Samtidsmuseum i Brasil tegnet av Oscar Niemeyer. FOTO: VANDERLEI ALMEIDA/NTB SCANPIX

Stjernearkitekten fra Brasil er død

Han tegnet en by slik ingen før ham hadde tegnet en by. Onsdag døde arkitekt Oscar Niemeyer, 104 år gammel.

Den brasilianske arkitekten Oscar Niemeyer var i en klasse for seg. Han regnes som en av pionerene innen moderne arkitektur, onsdag døde han bare få dager før han ville ha fylt 105 år.

 

Brasilia

Oscar Niemeyer har tegnet rundt 400 bygninger, men oppdraget han fikk i 1954 gjorde ham til en av verdens mest kjente arkitekter. Da ble han utnevnt til sjefarkitekt for prosjektet om å skaffe Brasil en ny, moderne hovedstad i hjertet av jungelen. Niemeyer fikk ansvaret for byens offisielle bygninger. Langt inne i landet tegnet og oppførte han blant annet presidentpalass, en katedral og en rekke boligblokker. Resultatet ble den futuristiske hovedstaden Brasilia som ikke ble nådig mottatt. Til tross for det kom byen på UNESCOs verdensarvliste i 1987.

Oscar Niemeyer la ikke skjul på at den nakne kvinnekroppen var hans viktigste inspirasjonskilde.

- Når alt kommer til alt, er det ingenting som overgår kvinnens fantastiske kurver og former, har han uttalt.

 

Det norske huset

Oscar Niemeyer har formet en rekke monumentalbygg over hele verden. Han var med da FNs hovedkvarter i New York ble tegnet og har blant annet tegnet Serpentine Gallery i Hyde Park i London, Pengang statlige moské i Malaysia og hovedkvarteret til det franske kommunistpartiet i Paris. Han var for øvrig en arkitekt med sterke politiske holdninger opptatt av den sosiale urettferdigheten i Latin-Amerika.

Niemeyer tegnet få privathus, men ett av dem tegnet han for den norske kunsthandleren Kaare Berntsen som han møtte i 1999 i Brasil. Det er ikke oppført. I 1988 vant han arkitekturens høyeste utmerkelse, Pritzkerprisen.

mona.larsen@dagsavisen.no