Kunst

Stenersen ser etter nytt hjem

De skal flytte i 2019 til det nye Munch-museet i Bjørvika, men allerede i 2016 kan Stenersenmuseet være på flyttefot. Vannlekkasje og hard konkurranse fra Astrup Fearnley-museet gjør det krevende å holde besøket oppe.

- Vår leiekontrakt med Konserthuset går ut i april 2016. Spørsmålet har da vært om det er fornuftig bruk av kommunens ressurser å rehabilitere museet og flytte samlingen fram og tilbake når nytt museum skal åpne i Bjørvika i 2019, sier Henrik Svalheim, administrasjons- og økonomidirektør ved Munch-museet, som forvalter kunsten i Stenersenmuseet, som blant annet består av kunst fra Edvard Munch, Ludvig Karsten og Kai Fjell.

Stenersenmuseet er lokalisert i Vika ved Oslo Konserthus, og i museet inngår de tre private kunstsamlingene gitt til Oslo kommune: Rolf E. Stenersens samling, Amaldus Nielsens samling og Ludvig O. Ravensbergs samling. I tillegg har museet jevnlig samtidsutstillinger.

At museet sliter med sviktende besøkstall, en vannlekkasje og lite egnede lokaler for museumsdrift, er velkjent, men nå er situasjonen så prekær at Munch-museet vurderer om Stenersenmuseet bør flytte til andre lokaler fram til samlingene skal over i det nye Munch-museet som skal stå klart i 2019. For uansett kan ikke kunsten være i lokalene slik tilstanden er nå.

- I budsjettet for 2014 fikk Munch-museet 14 millioner kroner til rehabilitering av Stenersenmuseet. Dette var øremerkede midler som blant annet kunne brukes til å utbedre lekkasjen inn i museet. Hvis lekkasjen utbedres, må samlingen evakueres, og museet holdes stengt i cirka seks måneder, sier Svalheim.

Les også: Ønsker Stenersen-stiftelse

Sommerstengt

Når Dagsavisen henvender seg til Stenersen­museet for å få tatt bilder av lokalene, er det ingen der. Museet er stengt, og ifølge museets nettsider er det lukket mellom 30. juni og 28. august.

I 2010 hadde museet 26.856 besøkende, mens de i 2013 kun hadde 10.247. Tallene for 2014 ligger an til å bli noe bedre, men Svalheim legger ikke skjul på at besøkstallene er noe de jobber med å bedre.

- Det har vært krevende å holde besøkstallene til Stenersenmuseet oppe, og det er særlig en utfordring i de nåværende lokalene, sier han.

Astrup-konkurranse

Ifølge årsmeldingene de siste årene, antar man at den negative utviklingen ved museet er sammensatt.

«Men den økte konkurransen som det nye galleristrøket på Tjuvholmen generelt og det nyåpnede Astrup Fearnley-museet har bidratt til, kan ha hatt innvirkning på Stenersenmuseet», skriver Munch-museet i årsmeldingen for i fjor. Også året før skriver de i årsmeldingen om besøkstallene: «Besøket sank betydelig på Stenersenmuseet da Astrup Fearnley-museet åpnet».

Les også: Stenersenmuseet på stedet hvil

Mot Bjørvika

Svalheim går ikke inn på hvilken lokalisering Stenersenmuseet ønsker seg fram til 2016.

- Vi har sett på alternativer som kan trekke oppmerksomhet til Bjørvika, og som viderefører og styrker den posisjonen Stenersenmuseet har innen samtidskunst. Det er ikke alle som er klar over at Munch-museet også omfatter Stenersenmuseet, sier han.

Det er Oslo kommune som til slutt må ta stilling til en eventuell midlertidig flytting.

- Nå har vi spilt inn noen forslag til hvordan dette kan løses til byrådsavdelingen, som vil vurdere dette i forbindelse med budsjettet for 2015, sier Svalheim, og legger til:

- Dette betyr at vi blir i lokalene ut leiekontrakten, og vi har planlagt spennende utstillinger i 2015.

Dagsavisen har forsøkt å innhente kommentarer fra Stenersens etterkommer Sten Stenersen jr. samt kulturbyråd i Oslo kommune, Hallstein Bjercke (V), men har ikke lyktes.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen