Kultur

– Sterke følelser for gamle aviser

Gamle aviser setter følelsene i sving hos Dagsavisens lesere.

Før helgen fant en medarbeider i Dagsavisen en boks med illegale aviser fra 2. verdenskrig. Kopier av «Vårt Land», «Fritt Land», «Fri Fagbevegelse» og «Håndslag» hadde ligget vel bevart i 70 år. Det førte til at sjefredaktør Eirik Hoff Lysholm skrev en kommentar, der han fortalte om den rustne boksen og avisene den inneholdt.

– Det ligger fortsatt veldig mye følelser i disse avisene og den risikoen noen norske journalister og redaktører tok under krigen. Det merket jeg da jeg før helgen skrev kommentar om den lille boksen med illegale aviser som jeg fikk levert på jobb, sier sjefredaktør og administrerende direktør i Dagsavisen, Eirik Hoff Lysholm.

LES OGSÅ: Da avisen ble stengt

LES OGSÅ: Gjemt for tyskerne

Arbeiderpressen

Også da Dagsavisen ga ut en tro kopi av den første avisen som ble trykket etter at krigen var over i 1945 fikk enorm respons fra Dagsavisens lesere.

Hoff Lysholm vil minne om at selv om aviser som VG og Vårt Land har sitt utgangspunkt i motstandsbevegelsen, er det viktig å ikke glemme den kampen medarbeiderne i arbeiderpressens innsats under krigen.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Frihetsavis

I flere av de illegale avisene som kom ut under krigen jobbet det journalister fra Arbeiderbladet og andre arbeideraviser fra hele landet.

– Da vi i mai trykket opp igjen Arbeiderbladets frihetsavis fra 1945, var leserresponsen enorm. Våre aviser ble jo stengt under krigen. I så måte var det ikke bare motstandsbevegelsens aviser, VG og Vårt Land, som så dagens lys sommeren 1945, men også våre aviser som gjenoppsto etter å ha vært stanset av tyskerne. Spesielt Fremtiden i Drammen og Rogalands Avis, som den gang het 1ste Mai, hadde redaktører som virkelig sto opp mot sensuren og deretter ble kastet i fengsel, sier han.

LES OGSÅ: Et resultat av okkupasjonen

Mer fra Dagsavisen