Schibstedsjefene Rolv E. Ryssdal og Didrik Munch kutter i Aftenposten, og starter gratisavis. FOTO: NTB SCANPIX

Starter gratisavis

Schibsted erstatter ettermiddagsavisen Aften med en ny gratisavis for Stor-Oslo. De store nedskjæringene i Schibsteds­avisene vil skje i høst.

Den nye gratisavisen skal komme på dørstokkene i Oslo og deler av Akershus på torsdager, skriver Journalisten.no. Dette er samme dag som Oslo-folk allerede får Edda Medias superlokale aviser på døra. Den nye gratisavisen som foreløpig ikke har fått navn blir Schibsteds nye annonseorgan når Aften fra nyttår går inn som egen utgave og blir bilag i morgen­avisen Aftenposten.

Nedleggelsen av Aften er ledd i Schibstedkonsernet store nedskjæringsplan for å spare 400 millioner kroner i år. Nedskjæringene rammer Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen, når rundt 300 årsverk skal fjernes de neste månedene. Aftenposten må redusere med mellom 100 og 150 årsverk for at avisen skal spare fra 175 til 200 millioner kroner. Bergens Tidende må kutte med cirka 100 årsverk for å spare 100 millioner kroner, og Stavanger Aftenblad må redusere med rundt 60 årsverk for å spare 80 millioner kroner. Fædrelandsvennen må fjerne mellom 30 og 40 årsverk for å spare opptil 60 millioner kroner.

Konsernsjef Didrik Munch i Schibsted Norge utelukker ikke at oppsigelser blir aktuelt om de ansatte i avisene ikke godtar tilbudet om tvungne sluttpakker. Disse nedskjæringene skal ikke bare gi lave kostnader, men også styrke Schibsted-avisene digitalt, uttaler Didrik Munch i Schibsted Norge til Kampanje.com.

Ifølge Aftenpostens sjefredaktør Hilde Haugsgjerd vil ikke den kommende nedbemanningen i avisen kun skje etter ansiennitetsprinsippet.

- Det er en overlevning fra industrisamfunnet, da alle gjorde samme jobb. Slik kan det ikke være i en moderne kunnskapsbedrift, der medarbeiderne har svært ulik kompetanse, sier Haugsgjerd til sin egen avis.

reidar.spigseth@dagsavisen.no