnlaget for historien. Dennebakgrunnshistorien er nå fullført som episodene I til III som på dramatiskvis fører oss til heltene av den første trilogien tvillingsøsknene LukeSkywalker og prinsesse Leia. Den siste filmen har også scener som gjør denupassende for barn men Lucas mener dette var nødvendig for å forstå alvoreti historien.

– Essensen er hvilken byrde det er for et barn å ha en far som blir gal ogen mor som er død. Det skjedde med Dumbo og med Bambi. Og det er en viktigdel av fortellingene til brødrene Grimm. «Star Wars»-filmene har alltid værtvoldsomme og gått dypt inn i ting og det har vært spesielt viktig å få framnå i denne siste filmen sier Lucas om «Sithene tar hevn» som blir densiste og endelige «Star Wars»-innspillingen.

Det som imidlertid kommer er to TV-serier den ene en animasjonsserie sombygger på alle de kjente karakterene laget i japansk «anime»-stil denandre en «levende» serie som bygger på noen av figurene fra filmen.

– Hvem vil jeg ikke avsløre ennå. Men det vil være historier knyttet tiltiden under klonekrigen. TV-seriene vil altså ikke ta historien lenger ennfilmene gjør men bygge på enkeltepisoder sier Lucas hvis neste prosjekter å lose «Indiana Jones 4» i havn.

– I tiden som kommer skal jeg bare produsere det som jeg kaller ferie sierhan og ler.

Mer fra Dagsavisen